Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

20. juni 2009

Da vi blev husejere

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , — Henny Stewart @ 12:20

Den aktuelle finanskrise med deraf følgende boligkrise har fået mig til at tænke på dengang min mand og jeg blev husejere. Så svært som det er at få kredit nu om dage, havde vi sikkert ikke fået lov at optage lån i dag. Det var ikke fordi banken var begejstret der for 10 år siden. Med kun én indtægt var det kun et beskedent beløb, de ville lade os købe hus for. Faktisk var det sådan, at der kun var to huse i hele byen, der kunne fås for det latterlige beløb eller derunder.

Nå, men vi lod os ikke kyse, men begav os på cykler ud for at se på herlighederne. Det ene hus lå i nærheden af den blok med lejligheder, hvor vi boede den gang, så det så vi selvfølgelig på først. Huset så meget “sødt” ud ude fra. Men indefra! Der var ikke noget badeværelse. Der var et toilet uden håndvask, og det var så lille, at man måtte bakke ind. Desuden var huset så helt klart et dødsbo. Der lå halv- og kvartfærdige stramajbroderier over alt. Så var der et anneks i baghaven. Bare en stor bygning, hvis formål, man ikke kunne gætte. Haven selv var meget sumpet og i øvrigt fuld af knæhøje skvalderkål. Men billigt var det!

Men det var ikke for os. Vi kunne ikke se os selv i det hus. Det var bare for upraktisk, og der skulle laves alt for meget, før det bare kunne blive nogenlunde acceptabelt. Nogle bekendte er siden flyttet ind i nabolaget til dette hus, og de fortæller om dem, der endte med at købe huset, at manden i forholdet havde lovet, at der ville være et nyt badeværelse senest efter 6 måneder. Efter 2 år var der stadig ikke noget badeværelse, og parret blev skilt. Sådan kan det gå, når man har for store opgaver foran sig og ikke kan finde ud af at løse dem sammen.

Det andet hus, der lå indenfor den økonomiske ramme, som banken havde udstukket, lå for det første temmelig langt fra centrum, havde for det andet næsten fladt tag, noget som vi på forhånd havde sagt, at vi ikke ville binde an med, men på den anden side var vi på det tidspunkt rigtig trætte af at bo i lejlighed, så vi enedes om at give et bud på huset, og det endte med, at vi købte det:

Huset er bygget i 1960 og stort set ikke renoveret siden da, og det kom endda med nogle møbler fra “perioden”. Prisen inkluderede også en campingvogn, som ikke kunne komme på vejen igen dels på grund af en gennemtæret bundramme, dels på grund af, at vi ikke havde nogen bil, og heller ikke havde tænkt os at anskaffe en. Det mente vi bestemt ikke, vi kunne få råd til, når vi nu skulle være husejere. Efter nogle år blev vi trætte af at have campingvognen stående. Vi havde ikke brug for den som “gæsteværelse”, og den var heller ikke i en stand, hvor vi ville have været bekendt at bruge den til det. Det endte med, at vi måtte betale en produkthandler flere tusinde kroner for at afhente skrumlet. Men det var nu rart at komme af med den. De sidste år pyntede den ikke!

Måske takket være bankens oprindelige, beskedne udmelding, sidder vi i huset endnu. Så længe jeg har arbejde kan vi også blive siddende, og der er endda blevet råd til en beskeden dyt i mellemtiden. Men vi har siddet alle tilbud om omfinanciering, pauselån, flexlån og anden udnyttelse af friværdi overhørig. Det har vi det godt med nu. Vi misunder ikke de mennesker, der skal etablere sig i eget hus i dag. Vi har hørt om adskillige familier, hvor der var to voksne med arbejde, og hvor banken alligevel ikke ville give lånetilsagn til indkøb af et nok så beskedent hus.

8 Comments »

 1. Jeg læser mellem linjerne, at I er glade for jeres hus og beslutningen, I tog dengang. Men det må bestemt ikke være rart at være ung i dag og skulle vejes og findes kreditværdig til en bolig. Da vi købte vores hus, var det også det billigste, vi kunne finde. Siden er det udvidet til dobbelt størrelse. I min høje alder priser jeg mig lykkelig for bare at bo i et lille hus og ikke have alt det bøvl med besiddelser og store udgifter, som mange har 🙂

  Comment by Madame — 20. juni 2009 @ 19:43

 2. Ja, huset passer os faktisk udmærket, og vi er meget tilpasse med ikke at have insisteret på at sætte os i større gæld for at få flottere omgivelser. Det har ellers ikke skortet på opfordringer, lige indtil boblen brast for mindre end et år siden

  Comment by admin — 20. juni 2009 @ 19:50

 3. For lidt og for meget er aldrig af det gode…
  For to år siden var det alt, alt for let at låne, og nu skal et par nærmest tjene 100000 om måneden for at få lov til at købe et hus, der koster et par millioner.
  Jeg har det fint med at vide med mig selv, at jeg ville kunne klare at sidde i vores hus alene.
  Men jeg er da ked af at læse, at det lyder som om I nok ikke kan blive i huset, når du går på pension?
  Jeg har forhåbentlig misforstået det.

  Comment by Ellen — 21. juni 2009 @ 21:06

 4. Jeg har ikke helt overblik over det, men jeg tror, vi kan blive afhængige af en eller anden social ydelse til den tid, en ydelse af den type, der er indtægtsbestemt, og så kan man normalt ikke have fast ejendom. Nå, den tid, den sorg.

  Comment by admin — 21. juni 2009 @ 21:12

 5. Henny – det er bare ikke o.k. for en, der arbejder så meget som du.
  Er du med på et bofællesskab i Sverige? Så skal vi sgu give dem seks-måneders blomstrende haver med vildsvin og det hele.
  Vi brygger øl på humlen; det skulle nok kunne interessere en hvilkensomhelst svensker og dermed kunne give os et udkomme 😀
  See? Vi har grønt, kød og øl. Har vi brug for mere?
  (Jo. Vin. Den tid, den sorg.)

  Comment by Ellen — 21. juni 2009 @ 22:30

 6. Ellen, det kunne måske være noget! Og så kunne vi lokke et par svenskere i fordærv også. Sikke udsigter!

  Comment by admin — 22. juni 2009 @ 5:06

 7. Jeg tror der er mange der kan laere af jer – og mindst lige saa mange der sidder lige nu og oensker de havde vaeret fornuftige og ikke laant til langt over skorstenene!

  Comment by Tina - omme i London — 21. juni 2009 @ 23:30

 8. Tina, der er sikkert nogle af dem, der ikke var i stand til at gennemskue det. Der skal nok en vis erfaring til for at se, at det ikke altid er godt at låne, selvom bankrådgiveren anbefaler det.

  Comment by admin — 22. juni 2009 @ 5:08

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment