Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

14. februar 2009

Coca-cola kultur

Filed under: Blandet — Tags: , , , — Henny Stewart @ 11:56

Valentinsdag! Hmmn. Vi kom til at snakke om den her til morgen. Min mand sagde, at han havde købt det samme til mig i år som sidste år, nemlig ingenting. Jeg sagde, at det skulle han ikke bekymre sig over, idet vi jo ikke fejrer Valentinsdag her i landet. Det røg bare ud uden en tur gennem monitoren. Man var ikke helt vågen endnu. Men jeg blev jo nødt til at rette mig selv og sige, at jo, man fejrer den da vist godt nok nu. Hvorefter min mand siger: Coca-cola kultur.

Ja, det er da vist rigtigt. Coca-cola i betydningen ting, vi helt ukritisk har taget til os fra amerikansk kultur. Der er jo også f.eks. Halloween, som mange danskere fejrer nu med græskar, hekse, sorte katte og hvad ved jeg. Det betyder vist bare Alle Helgens Aften, men den plejer vi da ikke at lave noget ståhej ud af i det sekulære liv, og den falder vist ikke engang på samme dato som Halloween.

Den måde, mange mennesker og i hvert fald butikkerne markerer julen på, er da også stærkt amerikaniseret og også direkte påvirket af Coca-cola. Meningen med al den amerikanske inspiration er vel god nok. Det gælder om at skabe  lejligheder til at bruge flere penge. Lykønskningskortindustrien vil gerne have nogle ekstra mærkedage. Det samme vil chokoladefabrikanterne, blomsterhandlerne og sådan kan man blive ved.

Selveste mors dag er vist kommet ad den samme kanal, og den er så godt indarbejdet, at man formodes at skulle have dårlig samvittighed over det, hvis man glemmer den.

Jeg synes, man skal gøre oprør mod den slags kommercielle “mærkedage”. Jeg går meget ind for både chokolade, blomster og andre gaver, det ved den søde grød, men ikke sådan nogle kunstige, forløjede tidspunkter som f.eks. jul, 14. februar, osv.

Gaver i “utide” ligger der nemlig en tanke bag i modsætning til bevidstløst pligtgiveri på bestemte, af forretningslivet fastsatte tidspunkter.

10 Comments »

 1. Hvor er jeg enig!

  Personligt er jeg fløjtende ligeglad med de kommercielle “indkøbsdage”.

  Mht. Mors Dag, så er den bare så indarbejdet hos min mor, at hun bliver meget skuffet, hvis jeg ikke husker dagen, så det gør jeg så.

  Dermed ikke være sagt, at jeg ikke glæder hende med blomster, chokolade m.m. på andre tidspunkter af året. Det synes jeg er meget sjovere, netop fordi hun så ikke forventer det, hvilket medfører at hun bliver endnu gladere/ovarrasket 🙂

  I det hele taget elsker jeg at overraske folk med en eller anden lille ting. Pt. betyder det så, at folk ofte bliver “belemret” med et broderet kort eller lignende. De tager det dog pænt *G*

  Comment by Esther — 14. februar 2009 @ 13:24

 2. Det kunne da bare mangle, at folk ikke skulle tage det “pænt”, når de får noget håndlavet, du har brugt flere timer på. Det er da meget bedre end så mange af de der “købesager”.

  Comment by admin — 14. februar 2009 @ 13:28

 3. Jeg er helt enig med dig, Henny, og her i huset gør vi intet ud af de dage. Vi foretrækker, lige som dig, at overraske hinanden.
  Men jeg har en mistanke om, at unge mennesker har taget Valentinsdag og Halloween til sig. Vi, der er lidt ældre, er nok ‘en uddøende race’ 😉

  Comment by Madame — 14. februar 2009 @ 13:52

 4. Ja, det er jo den vej, det går. Det med at være en uddøende race, altså. 😉

  Comment by admin — 14. februar 2009 @ 14:34

 5. Ha ha … så tilslutter jeg mig gerne den uddøende race 😉 .

  Hvad mors (og fars) dag angår, så afskaffede min mor og jeg dem allerede, da jeg boede hjemme, og det er maaaaaange år siden. Simplethen fordi vi ikke kunne holde ud, at der var nogen (blomsterhandler m.fl.), som skulle tjene penge på ‘skidtet’. Men sådan er vi jo så forskellige …

  Comment by Bente — 14. februar 2009 @ 20:33

 6. Det er da befriende, når man i al fredsommelighed kan lave aftaler om den slags!

  Comment by admin — 14. februar 2009 @ 20:35

 7. Ja da, Henny.. ;o) vi fejrer det heller ikke, hverken Valnetines, Halloween eller Mors/Fars dag… ! Min søn vil dog meget gerne give sin mor en blomst på Mors dag, og det skal han da have lov til….

  Men en gave, når jeg mindst af alt venter den, og så fra min mand… den er jeg helt med på… 😉

  Comment by Ann-Charlotte Kjeldsen — 14. februar 2009 @ 21:57

 8. Nej, en gave siger man jo ikke nej tak til. Og rigtige overraskelser er da de bedste! 🙂

  Comment by admin — 14. februar 2009 @ 22:00

 9. Coca-Cola-kultur. Godt udtryk – det vil jeg tage til mig.
  Her i huset har den slags også den stik modsatte virkning – “DET vil vi i hvert fald ikke være med til at supportere!”

  Men Mors Dag startede nu ganske ukommercielt – se f.eks. her:
  http://people.howstuffworks.com/question634.htm
  men er selvfølgelig nu blevet ganske lig de andre dage, hvor vi helst skal købe så mange som muligt af alskens underlige ting.

  Comment by Ellen — 15. februar 2009 @ 0:10

 10. Det var interessant, dit link om mors dag. Så det var ikke ren kommercialisme i udgangspunktet.

  Comment by admin — 15. februar 2009 @ 9:37

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment