Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

13. maj 2010

ABC i ord og billeder, runde 3: E

Filed under: Blandet — Tags: , , , — Henny Stewart @ 16:55

Bloglegen er nu nået til bogstav E, og Petunia har tyvstartet den lidt tidligt, fordi det er Kr. Himmelfartsdag og nogle mennesker har fri, og hvis vi starter lidt tidligt, når vi måske rundt til flere blogs for at se, hvad de andre bloggere har fundet på. God idé!

E er jo det bogstav i alfabetet, som vi bruger allermest. Ergo burde det være meget enkelt at finde på noget, der begynder med e. Hos mig i denne uge skal det handle om elektronik.

Noget elektronik

Forskellige former for elektronik har nok ændret livet for min generation i højere grad end nogle andre opfindelser. Vi omgiver os med elektronik fra morgen til aften og hvor vi end vender os hen. Lige fra radio, fjernsyn, pc, mobiltelefon, digitalkamera, mp3-afspiller, diverse køkkenapparater, alarmsystemer osv., så er der elektronik involveret.

Den mest epokegørende forandring i almindelige menneskers liv, forårsaget af elektronik, er nok den der har med kommunikation at gøre. Der er selvfølgelig massemedierne, hvor vi for længst har vænnet os til, at vi kan sidde og se, hvordan de lever på den anden side af kloden, og vice versa, men endnu mere interessant er den lettere adgang til at kommunikere direkte med andre, uanset hvor de befinder sig, med mobiltelefon, sms, e-mail, blogs osv.

Denne lettere adgang til direkte kommunikation medfører, at vi skal definere og lære nogle nye spilleregler, og det er vi nok ikke kommet særlig langt med endnu. Eller det er nok forkert at sige, at det er nye regler, vi skal bare lære at opføre os ordentligt i e-medierne, lige som vi, i hvert fald i teorien, skal opføre os ordentligt i det virkelige liv. Når man før i tiden skrev på et brev, der skulle sendes til f.eks. Australien, vidste man, at det ville koste mere i porto end almindelige breve, at det ville være længe undervejs, og at det man skrev helst også skulle holde ved modtagelsen af brevet. Det samme er ikke helt indlysende ved elektronisk kommunikation, for det er så nemt at fyre noget af og trykke på send. Vi skal bare huske, at når vi en gang har trykket på send, så lader “værket” sig ikke slette igen.

De moderne kommunikationsmidler kan således misbruges og bliver det. Mobning blandt børn bliver værre på grund af dem. Før i tiden, når et barn blev mobbet, kunne han/hun i det mindste være i fred i sit hjem. Men nu kan man blive sms-mobbet midt om natten, om det skal være.

Alligevel kunne det ikke falde mig ind at ønske “de gode, gamle dage” tilbage. Så gode var de altså heller ikke! Og fordelene ved moderne kommunikationsmidler opvejer absolut ulemperne. Men vi skal altså lige huske at opføre os ordentligt!

Hvis du vil se, hvad andre har fundet på, kan du besøge ABC-bloggen.

39 Comments »

 1. Etter å ha lest innlegget ditt, må jeg tenke på mii mormor som levde gjennom nesten hele 1900 tallet. Født i 1904 og døde rett før årtusenskiftet. Tenk på hvilken forandringer den generasjonen opplevde – hvor stor utvikling det var på det meste.
  Man kan jo li rent svimmel bare av å prøve å begripe det hele.

  Teknologien ha både positive og negative sider. Det er viktig å ha fokus på begge.
  Som for eksempler dette med mobbing som du beskriver. Vi voksne må følge godt med på hva barna gjør når de er på internett.
  En kollega kom over sin sønn på 9 og en kamerat som satt og chattet med noen andre klassekamerater på MSN. Mens de satt der mottok de en fil med pornografisk innhold. Denne filen hadde avsendere mottatt fra en eldre venn. Min kollega ble skikkelig forbauset at 9 åringer sendte slik til hverandre og tok det opp med lærer og foreldre i klassen. Det ble gannske mange barn uten MSN en stund fremover nå. De (ungene) skal vite at vi følger med og man kan jo ikke for hva andre sender til en, men min kollega hadde en klar avtale med sin sønn angående databruk. Han skulle gi beskjed om han mottok slike ting – noe han ikke hadde gjort og det var jo tilfeldig at det ble oppdaget siden min kollega kom inn i rommet akkurat da de åpnet filen.
  Flott innlegg fra deg:)

  Petunia:)

  Comment by Petunia — 13. maj 2010 @ 17:18

 2. @Petunia: Min farmor levede fra 1900 til 2000. Hun manglede lige nogle få måneder i at blive 100… Der var mange af den nye tids fænomener, hun havde meget svært ved at forlige sig med. Ikke så mærkeligt, når man tænker efter. Du har ret i, at det bestemt ikke er blevet lettere at have børn i “de nye tider”.

  @Björg Nina: 😆 Jeg skal ikke kunne sige, om folk lavede gin i 1600-tallet, men hvorfor egentlig ikke?

  Ja, jeg mener jo også, at det er op til folk at bruge de nye ting på en positiv måde.

  @Anette’s Space: Ja, der påhviler nutidens forældre et stort ansvar for at lære ungerne at sortere i “informationen” og at passe på sig selv.

  @HildeS: Ja, ende skal det forhåbentlig ikke, men det skal blive interessant at se, i hvilken retning det hele skal gå. Med de miljømæssige udfordringer menneskeheden har, skal der nok blive brug for al den teknologi, vi kan hitte på.

  @Sommertid: Jeg må sige, at jeg har valgt msn og Twitter fra. Gider det simpelthen ikke. På Facebook har jeg kun den allertyndeste profil. Bruger den aldrig. Jeg synes simpelthen det er så kedeligt. En statusmeddelelse som: “Jeg har ikke vasket op i tre dage” siger mig intet. Hvad angår det dog mig eller nogen andre? Men jeg ved godt, at mange børn er vilde med disse “sociale” media.

  @Rimkogeren: Det har han nok fortrudt, ja. Ligesom Bill Gates sikkert har fortrudt, at han sagde at 640kb ram burde være nok for enhver…

  @TorAa: Det tror jeg, du har fuldstændig ret i. Men der er mange, der lader til at mene, at man på nettet kan skrive lige, hvad der passer dem.

  @Living Next To Me: Ja, det er en meget nyttig ting med sms. Selv om brugen af det jo kan overdrives. Jeg hørte f.eks. om nogle mennesker, der var blevet afskediget pr. sms.

  @Maria G: Tak, og tak i lige måde! 🙂

  @Linsky: Næh, det kan vi vel næsten ikke forestille os i dag.

  @Anette: Ja, selv har jeg været på nettet i 15 år, og jeg kan dårligt huske, hvordan jeg fordrev min fritid før det. Jeg strikkede vist en del… 😉

  @Bente: Det går jeg stærkt ind for! 🙂

  @Renates SKRIK: tak, og tak i lige måde! 🙂

  @Randi: Ja, det er netop spændende at have været med.

  @Margit: Du har fuldstændig ret. Det er ikke elektronikkens skyld, at der findes mobning i verden.

  Comment by admin — 14. maj 2010 @ 8:28

 3. Heisann Henny!

  Kjempeflott at du kompletterer kunnskapen fra 1600-tallet om einer!

  Og hva skulle vi ha gjort uten elektrisitetens utvikling. Heldigvis er den mer til gangn enn til ugang.
  Ha ei go’ l a n g hælj!

  Comment by Björg Nina — 13. maj 2010 @ 17:59

 4. Nej, jeg ønsker heller ikke de “gode gamle” dage tilbage. Men disse nye medier kræver en form for etik og god gammeldaws (hmm, lidt gammeldags alligevel) opdragelse og kommunikationsetik som først er ved at blive opfundet. Opfundet samtidigt med at de nye medier og kommunikatiosnformer breder sig som ringe i vand.
  De fleste af os der har børn fra ca 25 år nedefter er nok mere end een gang blevet chokerede over den informationsmængde de unge har adgang til. Af både gode og mindre gode ting.

  Supergodt indlæg om E der vækker eftertænksomhed.

  Ha’ en god aften :-))

  Comment by annette's space — 13. maj 2010 @ 18:01

 5. Utrolig hvordan utviklingen har gått, og den ser ut til å gå fortere og fortere også. Hvor skal dette ende?

  Comment by HildeS — 13. maj 2010 @ 18:49

 6. Ja det er mye fint med elektronikk..men som du sier..man skal være varsom…både med hva man mottager/sender/skriver osv..både på mail, msn, Twitter,Facebook og andre medier..
  Flott innlegg.
  Ha en fin kr.himmelfartsdag og go helg 🙂

  Comment by Sommertid — 13. maj 2010 @ 19:33

 7. Stof til eftertanke, som altid… “Ilden er en god tjener, men en ond herre” Dette gamle ordprog passer vist på elektronikken…
  Et episode dukker op, en professor på Polyteknisk Læreranstalt kom en dag i 1948 ind til sine studerende og viste en dims frem: “Nu skal i se noget amerikanerne har fundet på. De kalder den for en transistor, men den har nu ingen fremtid for sig!” Mon ikke han har fortrudt den udtalelse et par gange?

  Comment by Rimkogeren — 13. maj 2010 @ 20:47

 8. Jeg har nå en gang jobbet i den digitale bransje siden 1971. Det er ganske så lenge, til en ny teknologi å regne.

  Ved siden av elektrisitet og forbrenningsmotorer av ymse slag, er det nok ikke noe som til de grader, og fortsatt, vil endre menneskenes hverdag som elektronikk i form av digitalisering.

  Tanksomt innlegg og enig: Vi skal fortsatt være høflige og respektfulle.
  Kanksje mer enn noen gang;)

  Comment by TorAa — 13. maj 2010 @ 21:30

 9. nei hvem vil ha de gode gamle dager igjen, vi satt akuratt og snakket om alt styret vi hadde da vi fikk barnebarn og bestefar var på tur og slett ikke på de hotell vi trodde, det er 15 år siden, i daqg hadde vi sendt en sms . så kort siden og så lenge …

  Comment by living next to me — 13. maj 2010 @ 21:36

 10. Intressant och fint inlägg!
  Trevlig helg!

  Comment by Maria G — 13. maj 2010 @ 21:48

 11. Hva skulle vi vel gjort uten elektronikk??!

  Comment by linsky — 13. maj 2010 @ 22:38

 12. Spændende E-indlæg. Tænk at det ikke er så mange år siden at det blev almindeligt at have internet-adgang for ikke at nævne kommunikationen via mobiltelefoner for den er godt nok også gået forrygende stærkt de sidste år. Jeg vil også nødigt undvære det….

  Comment by Anette — 13. maj 2010 @ 23:12

 13. Du har så evig ret! De færreste ville tale så grimt ude i virkeligheden, som de kan finde på at skrive på nettet.

  Så lad os skynde os at genindføre anstændigheden, og så ellers nyde de elektroniske muligheder! 😉

  Comment by Bente — 13. maj 2010 @ 23:50

 14. Du har så rett så rett :)Vi er kommet i en verden som kaster oss ut på mange muligheter både positivt og negativt…
  Spennende innlegg om eletronik 🙂
  Ha en trivelig helg
  Klems

  Comment by Renates SKRIK — 14. maj 2010 @ 0:51

 15. Spennende å ha vært med på mye av denne utviklingen…!
  Skulle ønske de snart brukte kunnskapen til f.eks.bil kjørt på magneter…(vet de kan!!)
  Super helg fra Randi

  Comment by Randi — 14. maj 2010 @ 6:24

 16. Flott innlegg! Det er klart at alt dette nye er veldig bra! Det er jo slik at alt kan misbrukes, og det er ikke bra. Er trist og ekkelt for de som blir mobbet via slik elektronikk! At mobbing kan ødelegge en person vet jeg! Men det var mobbing før denne “oppfimnnelsen” også, det har jeg erfart. Takk for din hilsen! -Margit-

  Comment by Malys Krok — 14. maj 2010 @ 7:41

 17. Det er utrolig allt det elektronik, der er i vores hjem. Hvad skulle vi gøre uden?
  God weekend

  Comment by Gitte J — 14. maj 2010 @ 9:02

 18. @Gitte J: Nej, jeg har heller ikke fantasi til at forestille mig, hvordan det ville være at undvære alle dimserne igen!

  @Mocca: Det er helt sikkert, at der stilles nye krav til folk. Specielt forældre.

  @Irene: Tak skal du have! 🙂

  @Donald: Mobning er meget ødelæggende, både for krænkeren og den krænkede. Problemet med mobning og de moderne landvindinger er jo, at det bliver muligt at mobbe meget mere, end det før var tilfældet.

  @Daniela:
  Nej, vel? 😉

  @Helle K.:
  Nej, jeg ville også nødigt undvære mine dimser!

  Comment by admin — 14. maj 2010 @ 18:17

 19. Utrolig bra innlegg! Ja, det er som du sier fordeler og ulemper med alle de nye mediene som vi omgir oss med. Kommunikajonen har endret seg, og informasjon er blitt så mye mer tilgjengelig. På twitter hører man om store ulykker lenge før nyhetsbyråene kringkaster det – for de må sjekke fakta først. Og som du sier, så er det ekstra utfordringer i forhold til barns bruk og mobbing. Nrk Brennpunkt hadde for noen uker siden en dokumentar, naken på nett (http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/630765/) om dette . Den burde være obligatorisk for alle som har barn å se!

  Comment by Mocca — 14. maj 2010 @ 9:37

 20. Et rigtigt godt indlæg som sætter mange tanker i gang over tid.

  Ha’ en god dag.

  Comment by Irene — 14. maj 2010 @ 10:13

 21. Vad gjorde jag väl utan elektronik : ) ?

  Comment by Daniela — 14. maj 2010 @ 12:53

 22. Jeg ville ønske, at vi havde flere hembygd-museer her, som kunne vise børnene, hvordan livet var for blot 50-100 år siden med meget mindre elektronik. Dit billede af skærmen med digitalkameraet er en god måde at illustrere dette!

  Du skriver om mobning via mobil-kameraer og MMS’er, det tror jeg er en vigtig ting at forklare børn. Jeg håber, at min frygt er overdrevet, men med mobning kan man aldrig være for forsigtig.

  Comment by Donald — 14. maj 2010 @ 14:31

 23. Godt valg. Jeg elsker mine elektroniske dimser, så jeg er glad for mine “e’er”.

  Comment by Helle K. — 14. maj 2010 @ 15:35

 24. Det var fyndigt att välja elektronik …
  Tack för din kommentar hos mig.
  Trevlig Helg!!!

  Comment by Tinkerbell — 14. maj 2010 @ 19:25

 25. @Tinkerbell: Tak skal du have, og tak i lige måde!

  @Melusine: Tak skal du have! Ja, det er overvældende, man taber nærmest pusten ved tanken.

  @Madame:
  Tak skal du have, Madame. Du holder i hvert fald altid en særdeles sober tone!

  @Lotta: Svensk er nu herligt! En “prylgalen käring”, det er jeg bestemt også. Så længe der bare er tale om “nyttoprylar”, så!

  Comment by admin — 14. maj 2010 @ 21:54

 26. Elektronikk og kommunikasjon er veldig interessant, og de endringene som er funnet sted de siste årene er overveldende med tanke på hvor mye som er skjedd på kort tid. Godt skrevet om dette, Henny!

  Comment by Melusine — 14. maj 2010 @ 19:49

 27. Åh ja, jeg kan jo kun give dig ret i, at man skal opføre sig ordentligt på de nye medier. Og det var en fin måde at få sagt på her under emnet elektronik.

  Comment by Madame — 14. maj 2010 @ 20:24

 28. Utan elekronik stod vi oss slätt.
  Jag är en sån där prylgalen käring så jag skulle dö om den försvann.
  Kramizzz // Lotta

  Comment by Lotta — 14. maj 2010 @ 20:38

 29. For et flott innlegg!! Verdt å lese hvert eneste ord. Ja verden har hatt en utrolig fremgang de siste 100 årene!

  Tenk at du giftet deg med din mann etter bare 4 mnd. Og jeg som trodde vi var raske…

  Ønsker deg en fin helg!

  Comment by Ellen — 15. maj 2010 @ 0:07

 30. @Ellen: Tak skal du have!

  Vi havde skrevet sammen i nogle måneder, før vi mødtes. Men da vi ikke er/var vårharer nogen af os, syntes vi ikke, der var noget at vente på. 😉

  Comment by admin — 15. maj 2010 @ 14:33

 31. Ja, helt utrolig hvor raskt utviklingen har gått de siste 100 år, eller så! Selv om min far var radio- og TV-teknikker, og jeg er vokst opp med mye elektronikk, så slutter jeg ikke å undre meg over hvor langt det er kommet i dag! Tenk at barn i dag har egen mobiltelefon, TV, datamaskin osv på sine egne rom! Utenkelig bare for noen få år siden! Lurer på hvor dette kommer til å ende!

  Comment by irene — 15. maj 2010 @ 15:54

 32. @Irene: Det er efter min mening lidt rigeligt, at selv små børn skal have deres egen telefon, men den udvikling kan man vel ikke skrue tilbage.

  @Charlotta: Ja, uden elektricitet havde vi jo intet af dette.

  @Inge:
  Jeg kunne måske sige det samme. Der er i hvert fald tilfælde, hvor jeg har kunnet holde på jobbet på grund af mine it-kompetencer. Nu får vi jo se, hvor længe det holder!

  @Ihlja:
  Jeg kender skam godt til trolls og voksenmobning. Det er noget ynkværdigt noget, efter min mening. Men du har ret i, at det er uhyggeligt.

  Comment by admin — 16. maj 2010 @ 13:26

 33. Tänk vad vi är beroende av elektricitet.
  Tack för din kommentar hos mig.

  Comment by Charlotta-Livet med leran — 15. maj 2010 @ 18:05

 34. Godt indlæg om E for Elektronik, jeg er en af dem der lever af og med denne tids Elektroniske verden (IT.. hedder det i min verden ;-)).

  Comment by Inge — 15. maj 2010 @ 18:27

 35. Det er også skræmmende at vide hvilken slags sider der egentlig finde på nettet.
  men igennem eletronik er vi alle anonyme, det er det som gør det nemmere at være efter hinanden eller svine hinanden til.
  Det er ikke kun imellem børn som kender hinanden igennem skole/fritidsordninger der mobber.
  Der findes trolls(ja det bliver det altså kaldt) som gør alt på divs. sider for at gøre folk sur. Fordi de syntes det er sjovt

  Comment by Ilhja — 16. maj 2010 @ 11:39

 36. Ja… man knappt kan leva idag utan elektronik :))
  Fin bild och intressant text :))
  Mvh Halina

  Comment by Halina — 17. maj 2010 @ 14:27

 37. @Halina: Tak skal du have!

  Comment by admin — 19. maj 2010 @ 23:13

 38. Omtanke for hvordan andre oppfatter det en skriver på nettet er noen ganger ikke alltid like stor. Kardemommeloven gjelder like mye her, som i RL.
  Den omtanken har iallfall du Henny, vist oss med dette innlegget 🙂

  Når det gjelder einer og gin, så påstår Wikipedia at det ble laget gin i Nederland på 1600 tallet, bare sånn apropos, siden det ble dratt inn her over

  Comment by Ragnhild — 17. maj 2010 @ 15:47

 39. @Ragnhild: Tak skal du have. Din kommentar var desværre røget i mit noget overivrige spamfilter, beklager!

  Ja, vi skal være omhyggelige, når vi ytrer os. Måske endda mere, når det “kun” er på skrift!

  Comment by admin — 19. maj 2010 @ 23:11

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment