Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

21. juni 2009

Læser dårligt?

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 10:00

Det forlyder, at eleverne i 9. klasse har fået karakterer i læsning, der ligger 30-40% under, hvad de fik sidste år. Eleverne klagede efter testen over, at de ikke engang kunne nå at læse alle teksterne. Censorerne har efterfølgende justeret kravene til besvarelserne, og alligevel er resultaterne blevet, som de blev.

Onde tunger vil vide, at det bagomliggende problem er, at unge mennesker faktisk er blevet ret dårlige til at læse. Nu skal man ikke altid tro på de onde tunger, men hvis der er bare snerten af sandhed i det, er det et problem. Hvis man ikke er glad for og god til at læse, hvordan skal man så kunne tage en teoretisk uddannelse? Teoretiske uddannelser er nærmest det eneste, vi har tilbage. Selv folk, der vil være frisører eller social- og sundshedshjælpere, skal gennem en bunke teori.

Om årsagerne til, at de unge er blevet dårligere til at læse, hvis de altså er det, tør jeg slet ikke gisne. Det kan ikke være internettet, der er synderen. Det er nok det mest teksttunge medie, vi har. Det er ikke mit indtryk, at unge bruger ret meget tid på TV, så det kan vel heller ikke være det. Nej, det er faktisk meget underligt, synes jeg.

2 Comments »

 1. Hvad er det, de unge læser?
  Jeg er lidt bange for, at det ikke er bøger, og hvis jeg har ret, er det ikke så underligt, at de ikke kan læse særlig godt. Øvelse gør som bekendt mester.
  Lix-tallet på en SMS kan forstås af stammer, der ikke har ord for tal, der tæller mere end en hånds fingre.
  En del af (men bestemt ikke hele) forklaringen kan være dårlige dansklærere – dem har jeg set en del grufulde eksempler på.
  Men selv en god lærer kan vel ikke tvinge ungerne til at læse… eller hvad? Jeg tror, det gælder om at give dem noget, som kan fange dem; i starten næsten ligegyldigt hvad, bare det tricker. Og er de først grebet af at læse, bliver de efter min erfaring ved med at læse.
  Min nevø gad simpelthen ikke at læse, og min søster spekulerede som en gal på, hvad hun kunne gøre… og så kom Harry Potter lige fløjtende ind fra højre, og han var helt, aldeles og totalt solgt. Han er nu blevet 20 år, men han læser stadig bøger i store mængder.

  ‘Nogen’ må lære dem at læse. Og stave. Det kan de nemlig heller ikke.
  Det er slemt, for danskernes råstof er hjernen, og selv om man er praktisk orienteret, skal man stadig have teoretisk stof, som du er inde på i indlægget.

  Comment by Ellen — 21. juni 2009 @ 22:20

 2. Det er i hvert fald rigtigt, at børnene skal finde ud af, hvad man kan med læsning. Hvis de ikke gør det, bliver de heller ikke gode læsere.

  Mange af mine kursister har ikke været vant til at læse, og en af de ting, de typisk falder på, er netop læsning. Det har vist sig nærmest umuligt at gøre voksne til gode læsere, så det skal ske, før man er “fuldvoksen”, for at det kan blive godt.

  Comment by admin — 22. juni 2009 @ 5:20

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment