Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

7. december 2008

Vi bruger også: Aviser og andre nyhedsmedier

Filed under: Blandet — Tags: , , , , — Henny Stewart @ 17:11

Nyhedsjunkie vil jeg ikke sige, at jeg er. Jeg kan som regel godt holde mig væk fra de rene nyhedskanaler som DR-update (som jeg kan se på TV, hvis jeg vil), TV2 News og deres udenlandske pendanter. Det er som om, at nyhederne bliver lidt anstrengte, hvis de skal spredes tyndt ud over hele døgnet. Dette gælder selvfølgelig mest sådan en almindelig hverdag, hvor der tilfældigvis ikke er en eller anden international krise, der rent faktisk udvikler sig fra time til time.

Normalt kan jeg altså sagtens nøjes med TV-avisen eller TV2’s ordinære nyheder. Radio lytter jeg så godt som aldrig til. Jeg holder en lokal avis, det føler jeg er nødvendigt. Samme lokale avis har en nyhedskanal på fjernsynet, som jeg checker dagligt og nødig ville undvære.

Resten af mit behov for nyheder får jeg dækket på nettet. Her checker jeg de landsdækkende avisers overskrifter og vigtigste historier. Jeg har dog ikke købt abonnement til nogen af dem, så jeg er afskåret fra at logge på og læse hele avisen. På den anden side har døgnet kun 24 timer, og der er også andet at passe, så det går nok endda.

Desuden modtager jeg et rss-feed fra Danmarks radio, og der læser jeg de fleste af de nyheder, de bringer. Hver eneste dag. Alt i alt er jeg måske nok ikke det mest velorienterede menneske i verden, men jeg føler dog, at jeg er så nogenlunde med. Nu hører jeg så, at Dagbladenes Forening vil have DRs nyhedsformidling på nettet stoppet. De føler vel, at DR går dem i bedene. Måske tror de, at folk lader være med at købe aviser, fordi de kan læse de nyheder, de har brug for hos DR.

Jeg tror, det er en helt fejlagtig holdning. Nyhedsformidling bør ske, der hvor folk er, helt uafhængigt af platform. Hvis folk foretrækker at læse nyheder på nettet frem for at købe aviser, der er lavet af papir, så må det vel være på nettet, at dagbladene skal tjene deres penge i fremtiden. Hvordan de vil bære sig ad, vil jeg overlade til dem. For mig at se, er de allerede godt i gang. De fleste dagblades hjemmesider er heftigt pebret med reklamer, ikke et ondt ord om det, og de fleste af dem har også mulighed for at læserne kan købe sig adgang til dele af sitet. Det handler vel bare om at gøre denne adgang så attraktiv for folk, at de strømmer til. Hvor svært kan det være?

Det er måske i virkeligheden det, det handler om. At det faktisk er svært for visse dagblade at følge med tiden. Man har jo talt om avisdød i årevis. Men at ville forsøge at redde dagbladene ved at underkaste DR nogle håbløst gammeldags, maskinstormeragtige restriktioner er da helt dødfødt. Hvis de får heldet med sig, vil det i hvert fald ikke få denne skribent til at købe flere aviser. Man kunne måske blive overtalt til at lytte til lidt radio, hvis nyhederne på nettet bliver for sparsomme. Men det ville være synd og skam, hvis bagstræberiske kræfter fik heldet med sig her. DRs produkt på nettet er nemlig godt. Det er noget, aviserne kunne lære af.

Problemet med aviser er bl.a., at de går i trykken relativt lang tid, før vi får lejlighed til at læse dem. Tag nu en meget aktuel nyhed: I aftes kunne man høre på TV og læse på internettet, at Stein Bagger fra IT-factory havde meldt sig selv til politiet i Californien og nu blev tilbageholdt af immigrationsmyndighederne i U.S.A. Da min lokale avis ankom i morges, havde de ikke denne nyhed med. Kun noget om, at Bagger havde sendt en besked til sin familie, og at nogen troede, at han måske var i U.S.A. Nu var der selvfølgelig også andre nyheder og features i den avis, men nyhedsværdien af dens information er så som så, når man følger med på TV og på nettet.

Det kunne også være, at de trykte medier skulle til at redefinere deres rolle. Da de alligevel ikke kan være først med det sidste, skulle de måske i virkeligheden helt holde op med det og i stedet give sig til at fordybe sig i tidens historier. Analysere og kommentere snarere end blot rapportere. Det gør de bedste af aviserne allerede. De aviser, der kommer til at overleve i fremtiden, vil gøre det i meget høj grad.

Jeg ser, at flere dagblade forsøger sig med læserblogs og borgerjournalister. Disse forsøg synes jeg er meget spændende. Hvis de bliver en succes, er det en udvidelse af demokratiet, som de trykte medier står for. Selvfølgelig er det ikke afgørende anderledes end at sende et læserbrev, men i og med at man bruger nettet, kan man dels debattere mere i real-tid end før, dels kan nettet være med til at bygge bro mellem aviserne og deres læsere, snarere end at tage brødet ud af munden på dagbladene.

Det er vel ikke så ringe endda?

Gratisaviser eksisterer for mig kun ude i periferien. Jeg ser en af og til; det er ikke noget jeg opsøger. De kan måske være meget gode for folk, der daglig skal rejse langt med offentlig transport uden at have en computer med netadgang med sig. Hvis der findes sådan nogle mennesker mere.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment