Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

27. januar 2009

Jeg, en gambler

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 15:29

Nej, der er ikke tale om, at jeg nu skal til at gå til bekendelse om at være ludoman. Ikke for det, jeg spiller skam på Lotto næsten hver uge men vinder desværre sjældent, og når jeg vinder, er det gerne mindre, end kuponen kostede. Jeg kan skam også finde på at købe et skrabelod i ny og næ. Hvis man aldrig spiller, er man da helt sikker på aldrig at vinde.

Nej, det handler om noget ganske andet: En gang i mine unge dage, for ca. 100 år siden, skulle jeg have et banklån. Banken gav mig lånet på den betingelse, at jeg startede en opsparing til kapitalpension. Det gjorde jeg så, og det har medført, at jeg hver evig eneste måned de sidste ca. 100 år har indbetalt 200 kr. til samme pension. Ikke et beløb, man sådan bemærker i hverdagen, men over tid bliver det da til lidt. På et tidspunkt har jeg åbenbart givet tilladelse til, at banken kunne placere disse midler i noget, de kalder puljeinvestering … Nu er der måske nogen, der kan lugte, hvor jeg vil hen.

Her til morgen, da jeg checkede min netbank, lagde jeg mærke til at beløbet i denne kapitalpension var faldet ca. 15% siden sidst, jeg checkede. Nu har jeg jo stadig indbetalt 200 kr. hver måned i den mellemliggende tid, så det er faktisk ikke så få penge, der er tale om. Ganske vist er bank-, kredit- og finanskrisen ikke gået helt hen over hovedet på mig, men jeg havde faktisk svedt ud, at jeg selv havde midler ude at svømme. Jeg må lige tilføje, at jeg før har taget – mindre – tab på den konto, men der har da som regel været overskud.

Nu har jeg skrevet til banken, at jeg ikke har råd til det der puljeinvestering mere, og jeg har bedt dem om at fortælle mig, hvilke andre muligheder, der er. Så får vi jo se, om jeg får et positivt resultat ud af det. Ellers risikerer jeg vel bare, at de en dag har tilskrevet et “negativt afkast” på over 100%, og så synes jeg i hvert fald ikke, det er sjovt mere. Det holdt faktisk allerede op med at være sjovt, da jeg opdagede, hvad der stod på bundlinjen her til morgen.

Alt det, vi sparer på at have opsagt fastnettet og lokalavisen er sat til igen, og det flere år ud i fremtiden. Så meget mere grund til at spare, kan man vel sige.

Hvis jeg endelig skal gamble, så tror jeg nok, at jeg hellere vil gøre det på danskespil.dk, der kan man da i det mindste stadig beholde illusionen om, at der er en chance for, at man vinder, selv om det nok i virkeligheden kun er en ekstra afgift på utidig optimisme, det beløb man lægger der.

7 Comments »

 1. Manden og jeg var til pensionssamtale sidste sommer, for tiden er ved at nærme sig også for os. Et par måneder før havde jeg været på rollatorkursus (firmaslang for “Oplysning for kommende seniorer”) gennem arbejdet. DET var en øjenåbner! Det er noget af en videnskab at gennemskue pensionsbetingelser og ditto lovgivning.
  Hvis du overhovedet har mulighed for det, kan jeg kun anbefale, at du får en snak med en kompetent rådgiver.
  Jeg lotto’er også, men det er på ikke præmier herfra, min alderdom skal baseres. Kun drømmene…

  Comment by Ellen — 27. januar 2009 @ 23:18

 2. Jeg tror, det er en rigtig god idé, du der kommer med. Mit problem synes at have været, at jeg har stolet på min bankrådgiver. Men det er klart, at deres interesser ikke falder sammen med mine hele tiden.

  Comment by admin — 27. januar 2009 @ 23:21

 3. Jeg kan godt forstå din ærgrelse, Henny! Jeg har valgt at have noget af min pension sat i den sikreste pulje, men jeg har ikke set, om tabet er lige som dit – det er frygtelig trist. Vi burde ikke have sat pengene i pulje. Jeg skal netop til pensionsrådgivning i dag, men det er hos en uvildig mægler.

  Comment by Madame — 28. januar 2009 @ 9:07

 4. Ja, jeg håber bare ikke, det er gået på lignende måde med den pension, jeg har gennem jobbet. Men jeg har nu altid haft en mistanke om, at når det blev min tur, så skulle jeg bare arbejde til jeg døde …

  Comment by admin — 28. januar 2009 @ 14:37

 5. Hejsa.Endnu en i mængden der har tabt på puljeinvestering,er der nogen der ved om tabet er noget man kan påføre sin selvangivelse.Det kan jo så,i så fald først være næste år??
  Hilsen en årgang 77´

  Comment by Henriette — 3. februar 2009 @ 14:52

 6. Det ved jeg ikke. Jeg har bedt min bankrådgiver om et møde i anledning af deres dispositioner med mine penge. Det er da bestemt en ting, jeg vil spørge ham om. Men jeg tvivler ærlig talt på det. Jeg tror ikke, vi små fisk skal regne med at få nogensomhelst fordele ud af situationen.

  Comment by admin — 3. februar 2009 @ 18:08

 7. […] 35 år og til enhver tid overholdt mine forpligtelser, OG været loyal over for banken, også den gang de satte mine puljemidler til. Lige meget nyttede det. Jeg hører, at andre har […]

  Pingback by Pas på: Lavtflyvende gebyrgribbe! | Hverken fyrre, fed eller færdig! — 28. oktober 2009 @ 23:32

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment