Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

3. december 2009

ABC i ord og billeder: K

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , — Henny Stewart @ 21:43

Så er vi nået til bogstav K i Petunias bogstavleg, ABC i ord og billeder. Man ville nok ikke få lange odds, hvis man ville gætte på, at jeg ville vælge “kat” som mit K. Og, ganske rigtigt og meget forudsigeligt, har jeg selvfølgelig valgt “kat“. Mine billedmapper er fyldt med kattebilleder. Måske er over halvdelen af billederne kattebilleder. Jeg har selvfølgelig billeder af alle de katte, vi har haft, men jeg begrænser mig til at bringe billeder af de katte, vi har nu. Trofaste læsere kender dem allerede, der er selvfølgelig tale om Stoffer og Olga, som begge er kommet til os via internatet Bæklund, der gør et stort stykke arbejde for at omplacere katte, som af den ene eller anden grund er blevet overflødige, der hvor de ellers hørte til.
Billedcollage med Olga og Stoffer
Historien om, hvordan de kom hertil lyder i korte træk sådan: Vores første kat, der var en tilløber, som vi kaldte “Pinhead”, begyndte at tabe sig meget i efteråret 2006, og det viste sig, at han var uhelbredeligt syg. Vi måtte desværre få ham aflivet i begyndelsen af november 2006. I slutningen af november 2006 besluttede vi, at vi ville adoptere 2 katte fra internatet Bæklund. Vi fik hankatten Stoffer på ½ år og hunkatten Tulle på ca. 1½ år. Tulle havde lige haft killinger, og hun havde stadig noget moderinstinkt tilbage. Det brugte hun på Stoffer, som ærlig talt ikke klarede sig for godt på det tidspunkt. De to var hurtigt meget gode venner.

Desværre blev Tulle syg i januar 2007. Dyrlægen mente, at hun havde F.I.P., en uhelbredelig sygdom. Men hun var ikke 100% sikker på, at det nu var F.I.P., så vi valgte i første omgang at lade hende behandle med antibiotika og et hormonpræparat. Det så i første omgang ud, som om hun faktisk blev kvikkere, men det var en stakket glæde. Senere har jeg så fundet ud af, at hormonpræparatet netop har en kunstigt opkvikkende virkning på katte. Men den virkning holder sig naturligvis ikke, når dyret faktisk er meget sygt. Tulle blev dårligere og dårligere, og vi kunne se, at hendes livskvalitet var helt i bund. Hun spiste næsten ikke og lå hen i en døs og hun hadede at skulle have sin medicin. Sidst i februar gik vi så den tunge gang til dyrlægen, for hun skulle ikke lide mere.

F.I.P. er en sygdom, der udvikler sig hos nogle katte fra et virus, som næsten alle katte har. Ordet “infektiøs” indgår jo i navnet på sygdommen, og derfor kan både lægfolk og dyrlæger forledes til at tro, at det smitter, hvilket det jo også gør i det stade, som næsten alle katte har. Men det er heldigvis kun de færreste katte, der udvikler den dødelige sygdom, der giver ophobet væske i bughulen og uvilkårligt ender med døden. Kattemennesker kunne heldigvis fortælle os, at der ikke var nogen større risiko for, at Stoffer ville udvikle F.I.P., men selvfølgelig er man bekymret, specielt siden han nu var lidt skravlet, da vi først fik ham. Dyrlægen mente også, at vi burde vente flere måneder, inden vi evt. fik en ny kat.

Men stoffer savnede sin legekammerat/papmor. I hvert fald udviklede han den vane, at han vækkede os midt om natten og ville leges med. Det endte med, at vi kort tid efter adopterede Olga. Olga og Stoffer er ca. lige gamle. Helt præcis kan man ikke vide det, for de er begge hittemisser, der er blevet bragt ind til internatet.

Da vi først præsenterede Stoffer og Olga for hinanden, lavede Olga en lyd, som jeg aldrig har hørt fra en kat før. Hun knurrede som en stor hund! Hun ville vel bare statuere et eksempel og fra starten slå fast, hvem der bestemmer. Det har hun så gjort lige siden, hvilket Stoffer som regel finder sig i. De to katte opholder sig tit i nærheden af hinanden og det er helt klart, at de forholder sig til hinanden, men der er altid en afstand mellem dem. De kan også godt finde på at slås lidt somme tider. Jeg tror, at det f.eks. sker, når der går en kat forbi uden for vinduet. Det kan de ikke lide, og så lader de det gå ud over hinanden. Selv om jeg er meget glad for katte og nyder at iagttage deres adfærd, så er jeg altså godt klar over, at katte har en hjerne på størrelse med en tommelfingernegl, og at 3/4 af den er direkte forbundet med ørerne. Under de omstændigheder ville vi andre vel også nemt kunne blive forvirrede ind imellem, ikke sandt?

Hvis du vil se, hvad andre har fundet på i bloglegen og evt. selv være med, kan du klikke her:

42 Comments »

 1. Så søte pusekatter! Katter er herlige dyr. I natt har jeg hatt Todd, den ene katten til å holde meg med selskap. Ingenting er så herlig som å høre på en malende katt når man skal sove!!!

  Comment by Petunia — 3. december 2009 @ 22:09

 2. @Petunia: Det er jeg helt enig i. En spindende kat er godt for mennesker!

  @f: Ja, når du har fire katte, så må der jo blive taget en del billeder.

  @drengen: Tak skal du have, og tak i lige måde.

  @Qehenne: Jeg har lige været over og hilse på “Snedkeren”. Han er godt nok sød, og det var godt han blev fundet, før det var for sent.

  @Turid: Jamen katte er skam kloge, på deres måde. Man forbavses gang på gang!

  @Linn Kr/Sykepleier: Tak skal du have!

  @Maria: Tak skal du have!

  @Sommertid: Tak, og tak i lige måde!

  @Nille: Nille, på deres egen måde er katte da kloge. De er f.eks. kloge nok til at holde mennesker som tjenestefolk. Og ja, i forhold til deres totale størrelse er det ikke så lille en hjerne igen.

  @TorAa: Jeg var ikke klar over, at katte kan forstå så meget menneskesprog. Du har ret i, at kattenes eget sprog er ganske nuanceret, og efterhånden lærer man at forstå, hvad de vil, når de siger noget. Begge de katte, vi har, er meget talende, og det nyder vi. Andre mennesker foretrækker katte, der ikke siger noget, og det kan jeg slet ikke forstå. Jeg har hørt om malingen/spindingens helbredende kræfter før. Det er egentlig ret fantastisk.

  @Spiderdama: Tak, og tak i lige måde!

  @Rimkoger: Tak skal du have, Rimkoger.

  @Anjoe: Det er rigtigt, at dyr med stamtavler ofte har problemer. Det er også kendt i katteverdenen, og det skyldes selvfølgelig uansvarlige og nogle gange griske opdrættere. Når det kommer til katte, vil jeg nu allerhelst have sådan en almindelig, rundstrikket huskat, og så er det da oplagt at få en fra et internat. Så har man ikke givet anledning til, at en grisk opdrætter har scoret penge på det, og samtidig har man givet et hjem til et dyr, der er blevet tilovers et andet sted. Det er der en fin symmetri i, synes jeg.

  @Marita: Jeg er vokset op på landet, og der havde vi altid katte. I mit voksenliv har jeg boet i lejlighed det meste af tiden, og det var ikke tilladt at holde husdyr. Men da vi købte hus for godt 10 år siden, blev det pludselig en mulighed. Og jeg kan mærke, at det at have en kat er noget, jeg har savnet i alle de år.

  Comment by admin — 4. december 2009 @ 19:20

 3. ja jeg var like på å velge Katt selv .med 4 i hus blir det noen bilder . og disse var jo noen flotte typer da . Og fin tekst God helg F

  Comment by f — 3. december 2009 @ 23:33

 4. Nydelige bilder, og herlige katter!
  Riktig god helg.

  Comment by drengen — 3. december 2009 @ 23:35

 5. Tydelig at det er to katter som har det veldig godt hos dere. Vi måtte avlive den ene katten vår i august. Der lurte dyrlegen på om hun hadde fått FIP, for hun hadde masse veske i magen.Men dyrlegen var veldig i tvil for hun hadde sammenvoksninger i magen også som kunne tyde på kreft. Det var ihvertfall ingenting å gjøre for henne. Men nå har vi fått oss en ny liten pus, som vi kaller snekker Andersen. Han kan du lese mer om hos meg.
  Ha en riktig god uke!

  Comment by qehenne — 3. december 2009 @ 23:43

 6. Jeg mener nå at katter er kloke på sin måte. Og at de forstår mye av stemninger. Er tankevekkende og god historie du har skrevet.

  Comment by Turid — 3. december 2009 @ 23:45

 7. Så stilig kattebildemontasje. Flotte bilder. Fint innlegg. 😀

  Comment by linn kr/sykepleier — 4. december 2009 @ 1:12

 8. Underbart collage på katterna.
  Trevlig helg!

  Comment by Maria — 4. december 2009 @ 1:31

 9. Gripende historie og fine kattebilder.
  God helg 🙂

  Comment by Sommertid — 4. december 2009 @ 9:55

 10. Jeg var ikke klar over det med hjernen – jeg var tværtimod overbevist om, at katte er meget kloge dyr! Men det skal jo også ses i forhold til deres totale størrelse… og så er det vel ikke så tosset! Bortset fra det med øreforbindelsen…

  Men det er dejlige dyr at have! Jeg har heldigvis aldrig måttet aflive en kat – men jeg har måttet aflevere en på landet i Paris, da jeg skulle flytte hjem. Hun var for lille til at kunne komme i karantæne og flytte til DK. Men jeg er sikker på, at hun fik det fint der, hvor hun kom hen.

  Comment by Nille — 4. december 2009 @ 10:42

 11. Veldig bra innlegg om katter og flotte bilder.
  Vi har selv katter og er forbauset over hvor lite det er forsket i kattens adferd og livsløp.

  Jeg har lest at en katt kan forstå opp til 700-800 menneskeord. Hvor mange katteord kan så et menneske? Vi har lært oss til å lytte til kattene, og har etterhvert registrert samme lyder for samme situasjon. Og det er et vell av ulike lyder.
  En annen studie, faktisk to, påviser også at katten kan lege sine benbrudd ved hjelp av sin purring/maling. Lyden den lager virker som en ultralydbehandling.
  Bakgrunnen for disse to studier er at noen veterinærer la merke til at de nesten aldri behandlet katter for benbrudd, noen som er vanlig hva gjelder f.eks. hunder. Og at kattene purrer når de er redde og når de er skadet. Ikke bare når de koser seg.

  Ja, ja og nå brukes kattens hjerne i forskningen for å utvikle tenkende computere.

  Ha en flott helg

  Comment by TorAa — 4. december 2009 @ 11:14

 12. Skjønne katter og flotte bilder!:-)
  Ha en strålende helg!

  Comment by Spiderdama — 4. december 2009 @ 15:02

 13. Kattens fint indlæg i ord og billeder.

  Comment by Rimkogeren — 4. december 2009 @ 17:50

 14. En fin beretning om dine katte, og nogle af de oplevelser, de har givet plus/minus.
  Rimkogeren og jeg har haft 6 hunde i løbet af de seneste 25 år, over flere år to sammen; de fleste schæfere og med flotte udenlandske stamtavler, men dermed ditto indavl til følge, hvilket gav skavanker for et par af dem 🙁
  I over et år har vi haft glæde af Frederik, et gadekryds på snart 5 år, købt/adopteret hos Dyrenes Beskyttelse i Danmark, som også formidler masser af katte, ja mange flere end hunde, vel logisk nok 😉
  Og ja, jeg ved ganske vel, at Petunia m.fl. bloggere har “scoret” kære 4-potede venner fra tilsvarende steder, så en hyldest til os alle 😀

  Comment by anjoe — 4. december 2009 @ 18:05

 15. Jeg har også katt og har alltid hatt katt i hus så lenge jeg har levd +/- noen få år. Herlige, egne skapninger.

  Comment by Marita — 4. december 2009 @ 18:30

 16. Flotte bilder av kattene dine:) Elsker katter, jeg også, så dette var lurt funnet på!

  Tusen takk for kommentar også, og ha en riktig god fredagskveld:)

  Comment by Lavynnia — 4. december 2009 @ 19:48

 17. @Lavynnia: Tak skal du have. God week-end til dig også!

  @Donald: Det er helt sikkert, at katte kan være endog særdeles traumatiserede. Det tror jeg bare ikke, at Olga er. Hun er bare meget bestemt. Når kattene slås, er det heller ikke altid hende, der begynder, så vidt jeg da kan se. Men som regel er de rimeligt gode venner, hilser pænt, når de mødes osv.

  @Linsky: Ja, vi er også meget glade for dem.

  @Lise: Tak skal du have.

  @Anne-Lie: Ja, det er trist. Men det er jo en uundgåelig del af livet.

  Comment by admin — 4. december 2009 @ 23:09

 18. Jo, med en hjerne på størrelse med en tommelfinger(negl?) ville vi også have lidt svært ved at styre begivenhederne i et menneskehjem, når en fjende gik forbi udenfor.

  Men jeg tror nu også at I har været lidt uheldige med at Olga var af den aggressive type; man kan forestille sig, at katte, som har været ude for noget voldsomt, også opfører sig anderledes end katte, som nyder et rart og venligt liv fra starten.

  Der er også noget med måden de “lærer” at tolke kropssprog.

  Comment by Donald — 4. december 2009 @ 20:42

 19. Å så skjønne katter!! 😀

  Comment by linsky — 4. december 2009 @ 21:30

 20. Et interessant innlegg for en som ikke har katt – og flotte bilder!

  Comment by Lise — 4. december 2009 @ 21:53

 21. Alltid trist när djuren blir sjuka!

  Comment by Anne-Lie — 4. december 2009 @ 22:17

 22. Sikke nogle flotte katte.!

  Comment by apatulski — 5. december 2009 @ 0:16

 23. @apatulski: Tak skal du have!

  @Strikkebesta: Ja, det er jo en tjeneste man må gøre dyret, når der ikke er andre muligheder. De skal jo ikke lide for vores skyld.

  @Lappedamen: Ja, man bliver meget glad for sine dyr, og det er en sorg, når de ikke kan mere. Men det er en del af pakken.

  @Ladyinblue: Tak skal du have!

  @Mia: Det var synd, at din søn er allergisk. Men det er der mange mennesker, der er nu om dage. Ja, det er en del af kattelivet, at det ind i mellem bliver kort.

  @Björg Nina Tak skal du have! Dine egne katte er også fine, og så forskellig af sind.

  @Gitte j Ja, katte ved som regel godt, hvad de selv vil. Det er en del af charmen ved dem, synes jeg.

  @Mona: Ja, jeg synes også om idéen i at tage en omplaceringskat. Du mangler en kat, og katten mangler et hjem. To problemer løst med et slag!

  Comment by admin — 5. december 2009 @ 20:46

 24. Nydelege kattepusar, trist å lese om dyr ein blir nøydd til å avlive, men det vitnar om ansvarlege eigarar når ein går den tunge vegen til veterinæren.

  Comment by Strikkebesta — 5. december 2009 @ 0:36

 25. En både trist og glad kattehistorie. Man blir jo glade i dyrene også, og da er det trist når det blir borte. Nydelige kattebilder.

  Comment by Lappedamen — 5. december 2009 @ 14:57

 26. Hej, tack för din kommentar. Söta kattbilder.
  Trevlig helg 🙂

  Comment by Ladyinblue — 5. december 2009 @ 16:17

 27. Katter är så härliga, självständiga djur, skulle så önska att jag kunde ta hand om en,två,tre hemlösa katter, men med en allergisk son så går det inte. Jag hade alltid katt som barn dog.. Det är så synd om sjuka djur, glömmer alltid att dom också kan bli sjuka precis som oss. Men livet har väl sin gång också i ett kattliv..

  Comment by mia — 5. december 2009 @ 16:53

 28. Heisann!

  Selvsagt måtte det bli katt. Jeg var heller ikke i tvil. Det ligger en å vasker seg ved siden av meg nå. Det er Sia.Nøste slapper av i sofaen før hun forsvinner når besøket kommer om en time. Godt hun ikke vet det!! Nydelige katter du har!
  Se min blogg!
  Ha en fin kveld!

  Comment by Björg Nina — 5. december 2009 @ 17:41

 29. Katte – ja, det er et dejligt men meget selvstændigt dyr. Vi har en på næsten 10 år og han passer sig selv kommer og går som om vi har svingdøre. Ellers en meget kælen kat.

  Comment by Gitte J — 5. december 2009 @ 19:04

 30. Härliga kattbilder! Fint att du tagit emot omplaceringskatter. Det finns så många katter som behöver ett nytt hem. Min katt dog i somras och nu har jag en kattunge på 5½ månad. Hans mamma togs omhand när hon var dräktig och övergiven. Hon födde 4 ungar på ett katthem och en av dessa är nu min.

  Comment by Mona — 5. december 2009 @ 20:40

 31. Takk for kommentaren inne hos meg=)
  Fine kattepuser=)
  God helg vidre!

  Comment by Kari-Anne (pupziz) — 6. december 2009 @ 0:15

 32. @Kari-Anne: Tak i lige måde!

  @Anette: Hmn ja. Tak skal du have.

  @Marit Johanne: Jeg synes jo ikke, man kan skrive for meget om katte! 😉

  Comment by admin — 6. december 2009 @ 15:36

 33. Vilken historia! Så hemsk med den lilla sjuka katten. Men så bra att han fick sin nya vän till slut. /Anette

  Comment by Anette — 6. december 2009 @ 7:57

 34. Nydelige katter. Tenkte jo litt på katt jeg også på K, men hadde jo innlegg om vår Iris på bokstaven I, så det fikk vel holde 🙂

  Comment by Marit Johanne — 6. december 2009 @ 11:11

 35. Så koselig historie om Stoffer og Tulle! Katter er koselige dyr 🙂

  Comment by Camilla :) — 6. december 2009 @ 17:53

 36. @Camilla: Ja, katte er bestemt “koselige”, hyggelige dyr.

  @Irene: Tak skal du have.

  @Madame: Ja, jeg ved godt, at du har et svagt punkt for misser. 🙂 Det er godt, at der findes internater, det er jeg helt enig i, specielt når jeg hører, hvordan nogle mennesker kan finde på at smide katte i en container. Det er ubegribeligt, hvordan nogen kan få sig til det.

  Comment by admin — 7. december 2009 @ 16:59

 37. Skjønne kattebilder … fint innlegg!

  Comment by irene — 6. december 2009 @ 18:38

 38. Det var dejlig læsning, Henny – jeg er jo vild med katte, som du nok ved. Vores Sofus er også fra et internat, og det er et flot stykke arbejde internaterne gør.

  Comment by Madame — 7. december 2009 @ 7:59

 39. Skjønne puser! Med katter omkring går man aldri tom for motiver å fotografere! Trist å høre om Tulle og leit at Stoffer mistet en god venn. Min yngste pus lager også knurrelyder ovenfor den eldre – de aksepterer hverandre, men that’s it. Det er fint og en bra løsning å adoptere katter som trenger et nytt og godt hjem 🙂

  Comment by Melusine — 7. december 2009 @ 19:59

 40. @Melusine: Det er nemlig rigtigt. Der er altid nok motiver, når man har kat.

  Comment by admin — 8. december 2009 @ 7:39

 41. Det var en dejlig beretning om dine katte, Henny 🙂 Dog forfærdelig trist, at Pinheads og Tulles liv blev så korte. Jeg vidste slet ikke, at F.I.P. virus var noget alle katte bar på.

  Stoffer og Olga er helt vidunderlige.
  De to katte, vi har haft, har vi også fået fra internat.

  Comment by Lone — 11. december 2009 @ 8:54

 42. @Lone: Kæledyrs liv er jo ikke så langt, det er derfor en del af pakken, at man kan komme til at skulle hjælpe dem herfra. Det er ganske rigtigt forfærdeligt trist, for man knytter sig jo i den grad til de små kræ. Men der er ikke rigtig nogen vej uden om.

  Det er det såkaldte Corona-virus, der kan blive til F.I.P., og det skulle mange, om ikke alle, katte være bærere af.

  Comment by admin — 11. december 2009 @ 20:34

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment