Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

20. juli 2010

Undskyld!

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , — Henny Stewart @ 12:49

Nu er det ikke, fordi jeg mener at skylde nogen undskyldninger væk lige pt. Næh, det er nærmere begrebet i sig selv, jeg vil se på.

For nogle år siden begyndte visse politikere at undskylde på vegne af for længst afdøde forgængere, som havde forbrudt sig mod folkeretten, god tone eller noget andet. Jeg er med på, at meningen sikkert har været god nok, men for mig er det meningsløst. Hvordan kan man bede om undskyldning for noget, man ikke selv har lod eller del i? Jeg mener ikke, man kan.

Nu senest er det alle de ulykkelige mennesker, der blev tvangssteriliseret på Åndsvageforsorgens institutioner helt frem til 1969, der skal have en undskyldning. Jo, hvis de kunne få den fra dem, der faktisk bærer ansvaret for beslutningen, så kunne der vel være en vis mening i det, selv om det ikke kan gøre dåden ugjort.

Men at den nuværende regering eller det nuværende Folketing skal undskylde, det er, mener jeg, at føje spot til skade. Skal vores nuværende magthavere melde ud, at de finder fremgangsmåden med tvangssterilisering modbydelig, forkastelig og på enhver måde uacceptabel? Ja, til enhver tid. Men undskylde? Nej, for pokker da. Det ville kun være med til at udhule undskyldningens betydning yderligere.

6 Comments »

 1. Fuldstændig enig!!! Og jeg er forbavset over, at der er nogen som mener at de kan bruge sådan en undskyld til noget som helst.
  Jeg forudser, at statsministeren eller måske dronningen inden længe må sende svenskerne en officiel undskyldning for det stockholmske blodbad!

  Comment by Jens — 20. juli 2010 @ 15:43

 2. @Jens: Ja, du har ret. Det får ingen ende.

  @Deborah:
  Ja, for sent, og det må virke meget underligt på de ofre, der stadig er i live og oplever denne diskussion.

  @Madame: Det er jo netop det, der er sagen: Hvis man ikke har haft noget med sagen at gøre, så bliver en undskyldning meningsløs.

  Comment by admin — 20. juli 2010 @ 19:06

 3. Jeg er også helt enig, det er altså lidt for sent for det.

  Comment by Deborah — 20. juli 2010 @ 16:22

 4. Jeg ser lige Jens’ eksempel, og det er altså morsomt …
  Ja, i mine øjne er det også højst besynderligt, at mennesker, der intet har haft med sagen at gøre, skal undskylde. Men man ser det jo i mange forbindelser …

  Comment by Madame — 20. juli 2010 @ 18:17

 5. Det er meget rigtigt, hvad du siger, men jeg kan nu godt forstå, at man kan få lyst til at undskylde på andres vegne. Lige som man (jeg) også kan blive flov på andres vegne. Eller i visse tilfælde på sit lands vegne…

  Måske ville det virke bedre, hvis man i stedet brugte ordene ‘jeg beklager… ‘ dit eller dat? Det kan man sagtens mene ærligt, uden det kommer til at lyde som en lidt tam/tom undskydning.

  Comment by Ellen — 20. juli 2010 @ 23:07

 6. Jo, det kunne man måske. Der er jo også en subtil forske på “jeg beklager, at …” og “det er knageme for dårligt, at …”.

  Comment by admin — 21. juli 2010 @ 11:13

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment