Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

28. december 2009

Bomber: Nej tak!

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 19:25

Ja, så er det ved at være på de tider igen. Tid for det første sure opstød i sæsonen. Det handler om fyrværkeri. Som bekendt har vi en fyrværkerilov her i landet. Hvis jeg ikke tager meget fejl, så siger den, at fyrværkeri ikke er tilladt undtagen fra 1. december til og med 5. januar. Hvis man vil lave fyrværkeri på et andet tidspunkt, kan det kun lade sig gøre med en speciel tilladelse fra politiet, hvis man altså vil være på lovens grund.

Så kan man jo spørge sig (og det vil jeg helt sikkert gøre!), hvilke bagtanker lovens fædre/mødre kan have haft? Det skal jo nok have noget med nytårsaften at gøre, ville være et godt bud. Men hvorfor skal fyrværkeri så være tilladt i hele december? Den dybere sammenhæng mellem fyrværkeri og advent kan jeg altså overhovedet ikke få øje på. Næh, det må være noget med, at de handlende gerne vil have lov at sælge fyrværkeriet hele december måned. Jeg har lidt svært ved at se, hvad det fornuftige argument skulle være. De steder, hvor man sælger fyrværkeri, er underlagt skrappe sikkerhedsbestemmelser mht. hvordan fyrværkeriet opbevares, hvilken afstand der skal være til andre bygninger osv. Det er altsammen meget fint, sikkert, men hvad så når familien Danmark får sine batterier og raketter og hvad-har-vi bugseret hjem i privaten, der i begyndelsen af december? Hvor samme privat i øvrigt er behørigt dekoreret med levende lys, tørre grandekorationer og så videre? Lovgiverne må altså regne med, at borgernes hjem er af en hel anderledes sikker beskaffenhed end de autoriserede udsalgssteder for fyrværkeri. Hvordan man kan få hovedet rundt om den idé, har jeg ingen anelse om.
Bomber, nej tak!
Nu vil mange sikkert indvende, at nytårsfyrværkeri er en smuk tradition, som vi har haft i århundreder. Det skal jeg ikke kunne sige, så gammel er jeg trods alt ikke blevet endnu. Jeg kan blot huske, at da jeg var barn, var det slet ikke alle familier, der havde fyrværkeri, og de der havde, havde kun en lille smule. Nu om dage er det jo sådan, at der stinker af krudt og svovl i dagevis efter nytårsaften. Alle fyrværkeriets flotte farver kommer mig bekendt af en række tungmetaller, som man altså ganske ukritisk lader drysse ud over landskabet, i stadig større mængder år efter år. Hvis det er i orden, så mener jeg altså ikke, at man kan købe aflad ved at æde økologiske gulerødder resten af året!

Noget, der især falder mig for brystet i denne fyrværkerisæson, er de helt ualmindeligt klamme reklamer, der er rettet mod børn, eller “juniorer”, som man siger. Det er ren og skær spekulation i ulykke. Oven i købet er disse “junior-pakker” billigere end sædvanligt fyrværkeri. “Ethvert barn” ved, at det dyre fyrværkeri er mere sikkert end det billige. Det er her i landet lykkedes at forbyde reklamer for cigaretter, hvad med om man også forbød reklamer for fyrværkeri?

Som sædvanlig skal vi ikke holde nogen fest nytårsaften. Vi sidder brandvagt, mens naboerne skyder fyrværkeri helt ad h til. Ellers skal vi bare forsøge at bilde kattene ind, at det bombardement, der foregår udenfor, er helt normalt. Det er det jo næsten også blevet gennem hele december måned. Her er det vigtigt at understrege, at ordet normalt kun handler om statistik!

Endelig vil jeg igen opfordre fyrværkerielskerne til at slutte sig sammen og lave fyrværkeriet uden for byen, på et sikkert sted, hvis der endelig skal være fyrværkeri. Jeg har dog ikke det store håb om, at det forslag falder i god jord. For at det kan være rigtigt sjovt, så skal det åbenbart være mere end en anelse farligt og irriterende for andre mennesker.

8 Comments »

 1. Vi håber altid på kraftig regn efterfulgt af isslag nytårsaften, men bliver altid skuffet. Subsidiært kunne man ønske snestorm, men vi har en hjørnegrund, og der er jo det med rydningspligten.

  Jeg synes dog, at spærreilden i ugerne op til årsskiftet er taget kraftigt af siden katastofen i Seest. Forklaringen er nok, at man ikke længere kan købe fyrværkeri på hvert et gadehjørne, og tak for det.

  Comment by Eric Bentzen — 28. december 2009 @ 22:47

 2. @Eric: Jeg har aldrig været ude for så dårligt vejr nytårsaften, at bombardementet ikke kunne finde sted. Hvis det skulle ske, så ville de fleste danske hjem også bare have lagre af fyrværkeri liggende, og det føler jeg mig meget utryg ved.

  @Ellen: Man kunne tage og optage et rigtigt “flot” fyrværkeri på video. Så kunne det sælges til folk lige som de dersens videopejse. Det ville måske ikke være helt det samme, men det smager da af fisk, eller hvad?

  @Madame: Det er jo helt grotesk at liv, velfærd og ejendom skal have mindre betydning end folks “ret” til at skyde fyrværkeri af nytårsaften!

  Comment by admin — 29. december 2009 @ 13:32

 3. Hmmm. Som du så malende beskriver det, kan man jo næsten ikke tillade sig andet end at være enig i det, du skriver.
  Jeg må dog rødmende indrømme, at jeg elsker det flotte fyrværkeri, som andre gider fyre af, for at jeg kan nyde synet. Jeg er nemlig alt for nærig til selv at ofre penge på det.
  Dengang vi var katteejere, gav vi de stakkels dyr dyrlægeordinerede sovepiller (eller var det stesolider?) den 31. om eftermiddagen, hvilket sparede dem for traumer i flere uger bagefter.

  Hvad jeg dog dybfølt og inderligt hader, er de hjemmelavede og/eller ulovligt indførte kæmpebrag, der får mig til at checke husets vinduer efter der er knaldet sådan et af. DET er slemt. Og disse rædsler kan vel hverken lovgivning eller de flestes sunde fornuft få fjernet.

  Comment by Ellen — 29. december 2009 @ 0:49

 4. Jeg er jo fuldstændig enig med dig, Henny.

  Fyrværkeri forurener og er farligt, og vores husdyr og kæledyr bliver urimeligt skræmt. Efter jeg oplevede, at taget på min brors hus brændte på grund af en vildfaren raket, ønsker jeg alt fyrværkeri hen hvor peberet gror.

  Comment by Madame — 29. december 2009 @ 13:18

 5. Jeg er også enig – på miljøets, børnenes og kattenes (og alle de andre skræmte dyrs) vegne! For min skyld kunne vi den dag i dag indføre et forbud mod fyrværkeri.

  Comment by Bente — 29. december 2009 @ 13:33

 6. @Bente: Jeg tror, der bliver flere og flere modstandere. På et eller andet tidspunkt må fornuften komme til at råde!

  Comment by admin — 29. december 2009 @ 13:45

 7. Endelig en, der har gidet sætte sig og formulere alle mine argumenter på et og samme sted. Godt Nytår til dig og misserne.

  Comment by Suzy — 31. december 2009 @ 14:38

 8. @Suzy: Jamen det var da så lidt. Den svada ligger jo også lige til højrebenet. Jeg tror måske, at det er en taktisk fejl, jeg har begået ved kun at harcellere over fyrværkeri i december. Hvis bevægelsen skal få fart, må der vist lidt aktivitet til resten af året også. Godt nytår!

  Comment by admin — 1. januar 2010 @ 14:30

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment