Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

6. april 2009

Forår: De frivillige

Filed under: Blandet — Tags: , , , — Henny Stewart @ 11:36

Havemennesker, det er vi altså ikke. Selv er jeg allergisk for det meste af det derude og kan kun holde til at opleve det i meget små doser. Derfor er det godt at fotografere. Så kan man da sidde og se på billederne bagefter, uden tårer i øjnene, udslet eller nysen. Min mand har gennem årene forsøgt sig med at så og plante forskellige ting, som vi egentlig godt kan lide. Han har haft held til at få nogle rhododendron til at vokse ude i forhaven, selv om haven mest består af sand, og rhodoerne ellers er surbundsplanter. Han har også sået nogle lupiner, som vi har taget frø til i grøftekanten. De kommer også op hvert år. Selv om vi mener, at vi har taget frø fra forskelligt farvede lupiner, får vi næsten kun de blå. Men hvad, de er da også de pæneste.

Ellers må vi nok sige, at vi lever højt på vore forgængeres evner ud i havekunsten. De har bl.a. været meget glade for løgplanter. Hvert år har vi rigtig mange krokus, i foråret gule og lilla, og senere på året nogle underligt bleglilla nogle. Der er også påskeliljer og tulipaner. De havde åbenbart også tradition for at drive hyacinter frem og så smide løget ud i haven bagefter. Der  trives de strålende, og vi har hvert år mange hyacinter. Alle disse overleveringer fra de tidligere ejere kalder jeg: De frivillige. Her er et billede af nogle af dem, der er fremme i dag:

Tulipanerne er ikke sprunget ud endnu, af krokus er der kun enkelte gule tilbage, der er masser af hyacinter, og endelig er rabarberne begyndt at røre på sig. Nej, der er ingen vej tilbage, det er forår nu.

Senere forventer jeg andre frivillige, selv om det er lidt forskelligt, hvad der kommer hvert år. Vi plejer at have akelejer i alle mulige farver, også studenternelliker, som jeg synes er helt vildt flotte. Som regel kommer der også nogle margueriter. Endelig er der et par roser, som jeg vist nok har fået beskåret lidt for meget, sådan at de blomster der kommer, nærmest ligner hybenroser, men det gør nu ikke så meget.

Da vi kom her for over ti år siden, var der et faldefærdigt drivhus, bygget af gamle vinduer. I drivhuset var der en vinranke. Vi blev nødt til at rive drivhuset ned, inden det faldt ned, men vinranken har vi stadig. Der kommer også druer på den hvert år, men de når ikke at blive modne. Så vidt er det trods alt endnu ikke kommet med den globale opvarmning, og godt det samme. Så vinbønder kan vi ikke kalde os.

Ellers er det vist mest kattene, der har glæde af haven og betragter den som et ekstra rum.

8 Comments »

 1. Global opvarmning. Hrmpf. Jeg var – igen – i morges nødt til at skrabe is af bilen, inden jeg kunne sætte mig ind og køre på arbejde. Den 6. april! Jeg gider ikke is mere.
  Dine roser lyder som om, der kun er vildskuddene tilbage fra rødderne, rosen er podet på. Drevne roser har 5 blade, vilde roser har 7, så man skal lige tælle, inden man beskærer.
  Ellers skal jeg såmænd ikke gøre mig specielt klog på haver eller havearbejde – jeg skal helst have så lidt arbejde som muligt, men i modsætning til dig kan jeg ikke undskylde mig med allergi, kun med ren og skær dovenskab 😉
  I øvrigt er de fleste allergier noget, du kan blive kureret for. Tro mig – jeg beskæftiger mig med det til daglig.

  Comment by Ellen — 6. april 2009 @ 21:05

 2. Jo, men min pointe mht. min have er sådan set, at den bliver allerbedst de år, hvor vi har gjort mindst ved den. Hvis jeg nu blev kureret for mine allergier, så ville jeg jo blive nødt til at finde på en anden forklaring på mit manglende engagement i det derude.

  Comment by admin — 6. april 2009 @ 21:09

 3. Hmmm, Henny, det lyder nærmest, som om du hellere ville have en lejlighed på tredje – og gerne uden altan med tilhørende kasse :o) .

  Men der er vel heller ingen (ud over os havefreaks 🙂 ), der siger, at man behøver at blive skæv af forårskuller, bare fordi det pibler frem derude. Og når kattene nyder haven, så er den da ikke helt spildt!

  God påske 🙂 .

  Comment by Bente — 6. april 2009 @ 21:33

 4. Sådan en lejlighed havde vi netop, før vi kom her, og den var udmærket, men man måtte ikke holde husdyr der. Og uden kat mangler der altså noget meget væsentligt.

  Faktisk havde jeg troet, at jeg ville udvikle mig til en havefreak, men det var altså ikke tilfældet.

  Comment by admin — 7. april 2009 @ 6:08

 5. Min husbond har også allergi, Henny, det er virkelig træls at leve med – men jeg håber, du kan tage noget for høfeberen. Sikke mange spændende planter, I har! Vi har også akelejer, ja de kommer jo nærmest op helt af sig selv hvert år ved at frøene spredes rundt i haven.
  Og så er dejligt at høre, at i hvert fald din mand og kattene har stor glæde af jeres have.

  Jeg synes, det giver god motion at slå græs og hive ukrudt op :o)

  Comment by Madame — 7. april 2009 @ 6:35

 6. Jo, jeg har noget medicin, jeg kan tage, når det bliver for slemt. De dage, jeg kan klare det ved at lukke døren, gør jeg så det. Med hensyn til at slå græs, så er det faktisk nyslået græs, der er værst. Snak om høfeber! Det når ikke at blive til hø, før den er gal. Men nu er plænen vist mest mos, og det er jo også pænt grønt, og så er det problem klaret!;-)

  Comment by admin — 7. april 2009 @ 6:41

 7. Jeg har heller ikke grønne fingre. Jeg har efterhånden prøvet med lidt af hvert på altanen, hvor jeg har investeret i en bunke store og flotte krukker. Ikke en gang krydderurterne vil gro derude. Fremover nøjes jeg med pelargonier. De er så dejlig nemme!

  Comment by Jens Drejer — 10. april 2009 @ 23:06

 8. Før vi flyttede herud glædede jeg mig til at få have. Jeg troede, at det ville blive min store interesse. Men når det hele bliver bedre, hvis jeg lader det være i fred, end hvis jeg arbejder med det, så er det vel bare med at smide håndklædet i ringen. Pelargonier er da også fine!

  Comment by admin — 11. april 2009 @ 8:04

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment