Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

22. januar 2010

ABC i ord og billeder: R

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 14:23

Uden mad og drikke duer helten ikke. Det gør jeg så heller ikke. Jeg er ikke flink til at spise morgenmad, sådan til hverdag. Men på arbejdet har vi den tradition, at når en kollega har fødselsdag, giver hun rundstykker til første pause. Og så gør jeg da gerne en undtagelse. Sådan nogle friskbagte bagerrundstykker er da gode:
Friske rundstykker til folket
Som den opmærksomme læser vil vide, er jeg gift med en canadier. Han er ikke kræsen, slet ikke. Men netop rundstykker er en af hans yndlingsspiser, og sådan nogle har de normalt ikke i Canada. I starten kunne jeg ikke gøre ham det begribeligt, at rundstykker er morgenmad, og at ingen bager med respekt for sig selv har rundstykker i butikken efter kl. 12.

Men det får mig til at tænke på, at det da er et værre madpoliti, vi finder os i herhjemme. Hvis man har lyst til at spise rundstykker til aftensmad, skulle man så ikke have lov til det? For slet ikke at tale om frokostpolitiet. Når man nu anretter de kolde og de lune retter på en buffet, så skulle de fleste normale mennesker, der ikke ved bedre, vel tænke, at man kan spise af retterne i den rækkefølge og den sammensætning, man har lyst til. Bevares, selv kunne jeg ikke tænke mig at spise sild til franskbrød. Eller sild med frugtsalat. Men måske er det bare en fordom. Jeg lægger mærke til på min vej, at der kombineres på kryds og tværs for at få nye smagsindtryk. F.eks. serverede vores kantine flæskesteg med chili og vanilje i dag. Nu skulle jeg bare have min sædvanlige portion salat, men flæskestegen duftede da bestemt indbydende.

Nå, det var mit bud på R. Vil du se andres bud, kan du klikke her:

31 Comments »

 1. Uhm, hvor ser de gode ud! Vi får kun rundstykker om søndagen, men så har man noget at glæde sig til. Det med mad og usædvanlige sammensætninger har du ret i; jeg skulle også lige vænne mig til det, når min bornholmske mand tog marmelade på osten! 🙂

  Comment by Mia Folkmann — 22. januar 2010 @ 14:30

 2. @Mia Folkman: Det med marmelade på ost har jeg aldrig rigtig forstået, men hver sin smag for sine penge!

  @Qehenne: Ja, de gode rundstykker bliver tidligt udsolgt. Hvis der stadig er rundstykker om eftermiddagen, er det nærmest lidt suspekt!

  @Randi: Netop rundstykker kan man ikke bage selv, så de bliver helt rigtige. Man kan bage vældig gode boller, som jeg nok ville foretrække, men det er en anden historie.

  @Sommertid: For mig er der ikke noget, der hedder hjemmebagte rundstykker. Det er boller, som – bevares – kan være vældig gode, også bedre end rundstykker, men rundstykker er de kun, hvis de kommer fra bageren. Jeg kender godt Hattings produkt, som jeg vil kalde en nødløsning.

  @Rimkogeren: Gennem mine angelsaksiske forbindelser er jeg blevet meget glad for at spise æg og bacon til morgenmad. Ikke hver dag, men i week-enden somme tider. Så kan man også springe over frokosten. I England spiser man også somme tider røgede sild med tomatsovs til morgenmad. Mums! Kippers er gode, så sild ligger mig ikke så fjernt endda.

  @Ruth Synøve: Ja, sådan går det mig tit i blogland. Når man læser om mad, bliver man sulten, eller opdager, at man er sulten.

  @Sologbolig: Tak skal du have og tak i lige måde!

  @Tino: Ja, hvorfor ikke? Rundstykker smager f.eks. fremragende sammen med suppe.

  @Malys Krok: Det er selvfølgelig det, man skal gøre. Blæse på konventionerne og spise det, man har lyst til, når man har lyst til det.

  @Maria: Tak i lige måde!

  @BirtH: Ja, selvfølgelig kan man det! 🙂

  @Petunia: Det var de også, så vidt jeg husker. 🙂

  @Ellen: Jeg tænker tit på, om vi på Sprogskolen skulle give et kursus i, hvordan man navigerer en frokost. Men det bliver ved tanken, for der er trods alt vigtigere ting at få formidlet end netop det.

  @Bente: Ja, man kan være utroligt konservativ med maden. Jeg var flere år om at finde ud af, at det smager godt med rosiner i salat. Jeg havde en idé om, at rosiner kun var til kager eller desserter.

  @Nille: Smørrebrødspolitiet, ja det er da en god titel. Og man skal nærmest hedde Ida Davidsen for at kunne få lov til at bruge en ny kombination der. 🙂

  Jeg kan også godt kvæle et wienerbrød i ny og næ, men lidt rækker altså langt af det. I øvrigt er jeg helt vild med croissanter.

  @Christina: Ja, teenagere er jo kendt for deres gode appetit! 😉

  Comment by admin — 22. januar 2010 @ 23:36

 3. Rundstykker er jo deilig hele dagen. Men her blir de fort utsolgt, og kommer en sent til butikkeb er det ingen igjen. Det er mange spennende kkombinasjoner med mat.
  Ha en riktig god uke!

  Comment by qehenne — 22. januar 2010 @ 14:57

 4. Rndstykker er deilig, og hjemmebakt er alltid best. Dette så nammis ut! Ha ei fin helg!

  Comment by Randi — 22. januar 2010 @ 14:59

 5. Det er fort gjort å lage hjemmelavede rundstykker og så finnes det jo nødløsninger med poser som ligger i frysedisken i butikken. Om de andre ferske er utsolgt mener jeg. Her i Norge så finnes det noen danske som kommer fra Hatting. Måske du kjenner til de ?

  God helg 🙂

  Comment by Sommertid — 22. januar 2010 @ 15:10

 6. Efter manges mening er jeg kulinarisk pervers.
  Jeg spiser tit et stykke med sild om morgenen.
  Kartoffelmos eller en lidt tyk (ikke fed sovs) er fremragende under pålæg…
  Fra tiden i skolekøkkenet var det sjovt at bryde vaner. Tænk at bruge hakket øf i lasagne eller på pizza. Reaktion 1: Det kan man ikke.
  Reaktion 2: Jamen, det smager jo godt.

  Comment by Rimkogeren — 22. januar 2010 @ 15:27

 7. Mmmmmmm misa like.. Så deilig. Rundstykker er deilig. Kjenner jeg blir sulten på ordentlig her, så nå må jeg finne meg noe mat…. :o)

  Comment by Ruth Synøve — 22. januar 2010 @ 15:54

 8. Rundstykker er godt alltid. Flott innlegg. God helg.

  Comment by sologbolig — 22. januar 2010 @ 16:17

 9. De rundstykkene så deilige ut. Jeg spiser ofte middag til frokost og lunsj jeg 😉 (lavkarbokosthold) så synes man kan spise rundstykker til kvelds også 😉
  God helg!

  Comment by Tino — 22. januar 2010 @ 16:31

 10. Jeg tar gjerne et grovt rundstykke til kvelds. Har ikke hørt at det er morgenens rettigheter 🙂
  Dine ser SÅ gode ut! Takk for hyggelig kommentar!
  -Margit-

  Comment by Malys Krok — 22. januar 2010 @ 17:06

 11. Mmmm så goda de ser ut… Blir riktigt hungrig av att läsa ditt inlägg 😉
  Trevlig helg!

  Comment by Maria — 22. januar 2010 @ 17:18

 12. Man kan spise hva man vil når man vil! Det er nå min mening 😀 Livet skal nytes!

  Fint innlegg du har laget!
  God helg!

  Comment by BirtH — 22. januar 2010 @ 18:32

 13. Det ser vidunderlig godt ut!!!!

  Comment by Petunia — 22. januar 2010 @ 19:54

 14. Du har så ganske ret i, at vi er meget pegefingerløftende, når andre intetanende kommer til at bryde vores madmønstre.
  Tim spørger, om det er ‘the Danish way’, hvis han gør dette eller hint. Så fortæller vi ham, hvordan vi gør, men at han naturligvis selv bestemmer, hvordan han vil blande tingene sammen. Sommetider giver han os ret i, at vores måde nok alligelvel var den bedste; andre gange synes han, at vi med fordel kunne have glæde af at prøve en anden kombination end den traditionelle.

  Til Mia Folkmann: Det er skam ikke kun bornholmere, der kommer marmelade (eller syltetøj) på osten 🙂

  Comment by Ellen — 22. januar 2010 @ 20:24

 15. Jeg kan kun tilslutte: Send madpolitiet hjem!
  Hvordan skulle man nogensinde finde nye smagsvariationer, hvis ikke man prøvede sig frem og miksede gammelkendte ting på nye måder? Men jo, det er der mange, som viger tilbage fra.

  Comment by Bente — 22. januar 2010 @ 20:52

 16. Smørrebrødspolitiet kaldte min franske eks det 🙂 Han prøvede franskbrød med leverpostej og remoulade under mine undrende og formanende blik! Min familie grinte nærmest som af et 5-årigt barn; men du har ret i, at vi er meget strikse med “Our way of doing”…

  Mon ikke bare, at det er en dårlig bager, hvis der er rundstykker efter 12? Mine favoritter er altså tebirkes, når jeg er hjemme. Det kan få mig til at gå i ekstase nærmest – og så de forbryderiske wienerbrød, der følger med søndag morgen…. chokoladeboller, romsnegle…mmmmm!

  Godt nok har vi gode croissanter, men det slår ikke dansk morgenmad i festtøj!

  Comment by Nille — 22. januar 2010 @ 21:09

 17. Rundstycken är en favorit hos mina tonåringar, gott!!

  Comment by christina — 22. januar 2010 @ 23:32

 18. Jeg synes du har ret i det med at man ikke uden videre kan bage rundstykker, er smager som dem en rigtig bager kan bage, og her taler vi altså om en bager som kan håndværket som vi kendte det op gennem 1900-tallet, og IKKE om de bager-forretninger, som får færdige melblandinger til underlige fuldkorns-tandknækkerbrød 🙂

  Comment by Donald — 23. januar 2010 @ 0:03

 19. @Donald: Jeg tror desværre, de fleste bagere i dag bruger færdigblandinger. Jeg går ikke særlig tit til bager, for jeg synes også, deres priser er blevet fænomenalt stygge! 25 kr. eller mere for et temmeligt ordinært brød.

  @julie k: Ja, en gang i mellem er det da lækkert med rundstykker.

  @Gitte J: Ja, jeg mener også, de skal komme fra bageren. Bake-off rundstykker fra en benzintank kan også være gode, specielt hvis man er sulten, men rigtige rundstykker er det ikke.

  @Marita:
  Det er så sandt, som det er sagt!

  @f: Jeg synes, det kan være for meget med wienerbrød til morgenmad. Alt det sukker kan nærmest vælte systemet. Vi spiser nu også wienerbrød til kaffen, men så er det mere stænger, som man skærer ud.

  @drengen: Ja, men de er da også et udmærket supplement til varm mad.

  @Hobbygåsa:
  Tak, og tak i lige måde!

  @TorAa: Jeg går ikke ind for ensidig eller usund kost, men når alt kommer til alt, er det jo os selv, der bestemmer, hvad vi spiser. Og mange af de konventioner, der gælder for sammensætning af maden, er bestemt ikke begrundet i hensyn til sundheden.

  Comment by admin — 24. januar 2010 @ 13:03

 20. Jeg liker veldig godt rundstykker : )

  Comment by julie k — 23. januar 2010 @ 9:43

 21. Rundstykker – det får vi hver weekend og de skal helst hentes hos bageren.

  Comment by Gitte J — 23. januar 2010 @ 14:35

 22. Rundstykker er godt og kan spises til alt.

  Comment by Marita — 23. januar 2010 @ 16:52

 23. her har vi da rundtykker eller horn som du har bilde av døgnet rundt til både suppe og morgenmat, men så har jo dere winerbrød til morgenmad også da, det har vi til kaffen . ha en god kveld F

  Comment by f — 23. januar 2010 @ 18:06

 24. Åh, hvor de rundstykker så gode ut!
  Slike spiser jeg til posen er tom og lenge etter at maven er mett… Skulle det likevel være noen igjen går blir de spist ved neste måltid.

  Comment by drengen — 23. januar 2010 @ 19:30

 25. Åh det så godt ut – for et flott R-innlegg! Ha en fortsatt fin helg!

  Comment by Hobbygåsa — 23. januar 2010 @ 22:03

 26. Dette team tar du virkelig herlig og fornøyelig opp.
  Jeg tenker likefrem:
  la nå mine medmenesker spise hva de selv begjærer.
  Så får heller deres kropper vise hva det duger til.
  De som klager over sin figur’s fravær av det ideelle sier jeg til:
  Sukker?
  Mangel på motion?
  etc.

  Ha en flott helg.

  Forbli i god balance mentalt og fysisk

  Comment by TorAa — 24. januar 2010 @ 0:52

 27. Jeg tror faktisk at jeg er enormt konservativ når det kommer til mad….. det er i hvert fald ikke mig som kommer til at udvikle vores madvaner, haha.

  Jeg har bemærket, at det efterhånden kan være lidt svært at finde en god bager, hvor man virkelig får godt brød. Derfor er jeg glad for at min bager er fantastisk. Det er sådan et sted hvor man med glæde giver 25kr for et brød. Man føler virkelig at det er pengene værd. Jeg føler selv at jeg er ekstemt heldig, fordi jeg har sådan en supergod bager!

  Comment by Jens — 24. januar 2010 @ 14:35

 28. @Jens: Det er efter mine begreber ikke konservativt, når man vælger at leve som veganer. Men det er måske muligt at være en konservativ veganer? 🙂

  Jeg ville heller ikke have så meget mod at give 25 kr. for et brød, hvis jeg syntes om brødet, og hvis det havde karakter.

  @Mor Monsen: Så du kan godt lide sild og frugtsalat sammen? Det får mig til at tænke på, at russisk salat har sild og syltet rødbede, som jo er meget frugtagtig, sammen. Så helt ukendt er fænomenet altså ikke. Jo, jeg ved godt, at morgenmad hedder frokost på norsk, og at frokost hedder lunsj, men nu skriver jeg jo altså på dansk her på bloggen. 🙂

  @Linn Kr/Sykepleier:
  Ja, det er en hyggelig tradition. Nu er vi som regel under 10 ansatte, så det bliver ikke hver dag, vi spiser rundstykker!

  @Madame:
  Ja, ud med madpolitiet. Og ud med dem, der siger, at man for enhver pris skal spise op. Det skal man i hvert fald ikke, hvis man ikke selv har bestemt portionens størrelse!

  Comment by admin — 27. januar 2010 @ 15:55

 29. Ditt innlegg fikk fram mange gode og glade minner om deilige måltider i Danmark. Med herlig bakverk til. Mat er er et uuttømmelig og spennende tema. Vi går i alle fall glipp av mye, dersom vi ikke vil eller våger å prøve nye smaker og mikser. Verden blir stadig mindre, og mitt kosthold i dag er ganske anderledes enn det var i min barndom. Jeg har hørt at mange av våre tradisjonsretter er resultater av uhell eller av kreativitet i trange tider, og i tider hvor det var begrensede metoder for langvarig oppbevaring av mat.
  Jeg vil nok også helst ha grovt brød til sild, men fruktsalad og sild går utmerket sammen!
  ellers regner jeg med at du kjenenr til at morgenmat heter frokost her i Norge, og frokost heter lunsj? 🙂

  Comment by Mor Monsen — 24. januar 2010 @ 20:44

 30. Så koselig tradisjon dere har på jobben.
  Flott innlegg. 😀

  Comment by linn kr/sykepleier — 24. januar 2010 @ 20:58

 31. Rundstykker var et fint valg til R’et 🙂 Og send bare madpolitiet hjem for min skyld – fusionskøkkenet kan sikkert give os spændende, nye retter 😉

  Comment by Madame — 25. januar 2010 @ 13:12

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment