Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

1. august 2009

Godt brugt sommerferie billigt til salg!

Filed under: Blandet — Tags: , , , — Henny Stewart @ 11:17

Selv om jeg egentlig godt kunne bruge nogle flere friuger, må jeg også sige, at hvis jeg ikke skal have glemt alt om arbejdet, så er det nok ved at være på tide at vende tilbage til det nu. Men det er lidt vemodigt at vinke farvel til den totale frihedsfornemmelse, det giver, at man ikke skal hænge i en klokkestreng eller være på et bestemt sted til bestemte tider.

Men alt det skal man jo, hvis man vil hæve løn. Og sådan fortsætter det, lige så længe, man står til rådighed for arbejdsmarkedet, ja faktisk lige indtil man hæver sin folkepension.

…bedre end at blive slået i hovedet med en våd fisk, men …

Det bringer mig så til pensionisten, som jeg lever sammen med. Han har i de seneste måneder i fantasien brugt sin folkepension mange gange, og jeg har egentlig lidt frygtet alle de omlægninger i vores liv, som hans pensionering ville føre til. Nu er det sådan, at man for at hæve folkepension i Danmark, skal have været bosat her i mindst 10 år. Hvis man har været bosat her i mindre end 40 år, så bliver man tildelt en såkaldt brøkpension. Pensionisten har været her i 11 år, heraf de 9 med permanent opholdstilladelse, og det er kun de 9 år, der tæller. Ergo får han en brøkpension på 9/40. Beløbet ender på en god tusse om måneden, hvilket da bestemt er bedre end at blive slået i hovedet med en våd fisk, men der bliver hverken til plænetraktor eller lædersofa lige med det første.

Det er vel godt nok på den måde. Hvis systemet var bedre, kunne Danmark jo risikere at komme til at betale til oldinge, der ville strømme til fra nær og fjern under både gode og mindre gode påskud. Så hvis det stoppede der, skulle verden såmænd ikke høre så meget for det.

Men nu er det så sådan, at før pensionisten blev pensionist, havde jeg hans skattefradrag plus mit eget, selvfølgelig. Efter at han blev pensionist modtog jeg et nyt skattekort, hvor fradraget pludselig var faldet med seks tusind pr. måned. Det vil altså sige, at for at pensionisten kan få en flad tusse i pension en gang om måneden, skal vores lille familie altså undvære værdien af et skattefradrag på 6000 om måneden.

Det tænkte vi over et stykke tid. Mens det ikke tog os særlig lang tid at regne ud, at det var en dårlig forretning for os, tog det lidt længere tid at regne ud, hvad vi evt. skulle gøre ved det.

Enden på det blev, at jeg ringede til skattevæsenet. Efter at have siddet “on hold” så længe, at jeg måtte sætte mobilen til opladning, mens jeg ventede, kom jeg endelig til at snakke med en ung dame. Jeg forklarede hende situationen, og hun havde os på skærmen med det samme. Jeg spurgte hende, om det virkelig kunne passe, det der med den dårlige forretning. Og tænk, det viste sig, at det kan det ikke! Så jeg fik nyt skattekort igen, denne gang med et fradrag, der kun var en tusse lavere, end det, jeg havde, før pensionisten blev pensionist.

Nåmen, vi kan altså konkludere, at efter alt dette, befinder vi os i samme økonomiske situation som før. Og det er da ikke så galt, idet frem og tilbage er lige langt. Men skulle jeg selv leve længe nok til at blive pensionist, er jeg da godt nok bange for, at der bliver langt mellem snapsene.

Nå ja, så er der altså også den krølle, at siden pensionisten kun modtager en 9/40 pension, så er jeg ved at bilde ham ind, at han kun er pensionist 9/40 af tiden. Der er ingen grund til at slappe alt for meget af!

9 Comments »

 1. Uha, det er barske løjer for jer! Det var sandelig godt, du ringede til Skattevæsenet! Jeg ville straks få den idé, om der mon var noget, din mand kunne hygge sig lidt ved at tjene nogle penge ved. Sprogundervisning måske. Det er synd, I skal have den slags spekulationer.

  Comment by Madame — 1. august 2009 @ 14:58

 2. Det har vi ikke haft held til hidtil, at skaffe ham job, altså. Og i mellemtiden er der også kommet andre barrierer i form af sygdom. Men takket være hans indsats herhjemme kan jeg nok fortsætte med at arbejde en rum tid endnu, eller så længe der er nogen, der vil have mig ansat.

  Comment by admin — 1. august 2009 @ 15:04

 3. Det lyder som et meget snedigt system – og som med alt andet gælder det, at man skal være opmærksom og selv kæmpe for sine rettigheder!

  Jeg kan også se, at jeg vil få brøkdelspension, hvis jeg vælger at flytte hjem – for mine barndomsår tæller næppe i de 40 år! Ellers skal jeg til at skynde mig hjem for at få 10 år – medmindre de tæller de 8 år jeg arbejdede i Danmark inden jeg drog udenlands!

  Men det lyder indviklet!

  Comment by Nille — 1. august 2009 @ 17:04

 4. De tæller alle år mellem det fyldte 15. og 65., Nille. Ja, systemet er indviklet, og man skal være opmærksom. Nogle af de foranstaltninger, “vi” har indført overfor udlændinge, f.eks. starthjælp og introduktionsydelser, vil også gå ud over hjemvendende udlandsdanskere.

  Comment by admin — 1. august 2009 @ 22:13

 5. Din historie beviser, at man ikke bare skal tage alt, man modtager fra det offentlige for gode vare – det kan bestemt godt betale sig at stille spørgsmålstegn! Godt, du fik skattevæsenet til at regne efter.

  Comment by Bente — 2. august 2009 @ 22:01

 6. Ja, det kan betale sig at give lyd. Vi overvejer såmænd også at konsultere en privatpraktiserende socialrådgiver, for vi kan heller ikke være sikre på, at vi har fået rigtig besked hos kommunen. De er så hårdt pressede, at sagsbehandlingen godt kan være noget overfladisk ind i mellem.

  Comment by admin — 3. august 2009 @ 7:47

 7. Det er en ren jungle, og jeg kan kun anbefale, at I følger dit eget råd og konsulterer en uvildig ekspert.
  Det gjorde vi for et år siden, og der var sandelig meget, vi ikke vidste om efterløn og pensioner på trods af, at vi troede os ret velinformerede om emnet!
  F.eks. anede vi ikke, at vi bør oprette ægtepagt for at undgå, at ‘man’ lader den surt opsparede pension betale for plejehjemmet, hvis den ene af os skulle være så uheldig at ryge på et sådant (pga. f.eks. demens), inden den anden er død…

  Comment by Ellen — 8. august 2009 @ 22:42

 8. Ja, og så har vi ydermere det problem, at der ikke lader til at være nogen, der har overblik over reglerne for udlændinge bosat i Danmark.

  Comment by admin — 9. august 2009 @ 8:49

 9. […] tidligere beskrevet her på bloggen er min mand jo nu trådt ind i pensionisternes rækker. Endelig, langt om længe, […]

  Pingback by Pas på: Lavtflyvende gebyrgribbe! | Hverken fyrre, fed eller færdig! — 28. oktober 2009 @ 15:23

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment