Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

28. juni 2010

Udkantsdanmark – mig her!

Gennem det meste af foråret kørte DR et tema om “Udkantsdanmark”. Utallige var de billeder, man så af landsbyer, hvor samtlige huse så mere end trætte ud, også de beboede. Vi har måttet høre på, hvordan det kun er taberne, der bliver hængende i udkanten, dvs. at de unge, der ikke drager ind til hovedstaden eller til nød til Århus, er af hankøn og kun udstyret med nødtørftige kundskaber fra Folkeskolen og generelt ret håbløse i enhver henseende.

Dertil er også kommet gruopvækkende historier om familier, der i den grad er dysfunktionelle, og som drager landet rundt som “sociale nomader” og bor i betændte rønner, der ejes af en vis hr. Svendsen fra Låsby på Fyn. Det sidste er det absolut ikke min hensigt at slå hen, der er simpelthen brug for, at kommunerne tvinges til at arbejde bedre sammen, sådan at man ikke skal starte forfra med f.eks. fjernelse af børn fra et totalt uegnet hjem, blot fordi familien i ly af natten er draget videre til en anden “udkantskommune”.

Men, helt ærligt altså: Man kan da blive helt skidt tilpas over at ens hjemegn sådan bliver stemplet som død, håbløs, træt og gennemgående et sted, hvor selv kragerne skal have madpakke med, når de flyver baglæns.
Udkantsdanmark
Et plaster på såret er så, at man nu har lavet en undersøgelse, hvor man har spurgt nordjyderne, hvordan de egentlig er tilfredse med at bo i landsdelen. 98% svarer, at de er godt tilfredse, 1% svarer at de ikke er tilfredse, og 1% ved ikke. Analytikere siger, at den fordeling af svar er meget atypisk for den slags undersøgelser. Så det kan da godt være, at det kun er knoldesparkerne, der er tilbage heroppe, til gengæld har vi det godt her. Så det!

4 Comments »

 1. Du har da så evig ret i, at det lynhurtigt bliver selvforstærkende – på den yderst dårlige måde – når folk får tudet ørerne fulde af, at de bor et møgsted! Så skal det sgi da nok blive det. Derfor er den undersøgelse, du omtaler, da ret interessant – og nej, jeg tror ikke på, at der kun er knoldesparkere i Nordjylland ;-).

  Comment by Bente — 28. juni 2010 @ 16:57

 2. Ja, jeg synes også, at undersøgelsen er interessant. Det er da et ret entydigt signal, i hvert fald.

  Comment by admin — 28. juni 2010 @ 19:40

 3. Jamen… vi kan sgu da ikke alle sammen bo i Odense, Århus eller København? Jeg har ikke set udsendelserne, men hvad har man tænkt sig?
  Jeg har heller aldrig forstået, at man kan ‘flygte’ fra den ene kommune til den næste og på den måde unddrage sig systemet.

  Mht. dit indlæg om overtro, så kommer jeg som bekendt også fra landet, og jeg har været gennem hele møllen med dem, du nævnte og flere til. Håndarbejde i julen får man bulne fingre af! Det har da bare været kvindernes undskyldning for at få bare to årlige fridage fra spinderokken 🙂
  Min faster nægtede pure at være 13 til bords, men ellers blev overtroen trods alt nok taget med et gran salt, men var nu alligevel iført “Man ved jo aldrig, så man må hellere være på den sikre side”-tonefaldet.

  Comment by Ellen — 28. juni 2010 @ 21:32

 4. Nej, Ellen, der er jo netop ikke plads til os alle i storstaden, rent bortset fra, at mange af os ikke skal nyde noget!

  Den med de bulne fingre har jeg også hørt. Min mormor mente dog kun, at det gjaldt første juledag. Hun var nemlig meget glad for og dygtig til alt muligt håndarbejde, også selv om hendes hænder var aldeles deforme af leddegigt. Den med de 13 til bords har jeg også været udsat for. Som regel blev det klaret ved, at husmoderen ikke sad med. Hun skulle alligevel rende frem og tilbage, sagde man. Ikke spor overtro, blot praktiske hensyn! 😉

  Comment by admin — 29. juni 2010 @ 16:38

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment