Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

30. oktober 2009

ABC i ord og billeder: F

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , — Henny Stewart @ 17:10

F, ja. Jeg har bestemt, at F her hos mig skal stå for “fri” i denne uge. Dette ord er ikke så let at illustrere med fotos, men lad os nu se, hvad jeg kan finde frem til. Ordet “fri” har jo forskellige betydninger. Man kan ønske at blive fri for noget, og man kan ønske at blive fri til noget. Og så kan man også fri til nogen, hvis man vil giftes med dem. Der er også nogle, der bliver vildt begejstrede, hvis de skal deltage i et arrangement, hvor der er fri bar.

Til adjektivet fri svarer substantivet frihed. Frihed er jo et begreb, som jeg har været vant til at opfatte som et absolut gode. Tag nu ytringsfrihed, f.eks. Vi er vokset op med, at det er et ubetinget gode, og at det er en absolut forudsætning for vores demokrati. Her i absolut nyere tid var der en dansk avis, som jeg ikke vil reklamere for her, der syntes at den burde afsøge grænserne for ytringsfriheden ved at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed. Ifølge Islam er det absolut forbudt på nogen måde at afbilde profeten, og hvis vi ikke vidste det før, så ved vi nu, at det altså også gælder danskere og deres aviser. Da jeg først hørte, at 200.000 mennesker havde demonstreret mod Danmark og den der avis i Jakarta, tænkte jeg for det første, at det dog var gevaldigt mange mennesker i Jakarta, der læste danske aviser (as if!) og for det andet, at vi da vist havde fået åbnet en dåse orm, der hellere skulle være forblevet lukket, og at der i hvert fald ikke kom noget som helst positivt ud af den der avis’ provokation.

…frihed er ikke at være slave af egne tilbøje- ligheder…Nå, det var f, fri og frihed. Der er også nogle, der påstår, at de dyrker fri kærlighed. Så vidt jeg har kunnet få oplyst, så består det frie i, at man sådan sover lidt i flæng ude i byen. Selv har jeg egentlig altid syntes, at den påståede frihed i den henseende virkede en anelse anstrengt, faktisk ikke spor fri, hvis sandheden skal frem, og det skal den muligvis. Frihed er nemlig ikke at være slave af egne tilbøjeligheder!

Frihed er ikke kun, når man har fri. Der må også være grader af frihed i arbejdet. Ellers bliver det til slaveri. Som lærer har jeg stadig en vis metodefrihed, så jeg kan vælge, hvordan kursisterne skal arbejde med de forskellige emner og forhåbentlig får noget ud af undervisningen, inden de skal have fri. Man kan også være arbejdsfri, men det kalder man det ikke ret tit, sjovt nok. De fleste af os foretrækker at sælge en del af vores frihed, eller i hvert fald leje den ud for at få råd til de bekvemmeligheder, de færreste af os ville være foruden. Man kunne næsten illustrere forholdet mellem frihed og bekvemmelighed med sådan en skyderanordning, hvor der i den ene ende var tale om 100% frihed og ingen bekvemmelighed og i den anden 100% bekvemmelighed og ingen frihed. Men det sidste ville nok virke en anelse kvælende, mon ikke? Hov, her havde vi også en universalmodel for politik: Hvor meget bekvemmelighed vil du have? 80% OK, så kan der blive 20 % frihed. Nå, den er det næppe alle, der vil købe.

Når jeg selv har fri, beskæftiger jeg mig med mange forskellige ting, blandt andet de firbenede. Her har vi et eksemplar, der i den grad er ligeglad med, om han er/har fri eller ej, så længe de materielle forhold er tilpas:
Stoffer holder helt fri

En fritidsaktivitet, der også giver en følelse af frihed, selvom den nok ikke er helt politisk korrekt i disse klimabevidste tider, er at tage ud en lille tur i bilen. Vi har kun haft bil i 3 år, og det er altså noget bedre end at være henvist til cykel, bus og tog, skulle jeg hilse og sige. Der er frihed på vejene!
Frihed på vejene

Der er så nogle, der har så meget brug for frihed, at de vælger at gå på landevejene hele tiden. Det er nok en hel del mere frihed, end jeg ville bryde mig om. Den ultimative frihed er friheden til at dø af sult, og den har jeg nok ikke så meget lyst til.

Du kan se andres bud på F i ord og billeder her:

42 Comments »

 1. Og så har du så beskrivede F’er i overskriften også – hverken Fyrre, Fed eller Ferdig! Herlig!

  Comment by Marita — 30. oktober 2009 @ 18:00

 2. @Marita Ja, de f’er havde jeg så slet ikke tænkt på i denne forbindelse! 🙂

  @Sommertid Ja, selvfølgelig er det herligt at være fri. Betænk blot alternativet!

  @Spiderdama Tak! Hvad der er de positive aspekter af frihed vil selvfølgelig være forskelligt fra person til person.

  @Turid Det er nemlig rigtigt, at med friheden følger ansvaret for at vælge. Eller ikke vælge, og så opdage, at selv det er et valg, man må tage ansvaret for.

  @Petunia Ja, så længe man bor godt, er det vist ikke så dårligt at være kat. 😆

  @Margrethe Tak. Ja, der er mange ting at tænke over i forbindelse med “frihed”.

  @Niemor Tak skal du have 🙂

  @Sara Tak, ja han havde rigtig skruet charmen på den dag. 🙂

  @Margit Ja, der er mange, der er berøvet friheden, med eller uden egen skyld.

  @linsky Ja, han er ret sød. Vi er også meget glade for ham. 🙂

  @anne-lie Man kan nok mene, at de er frie individer på et plan.

  @BirtH Ja, især hvis man har været syg i lang tid, så føles det som frihed, når man er frisk igen.

  @Mor Monsen Ja, gode, gamle Kris Kristofferson fik jo også sagt et og andet om frihed i “Me And Bobby McGee”.

  @Anette Tak skal du have!

  @Mona Ja, det er nok kattens hovedinteresse. Hertil skal så lægges en opretholdelse af territorier, samt terrorisering af mus og fugle, men så er kattens dag også helt optaget!

  @Silje Tak skal du have!

  @Eli Kristin Det er også noget, der får mig til at føle mig fri, når jeg ikke behøver holde øje med tiden.

  @Jane Sjögren Tak skal du have!

  @Donald Ja, Donald det ville være rart med en bil, som man kunne bruge til fornøjelsesture uden alt for meget dårlig samvittighed!

  @Madame Tak skal du have. Ja, jeg har jo en svaghed for katten selv, deraf de mange billeder …

  @Rimkogeren Man kan aldrig være for længe i pjattehjørnet! 😆

  @TorAa Du har ret i, at de fleste mennesker på jorden aldrig oplever så meget frihed, som os her i Vesteuropa. At mange af de “andre” så synes, at man kan have for meget frihed kom faktisk som en overraskelse for mig i første omgang.

  @Nille Nu påstår JP’s redaktører, at de ville gøre det samme, hvis de fik valget en gang til. Men jeg kan godt have mine tvivl. Interessant citat fra slavefængslet.

  Comment by admin — 31. oktober 2009 @ 13:35

 3. Her fikk du frem masse om fri og frihet..og visst er det herlig å være fri…
  God helg 🙂

  Comment by Sommertid — 30. oktober 2009 @ 18:30

 4. Kjempeflott F innlegg! Frihet for meg er å være ute i naturen å klatre;-) Men skulle gjerne hatt litt mer arbeidsfri!
  God helg til deg!

  Comment by Spiderdama — 30. oktober 2009 @ 19:10

 5. Dette er interessant å lese. Tenker litt på at stor frihet gjør også at en kan og må velge. Dette kan medføre både handlingslammelse, og vanskeligheter da en må stå ansvarlig ovenfor seg selv for de valgene en gjør, eller mangel på valg.
  Katten din ser ut til å ha det riktig godt, ser koselig ut å lekesloss litt med den ;-). Ønsker deg en riktig god fredagskveld.

  Comment by Turid — 30. oktober 2009 @ 19:11

 6. I mitt neste liv vil jeg være katt! Fri som en katt. Frihet som en katt!
  Men jeg vil bo hos en en snill familie:)

  Comment by Petunia — 30. oktober 2009 @ 19:38

 7. Frihet! For et flott ord. Og så utrolig mye det innebærer. Jeg likte veldig godt dette innlegget ditt. Mye å tenke over.

  Comment by Margrethe — 30. oktober 2009 @ 20:51

 8. Supert F-valg =)

  Comment by Niemor — 30. oktober 2009 @ 21:04

 9. Tnå, så nydelig bilde av katten!

  Comment by Sara — 30. oktober 2009 @ 21:31

 10. Frihet betyr mye… tenker på de som på en eller annen måte er berøvet sin frihet… Mye å tenke over etter å ha lest innlegget ditt. Takk for kommentaren din! God helg! -Margit-

  Comment by Malys krok — 30. oktober 2009 @ 21:42

 11. Å for en søt pusekatt! 😀

  Comment by linsky — 30. oktober 2009 @ 21:50

 12. Vilken underbar katt – nog är de fria individer alltid!

  Comment by anne-lie — 30. oktober 2009 @ 22:15

 13. .. og frihet er å være frisk! 🙂
  God helg!

  Comment by BirtH — 30. oktober 2009 @ 22:32

 14. ..freedom’s just another word
  for nothing left to lose…
  God helg til deg 🙂

  Comment by Mor Monsen — 30. oktober 2009 @ 22:44

 15. Du skriver rigtig god om fri og frihed. Skønt billede af katten. Rigtig god week-end.

  Comment by Anette — 30. oktober 2009 @ 23:17

 16. Intressant läsning. Jag fastnade för bilden på katten. En katt är alltid fri, för han är alltid sin egen. Och han är fri att göra vad han behagar hela dagen lång. Och det är väl i princip tre saker: sova, äta, kela!

  Comment by Mona — 30. oktober 2009 @ 23:19

 17. Kjempeflotte bilder!
  Kreative temaer! : )

  Comment by Silje Tveitnes — 30. oktober 2009 @ 23:27

 18. Herlig F for FRII 😀

  Jeg føler meg fri når jeg har fri fra arbeid, ingen klokke eller mange avtaler som bestemmer over min tid, når jeg går i fjellet er det bare FRIII (meg og naturen)… i det hele tatt, jeg liker FRI 😀

  God helg!

  Comment by Eli Kristin — 30. oktober 2009 @ 23:43

 19. Vilken härlig bild på katten! Du skriver intressant om frihet 🙂

  Comment by Jane Sjögren — 31. oktober 2009 @ 0:10

 20. Frihed til at dø af sult er ikke samtidig frihed til at spise, hvad man har lyst til. Det er meget spændende at tænke igennem i de baner du antyder.

  Jeg kan godt lide at komme ud og se noget, og man ser mere på cykel. Men cykelen kan ikke erstatte bilen, der har vist sin brugbarhed i mere end 100 år nu.

  Men 100 år er lidt i historiens lys, og man har klaret sig fint uden i flere tusinde år.

  Jeg håber vi får opfundet nogle biler, som ikke bruger så meget brændstof – helst vindmøllestrøm på dåse 🙂

  Comment by Donald — 31. oktober 2009 @ 1:48

 21. Det var tankevækkende – og morsomt, Henny! Og så har jeg en svaghed for dit kattebillede 🙂

  Comment by Madame — 31. oktober 2009 @ 7:37

 22. Tankevækkende indlæg.
  Så undskyld jeg røg ud i pjattehjørnet:
  Frimurer = ledig arbejde.
  Friske = ske som ikke er i brug.
  Fristen = ledig siddeplads.
  Frituren = gratis rejse.

  God weekend 😉

  Comment by Rimkogeren — 31. oktober 2009 @ 9:16

 23. Her har du tatt opp et tema som vi her i Norden tar som en selvfølge, men som de fleste mennesker på vår lille planet aldri har opplevd: Frihet.
  Takk for at du er modig nok til å gjøre det. Og det du skriver er tankevekkende og viktig. Bildene illustrerer også godt din tekst

  Comment by TorAa — 31. oktober 2009 @ 9:32

 24. Interessant vinkel! Det er utroligt som den Muhammed-historie stadig fylder… det havde de vist absolut ikke gennemtænkt, da de lancerede den. Men så må det jo også være andres ret til ytringsfrihed at demonstrere over det 😉

  Det minder mig om et citat på muren i slavefængslet på Goree-øen ved Dakar. Det var ud af det hul man smed slaverne ned i bådene til Amerika – og der står: Kun dem, der har levet bag disse mure kender frihedens pris.

  Comment by Nille — 31. oktober 2009 @ 13:03

 25. Så flott F-innlegg! Frihet er viktig, ja livsnødvendig tror jeg 🙂 Ha en fortsatt fin helg!

  Comment by Hobbygåsa — 31. oktober 2009 @ 14:29

 26. @Hobbygåsa Ja, der er nok ikke mange, der er indstillet på at opgive den frihed, de en gang har opnået.

  @Qehenne Tak skal du have!

  @Irene Fri som katten, det vil min kat ikke skrive under på lige nu, for han sidder og vil gerne ud, og jeg synes, han skal blive inde!

  @Ellen Ja, vi er heldige, og vi vil nok heller ikke bytte.

  @Karna Tak skal du have!

  @Mia Ja, man kunne faktisk godt ønske lidt mere tolerance over for andres frihed. Det har du ret i.

  Comment by admin — 1. november 2009 @ 16:18

 27. Fri og bevare meg vel. Her har du jammen beskrevet fri og frihet så bra. Synes du har truffet helt både i ord og bilder. Ha en riktig god helg.
  Overskriften din er bare herlig!

  Comment by Qehenne — 31. oktober 2009 @ 17:11

 28. Fin F-løsning …. tenke med ett på å forandre ordtaket fra “Fri som Fuglen” til “Fri som Katten” …. Har aldri hatt egen katt, men det virker på meg som om de er fullstendig egenrådige og frie!

  Comment by irene — 31. oktober 2009 @ 17:17

 29. Jeg synes dette var en kjempefin F! Friheten er herlig og vi er heldige som lever i frie land..

  Ønsker deg en flott helg!

  Comment by Ellen — 31. oktober 2009 @ 19:40

 30. Takk for en kjempefin F, godt å la tanke gli over fri/frihet. Så koselig blogg du har.

  Comment by karna — 31. oktober 2009 @ 22:27

 31. Vilket underbart F. Fri och frihet, det du skriver är verkligen sant. Frihet för alla hade vart något att uppnå.. toleranse för andras frihet likaså.

  Comment by mia — 1. november 2009 @ 12:00

 32. Dette var et godt innlegg om fri og frihet, veldig spennende skrevet og interessant lesning!
  Bildet av katten som strekker er kjempeflott 🙂

  Comment by Melusine — 1. november 2009 @ 18:06

 33. @Melusine Tak skal du have!

  @Camilla Når sandheden skal frem, så er det noget, han er god til, at slappe af og hygge sig!

  @Ellen Ja, det var en træls ting at prøve ytringsfriheden på. Det kan senere blive svært at holde fast i, at vi faktisk mener det med den ytringsfrihed. Men nej, ytringsfrihed er ikke frihed til at såre andre.

  @Tino Tak skal du have. Den kat er nok så fri, som sådan en kan være. 😉

  Comment by admin — 1. november 2009 @ 21:49

 34. For en fin og avslappende katt 😀 Så ut som at den koste seg veldig 😉

  Comment by Camilla :) — 1. november 2009 @ 19:41

 35. Kanongodt indlæg med mange interessante tanker og overvejelser.
  Pudsigt nok talte vi netop i dag under morgenmaden om de forb… tegninger og var rørende enige om, at de ikke så meget var udtryk for ytringsfrihed, men mere et udtryk for ren og skær provokation.
  Vi opfattede dem lige fra start som en hån af andres religionsopfattelse, og det bør vi holde os for gode til.

  Comment by Ellen — 1. november 2009 @ 21:06

 36. Her ble fri og frihet flott beskrevet.Og det ser ut som om katten er totalt avslappet og fri 🙂

  Comment by Tino — 1. november 2009 @ 21:28

 37. Fri er et flott ord Der jeg har vært nå , var det mye som ikke var fritt . Da opplever en at mye vi tar for gitt , ikke er det.
  Tankevekkende innlegg
  F.

  Comment by f — 2. november 2009 @ 1:01

 38. @F Ja, der er mange steder i verden, hvor de overhovedet ikke oplever frihed.

  Comment by admin — 2. november 2009 @ 10:11

 39. Flott innlegg om Fri og frihet:) NOe som er viktig i livene våre og som vi på en måte tar forgitt:)

  Comment by Evami — 2. november 2009 @ 17:58

 40. @Evami Tak skal du have. Ja, det er vigtigt, og ikke noget, vi skal tage for givet.

  Comment by admin — 2. november 2009 @ 20:21

 41. Så fine bilder. Fri er deilig å ha….

  Comment by Ruth Synøve — 2. november 2009 @ 21:06

 42. @Ruth Synøve Tak. Ja, det er dejligt at have fri!

  Comment by admin — 2. november 2009 @ 21:07

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment