Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

9. april 2009

Skolemad

Filed under: Blandet — Tags: — Henny Stewart @ 8:07

Politikerne har omsider fået øjnene op for, at børn ikke kan lære, hvis de ikke får ordentlig mad at spise. Derfor er der nu initiativer i gang for at få alle skoler til at tilbyde et sundt måltid mad til eleverne hver dag. Godt så. Men forældrene skal betale, og der skal stadig være frit valg på alle hylder.

Det vil efter min mening betyde, at lige præcis de børn, der har allermest brug for sådan et måltid, ikke får det. Det er liberalisme, når det er værst. Ja, i princippet er det selvfølgelig forældrenes ansvar, at deres børn får ordentlig mad, men hvad med de børn, hvis forældre ikke kan/vil leve op til det ansvar? Skal vi acceptere, at det bare er ærgerligt?

6 Comments »

 1. For hulen, den er svær, Henny.
  Jeg er netop af den overbevisning, at samfundet hverken kan eller skal tage ansvar for alt, så ja, jeg synes det er og bliver forældrenes ansvar af fodre eget afkom af.
  Det er smaddersynd for de børn, det dermed går ud over, men god mad er desværre alligevel ikke (kun) det, der skal til for at få børn af den slags forældre til at blive ansvarsfulde voksne.
  Ved jeg fra John, som i mange år arbejdede med børn med en meget dårlig social arv.
  Det var nogle forfærdelige historier, han kom hjem med – men netop derfor tror jeg faktisk, at den skolemad kun vil være symptomdæmpende; ikke kurerende. Og hvad skulle det næste være? Og det næste igen?
  Det er en skrækkelig ond cirkel, og man kan hoppe og danse, men den er umådelig svær at bryde.
  Puha – undskyld den lange kommentar.

  Comment by Ellen — 16. april 2009 @ 14:00

 2. Hvis du nu har ret, og det har du muligvis, så vil betalt skolemad gøre forskellen på de børn, der kommer fra hjem, der har styr på det, og så de andre, blive større end den er i dag.

  Du skal sandelig ikke undskylde længden på kommentarer. Det er da virkelig ikke alting, man kan sige på to linjer.

  Comment by admin — 16. april 2009 @ 15:59

 3. Ok 🙂
  Det er svært, og det gør ondt at se på. Men jeg tror som sagt ikke det hjælper meget, at det offentlige betaler mad til 100% fordi der er – jah hvad? – 5-10%? – der ikke selv orker/gider/har det fornødne overskud.
  Man bliver nødt til at acceptere, at der altid vil være nogen, der af den ene eller den anden årsag sætter sig ud over samfundsnormen, og det kan hverken hjælp eller straf forhindre.

  Der er gode blandt de onde og onde blandt de gode, for nu at stille det meget firkantet op.
  Man er nødt til at tage ansvar for sit eget liv. Det kan ikke alle finde ud af, men hvor går grænsen for hjælp så?
  Skal slik forbydes, fordi det er usundt/fedende? Alkohol forbydes, fordi der findes alkoholikere? Cigaretter fjernes fra hylderne?
  Jeg siger ikke, at man ikke skal hjælpe samfundets svageste, men det skulle nødig blive en parallel til 70ernes ideologi om, at “hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære” og sætte normen efter laveste fællesnævner.

  Jeg bryder mig ikke om børnehavesamfundet. Kan du huske, da vi danskere grinede af “forbudssverige”? Det har vist i en hel del år været den omvendte situation.
  Nå – nu skal jeg nok stoppe…

  Comment by Ellen — 16. april 2009 @ 21:15

 4. Jeg bryder mig nu heller ikke meget om, at staten skal regulere os ned i den mindste detalje, og jeg synes ligesom du, at man selv må tage ansvar for sit liv. Men, men … Når man nu vil indføre skolemad, og det lader det til, at man vil, så synes jeg altså også, at man skal sørge for, at alle får den. Problemet er efter min mening, at børn ikke kan tage ansvar for sig selv og heller ikke skal tage ansvar for deres forældre. Jeg synes så, at man skal forsøge at mindske konsekvenserne af dårligt forældreskab, hvis man kan. Og det med maden kunne man vel klare? Der er så meget andet, man ikke kan gøre for børn, der ikke har adekvate forældre, men jeg mener, at hvis man kan klare noget så enkelt som at fodre ungerne af en enkelt gang om dagen, så giver man dem trods alt en chance mere for at klare sig for egen kraft, når de nu ikke har trukket den store gevinst i forældrelotteriet. Bedre endnu ville det være, hvis man kunne inddrage børnene i tilberedningen af maden og lære dem noget praktisk om sund mad, men det ville måske være for meget at vælte over på den i forvejen overbebyrdede folkeskole.

  Jeg læste lige et sted, at mellem 20 og 40 procent af folkeskolens elever gennemfører en skoledag på tom mave. Jeg synes næsten, man kan sige sig selv, at der ikke bliver tale om nogen ordentlig læring under de omstændigheder.

  Comment by admin — 16. april 2009 @ 21:30

 5. Det kan du selvfølgelig have ret i – altså at lidt er bedre end ingenting – det var da også et chokerende højt tal… jeg var ikke klar over, at det drejede sig om så mange. Her må der være repræsenteret en hel del flere end dem, jeg troede, det handlede om.
  Jeg fik selv tanken om det ideelle i at involvere ungerne i selve processen, og strøg den igen af samme årsag som du 🙂

  Comment by Ellen — 17. april 2009 @ 6:39

 6. Ja, 20-40% er rigtig mange. Jeg slog det lige efter igen for at være sikker. Her er et link til artiklen:
  Jeg vil heller ikke udelukke, at man kunne få nogle af forældrene til disse mange børn til at stramme ballerne og sørge for at affodre afkommet, men så er vi ude i noget skolemesteri, som folk ikke rigtig vil acceptere i dag. Der er nok også en del berøringsangst involveret, skønt jeg dog har hørt om skoler, der simpelthen lader forældrene vide, hvilken stand de forventer børnene i hver dag: Affodret, medbringende madpakke, 2 nyspidsede blyanter etc., så er det bestemt ikke sædvane, at skolerne stiller krav til forældrene. Der er derimod rigtig mange krav den anden vej. 🙂

  Comment by admin — 17. april 2009 @ 11:19

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment