Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

4. december 2008

Souvenirs fra Danmark?

Filed under: Blandet — Tags: , — Henny Stewart @ 23:33

En af mine bekendte, der tilfældigvis kommer fra et land i Asien, fortalte mig, at da hun havde spurgt sin familie, hvad hun skulle købe til dem i Danmark, havde de svaret “vindmøller og træsko”. Nu ligger Asien jo temmelig langt væk, og Danmark er ikke blandt de største lande i verden, men jeg spurgte min bekendt, om hun ikke troede, at hendes familie havde taget fejl af Danmark og Holland? Det mente hun godt kunne være tilfældet, men så ville hun gerne vide, hvad der kunne være en god souvenir fra Danmark.

Det kunne jeg ikke sådan svare på, lige på stående fod, så jeg mumlede noget om den lille havfrue og Danish Design… Men det er da egentlig et svært spørgsmål. Hvad fortæller noget om Danmark og danskerne og er samtidig noget, som er værd at have i sit hjem i en helt anden del af verden?

Nu er jeg ikke selv ret meget til nipsting og ragelse, der skal støves af, og derfor får traditionelle souvenirs ikke et ben til jorden her i huset. Men hvis man ikke har dette forhold til tingeltangel, så kunne man vel overveje noget i kongeligt porcelæn, eller er det absolut kun for oldemorsegmentet? Jeg husker nogle ret naturalistiske figurer af husdyr, store figurer, der koster en sær masse penge og som jeg ikke ret gerne ville have i huset. Men Bing og Grøndal og Royal Copenhagen laver da vist også mere moderne ting. B & G laver endda en lille havfrue, godt nok ikke med fiskehale, men det lugter da lidt af fugl…

Nej, det duer jo ikke at anbefale andre noget, man ikke selv ville have. Hvad så med glas fra Holmegård? Det kan i hvert fald være mere moderne, og hvis man f.eks. vælger drikkeglas af en eller anden slags, så behøver folk ikke have dem stående fremme, hvis de ikke bryder sig om dem. Men var der ikke noget om, at Holmegård skulle lukke? Hvad kunne man ellers pege på? Nu kommer det selvfølgelig også an på, hvem modtageren af souvenir’en er. Man ville vel næppe finde på at give samme gave til et barn og til en bedstemor.

For at komme ud over problemet med, at man nødig vil påføre andre mennesker nipsgenstande, som de måske vil hade, kunne man jo vælge at give dem noget, de kunne fortære. Den slags er jo så ikke en varig souvenir, men det kunne jo være en oplevelse, man kunne huske. Et glas marinerede sild, f.eks. Hvis man aldrig har smagt dem før, vil det vel gøre et vist indtryk. Jeg er ikke sikker på, at det vil være et godt indtryk, men det er så en anden sag. Hvis man fortsætter ud ad den tangent, så kunne man også give en flaske snaps. Omvendt, hvis man ikke nærmest bogstaveligt talt er flasket op med den væske, så vil man næppe finde på at hælde den indenbords. Selv mener jeg at snaps må være bedst egnet til at pudse vinduer i.

Hvis man er turist her i landet om sommeren, kunne man turnere rundt til nogle af de mange kunsthåndværkere, der har åbne værksteder. Der er vel næppe den landsby eller det (tidligere) fiskerleje med respekt for sig selv, der ikke har mindst en glaspuster eller keramiker. Så er det måske ikke netop noget typisk for hele landet, man får fat på, men der er en chance for at man kan finde noget, man selv kan lide, og så er der vel en mulighed for, at andre også kan.

Så er der jo masser af “coffee-table-books” med flotte fotografier af de smukkeste steder i fædrelandet. Det er da i hvert fald en rigtig souvenir.

Ellers ved jeg sørme ikke rigtig. Jeg er ikke engang sikker på, om man stadig kan få diverse dimser med “Hilsen fra…” i porcelæn, fremstillet i Kina. Den slags er jo så kitchet, at der sikkert findes seriøse samlere af det.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment