Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

30. december 2009

ABC i ord og billeder: O

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , , , — Henny Stewart @ 22:43

Årets sidste indlæg i kategorien “ABC i ord og billeder” kommer til at handle om bogstav o. Hos mig denne gang skal det handle om ord. Der var ikke nogle egnede billeder i arkiverne, så jeg lavede lige et:
Ord og sådan noget
Når vi mennesker bliver rigtigt selvfede, plejer vi at sige, at ordene og evnen til at bruge dem er det, der adskiller os fra dyrene. Personligt vil jeg ikke udelukke, at visse dyrearter kan have et sprog og en måde at bruge det på, der langt overstiger menneskers sproglige formåen. Men lad det nu ligge.

Ord er i hvert fald meget vigtige for mig, både i arbejdslivet og privat. Man fortæller, at jeg begyndte at tale, da jeg var ca. et år, men at jeg ventede med at begynde at gå, til jeg var næsten 2. Det med fysisk udfoldelse har aldrig tiltalt mig noget videre!

I arbejdslivet er det jo blevet sådan, at jeg hjælper folk med at lære dansk. Jeg har 2 uddannelser, den ene som lærer, og den anden som korrespondent. Den sidste uddannelse har jeg aldrig brugt, men den ville jo også i høj grad handle om at bruge ord, og det på flere forskellige sprog.

Jeg er veget noget tilbage for at bruge “ord” i bestemt form. “Ordet” har jo i høj grad en religiøs tone. I begyndelsen var “ordet”. Den tekst handler nok om noget, som jeg ikke rigtigt forstår, og det har i hvert fald ikke så meget med den måde, jeg normalt bruger ord på, at gøre.

Man kan også bede om ordet, eller tage ordet. I så fald skal man altså huske at aflevere det igen! Ingen gider høre på en person, der kværner løs i en uendelighed. Ord fungerer bedre i dialog end i monolog! Hvis der er for mange ord, kan man begynde at tale om ordskvalder. Ja, nogle mennesker lider ligefrem af logoré. Det er ikke af det gode!

Ord kan være meget stærke. De kan glæde, overraske, såre, chokere og forsone. Nogle gange er det bedst, hvis der ingen ord er. Dog skal man passe på ikke at lade vigtige ting være usagt, men det kan være svært at finde de rigtige ord, for ikke at tale om det rigtige øjeblik at få dem sagt.

Mine fritidsinteresser har også meget med ord at gøre. Læsning er en stor interesse, og jeg skriver jo også. Blandt andet denne blog.

Når man selv skal bruge ordene, kan de drille. Nogle gange kan man som sagt slet ikke finde de rette ord, og i den situation kan man måske få hjælp af en ordbog.

Nogle gange synes man, at ordene bliver lidt slidte. Det kan være, fordi man har brugt de samme ord for tit. I så fald kan man måske bruge nogle synonymer i stedet.

Det kan også være, fordi man har fået for vane at bruge for store ord. Så har man et problem. Hvis alting er pragtfuldt, hvad skal man så sige, når noget virkelig overgår forventningerne? I min del af landet har vi ord for ikke at overdrive. Det hedder sig, at vi siger: “Det er ikke så ringe”, hvor f.eks. mennesker fra hovedstaden ville sige: “Det er vidunderligt”. Men ligesom man kan overdrive, kan man underdrive. Det kan være ganske vigtigt, at sproget er afstemt efter situationen, og at man udtrykker sig så præcist som overhovedet muligt. Andre gange kan det måske være opportunt, at man ikke er alt for tydelig, og at udtrykket bliver sådan lidt mere svævende. Som i det gamle ordsprog: “If you cannot say something nice, say nothing at all”. Det går jeg normalt ikke ind for, men der kan være situationer, hvor det er det bedste.

Hvis du har lyst til at se, hvad andre har fundet på til bogstav o og evt. selv deltage i legen, kan du klikke her.

32 Comments »

 1. Ja ord er viktig! Uten ord ingen tale eller skriverier. Ord omgir vi oss med hele tiden!
  Godt nyttår til deg! Fra Margit.

  Comment by Malys Krok — 30. december 2009 @ 23:25

 2. @Margit: Tak i lige måde!

  @Spiderdama: Tak, og tak i lige måde!

  @Petunia: Det er så sandt, som det er sagt. Demagogi er et aspekt, som jeg ikke har dækket i ovenstående. Også godt nytår til dig og dine, og tak for din indsats i forbindelse med ABC i ord og billeder!

  @Marita: Tak. Nej, det er ikke godt at vide, hvor vi var uden ord!

  @Björg Nina: Jo, på dansk kan man også tage folk på ordet. Det bliver de nogle gange forbavsede over. Det er rigtigt, at det kan være vanskeligt at forstå hinanden, det kan det være, selv når man har samme sprog. Men jeg tror nu nok, at jeg kan se dit glimt i øjet. 🙂 Håber, at du kan se mit.

  @f: Jo, jeg håber, at folk læser horoskoperne med et gran salt. Eller for underholdningens skyld, slet og ret. Tak i lige måde!

  @Donald: Tak. Ja, det er dejligt, når der udspiller sig en samtale i kommentarsporet!

  @Sommertid: Jeg selv fandt serien underholdende, men jeg kan godt forstå det, hvis nogle normænd har været overraskede, mildt sagt. Der var så mange andre aspekter omrking den tid og de begivenheder, det kunne have været interessant at få belyst, istedet for noget digt om nogle meget private forhold. Jeg vil overveje at læse de bøger, du omtaler. Jeg synes nemlig, at historien er interessant.

  @Madame: Nej, overdrive skal man ikke. Men heller ikke altid underdrive. Godt nytår til dig også!

  @Rimkoger: Ja, der var nogle ordklasser, der ikke har været i skole! Godt nytår til dig også! 😉

  Comment by admin — 31. december 2009 @ 10:30

 3. Flott valg til O!:-) De er der hele tiden.
  Ønsker deg et Godt Nytt År!

  Comment by Spiderdama — 30. december 2009 @ 23:34

 4. Å ha ordet i sin makt er en egenskap som også krever at man vet om sitt ansvar og man kan jo bare ta en titt i hisoriebøkene for å se skremmende på folk som har utnyttet dette.
  Ord er et fint valg for O. Hva hadde vel bloggingen vært uten ord!!!
  Ønsker deg en fin nyttårsfeiring og et et riktig godt nytt år:)

  Comment by Petunia — 30. december 2009 @ 23:56

 5. Hva var verden uten ord…
  Godt emne du har valgt.

  Comment by Marita — 31. december 2009 @ 0:18

 6. Heisann!
  Dette var nydelig sagt om ord… og veldig interessant.
  Jeg skal ikke ta deg på ordet, (har dere det uttrykket i Danmark), men det er kanskje ikke alltid så lett å forstå hverandre selv om vi opprinnelig har samme språk!
  Det å være litt ironisk, og sparke litt, er en del av meg, men helt uten sarkasme!
  Jeg er absolutt ikke så veldig opptatt av horoskop, derfor driver jeg litt harselas med det uten å såre noen, håper jeg! Så ikke ta alt jeg skrive bokstavelig. Tror det ligger i kortene hva som er litt sleiving og hva som er seriøst.
  Jeg sier til mine elever: Du kan si mye. Det er måten du sier det på som avgjør hvordan det oppfattes!
  Ønsker deg et riktig godt nytt år!
  Nyttårsklem fra Bjørg Nina

  Comment by Björg Nina — 31. december 2009 @ 0:44

 7. ja uten ord kom vi ikke langt .Horoskop leses vel med en klype salt av de fleste Godt nytt år…F

  Comment by f — 31. december 2009 @ 2:15

 8. Det var interessante og brugbare iagttagelser om ORD – din indsats har også har inspireret til spændende kommentarer 🙂 og godt Nyttår til dig 😀

  Comment by Donald — 31. december 2009 @ 2:50

 9. Hej Henny. Ord er makt. og ord betyr mye for enhver. for meg så er de med på å få uttrykt hva jeg mener og vil. Man skal ikke misbruke ordet, det er det for fint til.

  Du skrev til mig denne kommentarer: Jeg så serien Harry og Charles og tænkte meget på, hvordan nordmændene mon reagerede på den.

  Da kan jeg svare slik at mange ble veldig overrasket, meg selv blant dem. Serien som er laget har nesten ingen troverdighet i virkeligheten. Cornell som har skrevet serien baserer den på oppdiktning/fiksjon og svært lite av det du ser er altså fakta.(ca 10 %)
  Skal man virkelig få vite litt om det nye kongeparet og dems liv og gjøren så må man lese bøkene til Tor Bohmann- Larsen. Noe som jeg har gjort og anbefales om man er intressert i dette emnet. Hvorfor jeg så serien var mest for underholdning og for å se skjønne Viktor Andersen som spilte rollen som Alexander/Olav.

  Ønsker deg et godt nytt bloggår 2010 🙂

  Comment by Sommertid — 31. december 2009 @ 8:20

 10. Det var meget spændende at læse, Henny, du kom godt rundt om ordet! Det med at mange nordjyder underdriver kender jeg – min svigerfamilie var fra Aalborg, og de overdrev i hvert fald ikke 🙂

  Godt nytår!

  Comment by Madame — 31. december 2009 @ 8:59

 11. Af ord er der mange slags.
  Lovord finder man i bøger for jurister.
  Stikord ditto for pokerspillere.
  Og endelig M-ord i håndbog for drabsafdelingen.

  Farvel år 2009
  Goddag år 2010
  Må dine bedste drømme
  blive opfyldt
  inden du siger:
  ”Farvel år 2010!”

  Comment by Rimkogeren — 31. december 2009 @ 10:25

 12. Ord er en flott O, og selv er du flink med ord! Jeg ønsker deg et godt nytt år.

  Comment by Mor Monsen — 31. december 2009 @ 11:21

 13. @Mor Monsen: Tak skal du have, og godt nytår til dig også!

  @Ellen: Netop reglerne for turtagning i samtaler er meget vigtige. Jeg tror, at hvis man lavede en liste over de mest irriterende mennesker, man kender, så ville man ved at analysere deres måde at tale på, kunne konstatere, at de ikke respekterer de regler. Godt nytår til dig også!

  @Marit: Tak! – og tak i lige måde!

  @mia: Det med at have ordet i sin magt kan jo være både godt og skidt, men det kommer med øvelsen, skulle jeg mene. Pladder ved jeg rigtig med, men galimatias kan man da ikke få for meget af! 😉

  @Randi: Nej, dyrene har ikke ødelagt jorden, det er sandt. Godt nytår!

  @Maria: Tak skal du have. Godt nytår til dig også! 🙂

  Comment by admin — 1. januar 2010 @ 14:37

 14. “Man kan også bede om ordet, eller tage ordet. I så fald skal man altså huske at aflevere det igen!” Hvor er det godt sagt 🙂
  Jeg nød dit fine og humoristiske causeri om ord på godt og ondt.
  Ord har også altid betydet meget for mig – jeg læste både Anders And-blade og ‘rigtige’ bøger, da jeg var fem år. Men jeg kan ikke slå den med at tale som etårig – for mig var det nærmere omvendt end det, du beskriver.

  Godt nytår til dig.

  Comment by Ellen — 31. december 2009 @ 11:42

 15. Godt sagt om Ord! Ønsker deg et riktig flott nyttår!

  Comment by Marit — 31. december 2009 @ 15:40

 16. Giv att jag hade ordets makt, hos mig blir det mest pladder och galamitas.. Gott nytt år 🙂

  Comment by mia — 31. december 2009 @ 15:45

 17. Dette likte jeg veeeeldig godt…:-)
  Det med dyrene har du så rett i! Det er vi som raserer jorden..ikke de!
  Ønsker deg verdens beste nye år… klem Randi

  Comment by Randi — 31. december 2009 @ 17:46

 18. Detta var ett trevligt och intressant inlägg till bokstaven O. Orden de finns ju runtomkring oss hela tiden, skriftligt som mintligt.
  Gott Nytt År!

  Comment by Maria — 31. december 2009 @ 21:03

 19. Hvor jeg kender det!!! Jeg er bare heller ikke til fysisk udfoldelse…. og jeg vil egentlig så gerne. Jeg kan godt se at det er lidt smart at holde kroppen i form. Derfor begynder jeg gang på gang på det ene eller det andet…. og jeg kan egentlig godt lide det. Men efter et par uger eller et par måneder, så begynder jeg allerede at kede mig og endnu en gang må jeg konkludere, at jeg er bare ikke sportsmenneske.

  Jeg vil meget hellere sidde i en god stol med en spændende bog. 😀

  Godt nytår til dig. Jeg håber at du havde en dejlig og fredelig aften.

  Comment by Jens — 1. januar 2010 @ 14:50

 20. @Jens: De få gange, jeg har været fastholdt i noget motionsagtigt i lidt mere end 14 dage, har det været det sociale aspekt i det, der drev værket. Altså, man skal gå sammen med nogle, man gider at være sammen med, så kan det nærmest være en fest. Men i øjeblikket bliver det simpelthen ikke til noget. Det er ærgerligt, at læsning ikke kan tælle som motion! Godt nytår til dig!

  Comment by admin — 1. januar 2010 @ 15:08

 21. Ord er makt, og har uante muligheter til å formidle ting vi ønsker, eller ikke ønsker.Vi omgir oss med ord hele dagen, og også noen om natten!Dette var da ypperlig valg av O!
  Ha en riktig god dag!

  Comment by qehenne — 1. januar 2010 @ 15:32

 22. Heisann Henny, takk for koselig svar ;:OD)
  Ønsker deg alt godt for 2010!

  Comment by Björg Nina — 1. januar 2010 @ 15:38

 23. Flott inlegg!
  Og så fint bilde du har laget. 🙂
  Godt nyttår!

  Comment by linsky — 1. januar 2010 @ 20:21

 24. @Qehenne: Ja, ord er magt. Nogle mere end andre. 😉

  @Björg Nina:
  😉

  @linsky: Tak skal du have! Godt nytår til dig også.

  @Melusine: Tak! Og godt nytår!

  @Ladyinblue: Ja, der er mange ord omkring os hele tiden.

  Comment by admin — 2. januar 2010 @ 0:26

 25. Så spennende og interessant du har skrevet dette innlegget om ord!

  Godt Nytt År!

  Comment by Melusine — 1. januar 2010 @ 21:39

 26. Tack för titten hos mig. Mycket bra O-Ordval 🙂 visst är det Ord vi använder hela tiden.
  Ha det gott
  /Ulla

  Comment by Ladyinblue — 1. januar 2010 @ 22:59

 27. Ett mycket bra val. Ord är makt, särskilt det skrivna ordet. Det ser vi tydligt bevis på i alla diktaturstater. Och hur många gånger i historien har inte bokbål använts för att göra sig av med “farliga” ord?

  Comment by Mona — 2. januar 2010 @ 3:11

 28. @Mona: Ja, ord kan være farlige, både på den ene og den anden måde. Det gælder om at være på vagt, hvis nogen vil brænde bøger!

  @Vibeke: Man kan sagtens komme i et dilemma, hvor man er bange for at få udtrykt sig forkert. Det er man gerne, når man har noget at miste, et venskab, f.eks.

  @Gitte: Tak skal du have!

  @BirtH:
  Det med orkidéen vil jeg da overveje. Måske venter jeg lige, til det bliver lidt varmere i vejret.

  Comment by admin — 3. januar 2010 @ 19:59

 29. Jeg likte så godt denne posten her. Jeg er litt i villrede selv i forbindelse med noen ord jeg skal si til en meget god venn av meg. Jeg synes det er så vanskelig å finne de rette ordene. Det du blant annet skriver her: “Dog skal man passe på ikke at lade vigtige ting være usagt, men det kan være svært at finde de rigtige ord, for ikke at tale om det rigtige øjeblik at få dem sagt.” – det er akkurat slik jeg føler det nå. Hvordan skal jeg få sagt min kjære venn det jeg vil si til ham,hvilke ord skal jeg bruke, og når skal jeg finne det rette øyeblikket?

  Comment by vibeke — 3. januar 2010 @ 10:48

 30. Det er et spændende indlæg om ord, anderledes men godt.
  Godt nytår.

  Comment by Gitte J — 3. januar 2010 @ 11:17

 31. Dette var kloke ord om ord!

  Takk for kommentar hos meg! Jeg synes absolutt du skulle skaffe deg en orkide 😉

  Comment by BirtH — 3. januar 2010 @ 14:23

 32. Hvor hadde vi vært uten ordene? Det gjelder å bruke dem med varsomhet, men også med glede og kreativitet. “Tale er sølv, taushet er gull”, sier et ordtak.

  Comment by Elisabeth Augusta — 5. januar 2010 @ 18:45

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment