Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

20. juni 2009

Den synkroniserede have?

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , — Henny Stewart @ 19:37

Nu er det ikke så meget arbejde, vi har lagt i haven, så man kan sige, at det vi får ud af den, er ren bonus. Men i flere år har det været sådan, at det, der var pænt i den, ligesom blev fyret af på en gang – i foråret og her i forsommeren. Alt er synkroniseret til at være pænt på dette tidspunkt. Bagefter er der kun grønne planter. Således også i år, eller næsten. Jeg var lige et sving ude her til aften, hvor jeg fandt denne:

Så der er da en enkelt rose, som jeg ikke i min iver fik skåret tilbage til hybenstadiet de første år, vi var her. Men det måtte da kunne lade sig gøre at planlægge blomsterne i en have, sådan at de ikke alle sammen blomstrer på samme tid, og sådan at der også ville være noget kønt at se på (og tage billeder af) senere på sommeren?

Ellers kan jeg se, at der igen er masser af blommer på blommetræet. Desværre ved jeg, at der går skimmel og råd i dem, så de bliver dårlige, før de bliver modne. Vi skal være heldige, hvis vi får en håndfuld blommer, der kan spises. Og træet bærer ellers helt fantastisk meget frugt.

Det i foråret meget fotograferede æbletræ bærer også helt fantastisk i år. Det kommer vi til at holde øje med, for træet er stadig meget lille og spinkelt, og grenene kommer nemt til at knække, hvis alle de frugter udvikles til store, tunge æbler. Jeg er ikke helt klar over, hvad sort, det er. Det minder om den sort, man kalder “rød ananas”. Det er meget saftige og sprøde æbler, der skal spises med det samme. De kan overhovedet ikke holde sig:

Vores gamle vinstok er der stadig. Den er ikke blevet beskåret, siden vi rev dens hus ned. Sammen med nogle mere eller mindre ubeskrivelige buske danner den en slags krat nede bag i haven, hvor kattene sover om dagen og pindsvinene huserer om natten.

Nu til noget helt andet: Der kan normalt gå ugevis mellem, at jeg får lavet en blogpost, og lige nu oplever jeg en helt ukarakteristisk skrivekløe. Hvad mon det kan skyldes? Det er måske sommerferien, der begynder at gøre opmærksom på sig selv? Det skal blive rart med 4 uger, der også kan helliges andre kreative sysler.

10 Comments »

 1. Det er bare dejligt, at du har fået skrivekløe! Vores have er også grøn en stor del af året, og man kunne jo nok lave en have, hvor der var blomster det meste af året, men jeg orker det ikke rigtigt. Dejligt med æbletær og roser – det har vi også her. Giver jeres vin vindruer, som kan spises?

  Comment by Madame — 21. juni 2009 @ 6:26

 2. Vores vin gav i sin tid nogle små, sure druer, som godt kunne blive modne, dengang den stod i et drivhus. Jeg tror, sådan en skal beskæres for overhovedet at bære frugt, og vi har ikke beskåret den i flere år. Jeg tror også, at de vinstokke, der kan bære og få frugten moden udendørs i vores klima, er en anden sort. Vi havde regnet med, at stokken ville dø, når man fjernede huset omkring den, men det var altså ikke tilfældet.

  Comment by admin — 21. juni 2009 @ 9:39

 3. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have en eller anden slags blomster senere på året. Jeg er sikker på at der er mange muligheder og jeg synes da at du skulle tale med en planteskole.

  Men jeg synes det er vildt lækkert at I har både æbler og blommer. Hvis jeg havde en have, så ville jeg have så mange frugttræer som overhovedet muligt. Det er bare ærgerligt at der går råd i jeres blommer. Det ville jeg da også tale med en planteskole om. Eller måske økologisk landsforening, hvis I ikke vil bruge gift. Men det må da være surt, at se på alle de rådne blommer, som ikke kan bruges til noget som helst. Det ville i hvert fald gøre mig godt arrig! 😀

  Comment by Jens Drejer — 21. juni 2009 @ 14:04

 4. Det er sikkert rigtigt, at vi på planteskolen ville kunne finde blomster, der springer ud senere. Jeg har også været meget ærgerlig over de rådne blommer, men nu er jeg vant til, at det er sådan. Jeg tror, vores grund er ret forurenet, så derfor er jeg ikke så ivrig efter at spise noget, der har vokset her.

  Comment by admin — 21. juni 2009 @ 18:07

 5. Du har da bare ferieoverskud på forhånd, har du 🙂
  Det er dig vel undt. Skriv endelig løs – vi er vist nogle stykker, der nyder at følge dine udgydelser.

  En blomstrende have i seks måneder: Det er bare et spørgsmål om pris. Og viden. Og om at orke at gøre arbejdet (ikke-prioriteret rækkefølge).
  Det er lidt ærgerligt med jeres blommer – der må da kunne gøres et eller andet ved den råddenskab?

  Comment by Ellen — 21. juni 2009 @ 21:12

 6. Jo, det ville uden tvivl hjælpe, hvis vi satte os ind i tingene og ofrede lidt tid og penge på foretagendet. Jeg har bare ikke haft ork til det, men måske ændrer det sig hen ad vejen.

  Comment by admin — 21. juni 2009 @ 21:15

 7. Ja, jeg må da tilslutte mig Ellen: Skriv endelig løs 😀 .

  Sådan en have som din, hvor alt bliver fyret af på én gang, havde jeg også tidligere. Dengang gik jeg mere op i at dyrke køkkenhave end blomster. Men det har ændret sig med tiden (alderen?!?). I min nuværende have har blomsterne fået lov at komme til 🙂 .

  Især er jeg faldet pladask for dahliaer. De kræver godt nok, at man graver knoldene op og gemmer dem frostfrit om vinteren, men ellers er min erfaring, at arbejdet er minimalt og fornøjelsen stor. De begynder at blomstre i juli (de første af mine er allerede i gang) og bliver ved til frosten ta’r dem. Det var 1. november hos mig sidste år.

  I øvrigt lyder det lækkert med jeres ananas-æbler! Det er et af mine yndlingsæbler. Desværre har de forrige ejere fældet de frugttræer, der var i denne have 🙁

  Comment by Bente — 22. juni 2009 @ 7:28

 8. Bente, det kan godt være, man skulle investere i et par georgineknolde. Jeg synes nemlig også, at de er flotte!

  Comment by admin — 22. juni 2009 @ 14:45

 9. Det er sandt, at i foråret og forsommeren bugner det med blomster og farver i haven. Det er næsten for overvældende på én gang.
  Hele juli måned sker der intet i haven, syntes jeg. Alt er grønt med mindre, man planter pelargonier mv. i potter.
  Først hen i august kommer der lidt andre farver igen, når stauderne begynder at blomstre.

  Sådan et annanasæbletræ, tror jeg, jeg skal have anskaffet mig 🙂

  Comment by Lone — 22. juni 2009 @ 8:19

 10. Lone, jeg har ikke nogen stauder af betydning. Det kunne være, man skulle anskaffe sig et par stykker!

  Comment by admin — 22. juni 2009 @ 14:46

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment