Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

15. august 2009

Råb vagt i gevær!

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 10:44

Den tyske præst Martin Niemüller skrev dette digt:

Først kom de for at hente kommunisterne, men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke kommunist.

Så kom de for at hente socialdemokraterne, men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke socialdemokrat.

Så kom de for at hente fagforeningslederne, men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke fagforeningsleder.

Så kom de for at hente jøderne, men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke jøde.

Da de kom for at hente mig, var der ingen tilbage til at protestere.

Martin Niemüller sad i KZ-lejr under 2. verdenskrig. Jeg mener, at hans digt holder lige så godt i dag, som da det blev skrevet.

… hvem jeg er, og hvad der optager mig…

Uden at det nu skal lyde unødvendigt storladent, er det med det digt i baghovedet, at jeg ikke vælger at have en blog, der udelukkende beskæftiger sig med æstetik. (Onde tunger ville sikkert hævde, at det kunne jeg heller ikke gennemføre). Min blog her afspejler, hvem jeg er, og hvad der optager mig på godt og ondt. Det må folk så tage eller lade være.

Og nej, den slags tolerance, der tillader et menneske at være all-round accepterende, kan jeg ikke bruge til noget.  Politik kan og skal skille vandene somme tider. Jeg vil gerne diskutere med mennesker, der har en anden politisk overbevisning end jeg selv, hvis jeg ellers grundlæggende har en fornemmelse af, at de er ordentlige mennesker. Men der er grænser, og de grænser definerer jeg selv.

Jeg kan således ikke være alle tilpas, og hvis det betyder enden på mig som blogger, så må det vel bare være sådan.

Hvis alt dette lyder uforståeligt, og hvis du er interesseret i at forstå noget af det, så kig i kommentarsporet til det foregående indlæg.

12 Comments »

 1. Jeg har netop genlæst kommentarsporet, Henny, og det her er en af grundene til, at jeg selv forsøger at afholde mig fra at skrive om politik i mine indlæg. Men vi to er vist meget enige politisk.

  Comment by Madame — 15. august 2009 @ 12:48

 2. Det er jo heller ikke fordi jeg skriver min uforgribelige mening om alle politiske spørgsmål, synes jeg da selv. Men jeg vil nu ikke undskylde, at jeg skriver om ting, der virkelig ligger mig på sinde, og det på en måde så meningen ikke er til at misforstå. Det må så give de ømme tæer, det nu en gang giver.

  Comment by admin — 15. august 2009 @ 12:57

 3. Du må endelig for sørensen da heller ikke holde op med at blogge – jeg nyder din blog, og enhver af slagsen må til enhver tid være 100% ejerens, hvor man skriver hvad man har lyst til og behov for. Nogle er selvfølgelig mindre neutrale end andre, og gives der hug for at lufte politiske holdninger, må man tage det med. Hvilket du så lige gjorde…
  Hvis man ikke er enig, kan man opponere eller bare undlade at kommentere – eller til syvende og sidst helt undgå bloggen. Jeg har (som formentlig de fleste bloggere) været omkring mange blogge, som jeg på ingen måde har tænkt mig at besøge mere end den første gang, jeg ramlede ind i den.

  Andre nydes med stor fornøjelse – også selv om man har mere end en anelse om, at man ikke er af samme politiske obsservans, men det er da også så ligegyldigt, om man er det. Tænk hvis man kun kunne være i stue med partifæller – hvor kedeligt.
  O.k… jeg har nu også lidt svært ved at være i samme rum som en DF’er – det er lige langt nok ude af højrefløjen for mig 🙂

  Comment by Ellen — 16. august 2009 @ 15:49

 4. Næh, det gør jeg nu nok heller ikke, holder op altså. Jeg var nok bare ved at falde ned mellem de to stole, hvor den ene hedder “være alle tilpas” og den anden “sige, hvad der passer mig”. Det kan man jo få lidt knubs af.

  Comment by admin — 16. august 2009 @ 16:35

 5. I know – observans har kun to s’er. I alt 🙂

  Comment by Ellen — 16. august 2009 @ 15:50

 6. Selvfølgelig skal du sige, hvad der passer dig, Henny! Og jeg håber bestemt ikke, at du holder op med at blogge! Jeg holder af at læse med her.

  Normalt ville jeg også sige, at der skulle være plads til alle holdninger, men jeg er rørende enig med dig i, at DF er så langt ude af et dybt ubehageligt sidespor, at det gang på gang på gang på gang bør påtales! Ellers går det nemlig som i Martin Niemüllers digt.

  At Danmarks regering af populistiske årsager gør knæfald for DF’s menneskefjendske, smalsporede holdninger, skulle ikke gerne ende med at være ensbetydende med, at de holdninger bliver stuerene.

  Det er vores pligt at protestere, hver gang DF’erne råber højt!

  Comment by Bente — 16. august 2009 @ 17:39

 7. Nu, hvor jeg har sundet mig lidt, så tror jeg egentlig heller ikke, at jeg holder op sådan lige med det første. Desværre så har du ret ang. DF. Deres holdninger er ikke og bliver heller aldrig stuerene.

  Comment by admin — 16. august 2009 @ 17:46

 8. Nej, i hvert fald ikke hvis man er et menneske med anstændigheden i behold!

  Comment by Bente — 16. august 2009 @ 20:01

 9. Det er altid ømfindtligt at skrive om eller diskutere politik… men der skal være plads til uenigheder. Men man skal heller ikke være bleg for at sige fra, når det overskrider ens personlige grænser – som DF eller tilsvarende udenlandske partier kommer ind i billedet.

  Jeg ville heller aldrig kunne være i rum med en af de flamske ekstremister – som om muligt er værre… de synes jo selv vi fransktalende er udyr nærmest!

  Comment by Nille — 20. august 2009 @ 11:59

 10. Jeg laver gerne plads til uenighed. Livet ville være gråt og trist, hvis vi alle bare var enige. Men ja, der er grænser.

  Comment by admin — 20. august 2009 @ 12:22

 11. Flot digt og godt indlæg. Jeg hører til dem som forsøger at undgå politik og jeg kommenterer som regel heller ikke på den slags indlæg. Jeg har ikke noget imod at andre skriver om politik – slet ikke. Men jeg vil egentlig helst diskutere det i virkeligheden og helst med folk jeg kender. Det kan så nemt opstå misforståelser og nogen gange kan det have nogle kedelige konsekvenser. Derfor! 😉

  Comment by Jens Drejer — 23. august 2009 @ 11:26

 12. Jeg synes nu heller ikke, at jeg beskæftiger mig med politiske spørgsmål i tide og utide, men somme tider er der noget, der får mig til at fare i blækhuset, og så må jeg jo bare tage konsekvenserne! 😉

  Comment by admin — 23. august 2009 @ 12:39

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment