Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

4. august 2009

Viden eller tro?

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , — Henny Stewart @ 6:49

Naturvidenskaben har det hårdt i disse tider. Færre og færre unge mennesker ønsker at uddanne sig indenfor naturvidenskaberne; så vidt jeg har forstået det, er det en tendens, der er tydelig over hele den vestlige verden. Som forklaring hører man, at naturvidenskabens resultater og beviser blot anses for at være den vestlige verdens (snævre) dogmer, og at visse mener, at følelsesmæssige tilgange til diverse spørgsmål er “mere omfattende” eller på en for mig uforståelig måde “bedre”.

Samtidig oplever vi, at kristne fundamentalister ønsker deres børn undervist i “kreationisme”, altså de skal lære, at hvad biblen siger om verdens skabelse, er det rigtige, og ikke Darwins teorier. Islamistiske fundamentalister i andre dele af verden laver selvmordsangreb og anden ufred, fordi de er utilfredse med “vestlig skoleundervisning”. Sådan set kan vi for min skyld godt sætte alle fundamentalister i samme bås, uanset hvilket “fundament”, de mener at stå på.

Det har været noget af et chok for mig at opdage, at sådan noget som verdens skabelse og arternes oprindelse atter kan være genstand for “synsning”. Hvad bliver det næste? Matematikken, måske? Hvis tilstrækkeligt mange mennesker kan blive enige om, at to og to skal være fem, skal det så være rigtigt?

… morlille skal forstå, at jorden er flad som en pandekage…

Jeg oplever altså, at verden i disse tider atter udsættes for argumenter, hvor morlille skal forstå, at jorden er flad som en pandekage. Nogle vil måske kalde mig en uforbederlig rationalist. Det vil jeg så tage som en kompliment, idet jeg stædigt vil stå fast på, at der er kvalitativ forskel på det, du kan se med dine egne øjne eller måle med dertil egnede redskaber, og så en hvilken som helst tro. Viden er ikke tro, og tro er ikke viden. Kan vi i det mindste ikke være enige om det?

Netop fordi jeg oplever, at fornuften er under pres i vores verden, har jeg ikke lyst til at flirte med diverse mere eller mindre “alternative” verdensanskuelser. Mens jeg nok kan leve og lade leve, må jeg for mit eget personlige vedkommende melde pas.

Jeg mener bestemt ikke, at den fulde sandhed om alting allerede er fundet. Bl.a. derfor ville det være godt, hvis flere unge ville interessere sig for naturvidenskaberne. Så kunne man sikre, at der ville blive ledt efter sandheder med dertil egnede instrumenter, og at det, der findes, kan måles, vejes, sammenlignes og forklares. At der er tale om viden og ikke om tro.

7 Comments »

 1. “Viden er ikke tro, og tro er ikke viden”, skriver du. Og jeg kan kun sige: Enig! Og ville i øvrigt også være stolt over at blive kaldt rationalist (trods min humanistiske uddannelse)!

  Jeg er helt enig med dig i, at det vil være frygteligt, hvis vi i den vestlige verden har fået den opfattelse, at vi har opdaget alt, og der ikke er mere at blive klog på. Det ville være en total stilstandsverden, som man vist skal være DF’er for at være begejstret for!

  Comment by Bente — 4. august 2009 @ 21:29

 2. Nu indebærer humanistiske uddannelser så vidt mig bekendt ikke noget videre hokus pokus her til lands. Kritisk tænkning er vist basis for det meste stadigvæk!

  Nej, en statisk verden, hvor man tror, det bedste af alt er fundet og opfundet, ville være uhyggelig.

  Comment by admin — 5. august 2009 @ 5:43

 3. Jeg kan blive meget nervøs for udviklingen, der finder sted inden for religiøs findamentalisme. De kræfter og det had mod andre, det fører med sig, og helt ude af kontrol. Og jeg synes, det er uhyre vigtigt med forskning inden for naturvidenskaberne, men vi må nok se i øjnene, at livet er både tro og viden …

  Comment by Madame — 5. august 2009 @ 6:24

 4. Når man tænker på, at vi lever i 2009, er det ret forfærdeligt at tænke på, at der findes steder, hvor kvinder bliver korporligt afstraffet, fordi de går i lange bukser.

  Af tro kan jeg vist kun præstere en vis tro på menneskene og måske fremtiden, selv om begge former for tro er under pres.

  Comment by admin — 5. august 2009 @ 13:17

 5. He he … nej, der er ikke hokus pokus på en humanistisk uddannelse (ikke på danskestudiet i hvert fald 😉 ) – men man kan heller ikke ligefrem kalde det eksakt videnskab. Meget handler om tolkninger og overbevisninger. Men jo, selvfølgelig tilsat kritisk tænkning!

  Comment by Bente — 5. august 2009 @ 16:40

 6. Skræmmende. Men der er jo hele tiden modestudier og dermed også “yt-studier”. De eksakte videnskaber skal nok vinde indpas igen – optimisten i mig vil gerne blive ved med at tro, at vores nysgerrighed og vidensøgen trods alt er generelt for stor til, at et sådant begreb som kreationisme kan vinde indpas hos flere end nogle få, i mine øjne lettere fortabte og ukritiske, individer. Eller er det måske på den anden side ment som ren provokation? Jeg har læst om fænomenet og har SÅ svært ved at forstå, at man i dag kan få sig selv til reelt at tro på den slags sludder.

  Comment by Ellen — 9. august 2009 @ 19:48

 7. Fænomenet kreationisme er mest udbredt i U.S.A., som så meget andet skidt, men der er altså også forældre her i Danmark, der mener, at det er det eneste rigtige. Bl.a. er materialerne blevet oversat til dansk, så det er skam et helt seriøst bud. Jeg mener selvfølgelig også, at det er nogle fortabte, der går ind for den slags, men det mener de ikke selv.

  Comment by admin — 9. august 2009 @ 19:54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment