Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

16. oktober 2010

Kø ved håndvasken

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , , — Henny Stewart @ 0:19

Nu har en eller anden avis, der ikke skal have gratis reklame her, fundet frem til et brev, som Ole Sohn, nuværende SF‘er, tidligere kommunist, skrev til Erich Honecker for 20 år siden i anledning af DDR‘s 40 års jubilæum.

Nutidens historikere og journalister står frem og kritiserer Ole Sohn for, at han ikke kritiserer DDR, der jo trods alt var et diktatur, i brevet. Come on, people! Manden var formand for DKP, og han sendte, hvad der kan sidestilles med et fødselsdagskort til en knarvorn, gammel onkel. Der ville man jo heller ikke skrive: “Tillykke med dagen, din gamle fascist!” og det aldeles uanset, hvor sandt det ellers måtte være.

Så jeg synes faktisk det er pinligt, når nogen i bagklogskabens klare lys forlanger, at andre skal dokumentere, at de var på det “rigtige” hold hele tiden. Det eneste, jeg ville finde næsten endnu mere pinligt, ville være hvis Ole Sohn stod frem og beklagede, at han ikke havde kritiseret DDR i lykønskningsbrevet for 20 år siden.

For det første har man lov at blive klogere, sådan i al almindelighed. Der er nogen, der siger, at hvis man ikke er socialist, når man er 18, så har man intet hjerte, men hvis man stadig er socialist efter de 40, har man ingen hjerne. Selv vil jeg mene, at det er lidt firkantet sagt, selv om der nok er noget om, at folk har en tendens til at blive rundere med alderen, og det på mere end en måde. For det andet havde DDR faktisk en meget velfungerende propagandamaskine, der virkede nærmest lige indtil muren faldt. Der er vitterligt kommet en masse ting for dagen, efter at man har åbnet diverse hemmelige arkiver, som ingen her, heller ikke en tidligere formand for DKP ville have haft kendskab til.
4. komintern
Nej, dette er ikke et billede af Ole Sohn. Og jeg kan heller ikke læse det, der står på russisk på plakaten. Billedet er det tilladt at bruge, fordi der ikke længere er copyright på det. Jeg har fundet det på Wikimedia Commons. Og så bringer jeg det her, fordi det trods alt smager lidt af fugl.

PS: Jeg gad nok være en flue på væggen, når engang nutidens magthavere skal til at forklare deres efterkommere, hvordan det gik til, at man begrænsede demokratiet så meget, som det nu er tilfældet med antiterrorlovgivningen.

16 Comments »

 1. Jeg sidder og gnækker over dit PS, Henny – ja hvor er det sandt, at alting ser anderledes ud i bagklogskabens lys.
  Og så kan jeg også lide, at du bruger et billede fra nettet, som det er tilladt at bruge. Vi får hele tiden tudet ørerne fulde om, at det er forbudt at bruge andres billeder – men der findes masser af billeder, det er tilladt at bruge.

  Comment by Madame — 16. oktober 2010 @ 9:29

 2. @Madame: Ja, det ser desværre ud til, at de fleste politikere ikke er i stand til at lære af historien. Derfor er de dømt til at gentage den, men vi andre skal så leve med/i resultaterne af politikken.

  Comment by admin — 16. oktober 2010 @ 11:16

 3. Jeg har ikke selv nogen holdning til den konkrete sag; men jeg tror det havde været klogt af Ole Sohn, at han på et eller andet tidspunkt havde taget afstand til DDR. Jeg synes egentlig også det kunne være spændende at læse om, hvordan gamle medlemmer af DKP forholder sig til DDR når de ser tilbage på fortiden.

  Comment by Jens — 16. oktober 2010 @ 17:56

 4. @Jens: Jeg ved ikke engang nok om sagen til, at jeg kan sige om han evt. har taget afstand til regimet på et eller andet tidspunkt. Men jeg bliver træt i hovedet, når der går “røde lejesvende” i alting. Selv synes jeg, der er noget forfriskende ved folk, der står ved det, de har troet på, ud fra den information, de nu har haft på det tidspunkt.

  Comment by admin — 16. oktober 2010 @ 23:35

 5. Det er så sandt så sandt, at man kan (og skal?) blive klogere med alderen. Netop den konkrete sag diskuterede vi herhjemme forleden, og det var præcist min vinkel, at Sohn troede på DDR dengang, men vel ikke skal holdes til regnskab for det resten af sit liv.

  Den nuværende regerings forklaring vil jeg nu gerne høre allerede nu og ikke først i fremtiden!

  Comment by Bente — 16. oktober 2010 @ 23:42

 6. @Bente: Men den forklaring kan vi godt kigge i vejviseren efter! Det er nærmest suspekt bare at sætte spørgsmålstegn ved den lovgivning.

  @Ditte: Jamen selv tak, da! Ja, man føler sig somme tider hensat til McCarthy-tidens USA.

  @Rimkoger:
  Ja, den historie viser da vist meget godt, hvad det egentlige problem var med DDR.

  Comment by admin — 17. oktober 2010 @ 14:43

 7. Skønt indlæg – vi kan bare ikke blive mere enige.
  Vi skal lære af historien, men også huske forudsætningerne. Det er umådeligt trættende at høre på pindehuggeriet om, hvem der gjorde hvad og hvorfor – eller især hvorfor ikke. Jeg takker for ordene 🙂

  Comment by Ditte — 16. oktober 2010 @ 23:51

 8. Man har et standpunkt, til man ta’r et nyt..
  DDR og andre østlande har jeg rejst i før murens fald, for ved selvsyn at se hvordan det var.
  For den almindelige borgere var forholdene bedre end mange steder i Europa. Lav husleje, næsten gratis transport, gratis læge, tandlæge, børnehave. Madpriserne var lave, om end der var vareknaphed.
  Systemmets væsentligste problem udtrykte en matematikprofessor overfor mig en sen nattetime:
  En hund hoppede af til Vesttyskland og blev modtaget af en hund fra flygtningedepartementet:
  “Vil du have et hundehus med varme og vand? Det er du vel ikke vant til?” — “Jo tak, men det havde jeg også derhjemme!” — “Hvad så med et stort og saftigt kødben??” — Samme svar — Flere spørgsmål…
  “Jamen, hvad pokker vil du så herovre??” — “Jeg vil have lov til at sige VOV, VOV, VOV og VOV!”

  Comment by Rimkogeren — 17. oktober 2010 @ 9:48

 9. Verden ændrer sig, og dermed forudsætningerne for ens holdning til den.
  Kommunismen var ‘dengang’, og den havde vel nok sin berettigelse. Dengang. Engang. For nogle…
  Det er til gengæld ikke i orden at bebrejde eller laste folk for meninger eller holdninger, de engang havde – som du siger, er det tilladt både at blive klogere og at ændre mening.

  Plakaten har jeg lidt svært ved at forstå, men det er nok ikke meningen, at man skal begynde at stille spørgsmål til f.eks. hvorfor den stærke arbejder har så vredt et udtryk i øjnene?
  Der er Eiffeltårnet, pyramider og røde fez’er i billedet, og det eneste ord, jeg kan genkende, er noget med ‘proletarer’. Kunne det tænkes, at det var en fortolkning af den go’e gamle ‘Proletarer i alle lande, forener eder”?

  Comment by Ellen — 17. oktober 2010 @ 22:36

 10. @Ellen: Heldigvis kan man blive klogere med alderen, og det skulle man også gerne kunne uden at skulle undskylde for, hvad man mente, da man var ung. Den slags genskrivning af historien bryder jeg mig ikke om.

  @Naja: Så fik vi eksperten på banen! Jeg tænkte nok, at det var noget i den dur. 🙂

  @Jens:
  Faktisk bruger han ikke ordet “undskyld” i sin pressemeddelelse. Jeg læser det mere som at han gentager det en gang til for Prins Knud, det han har sagt i bøgerne og forsamlingshusene gennem de sidste 20 år. Men der lugter ubehageligt af valgkamp, og den der oplysning om midlerne fra Moskva har et noget amerikansk fingeraftryk, er jeg bange for. Man føler sig fristet til at sige: “Der er ikke noget at komme efter”. Men der er en helt uhyggelig timing i at få Ole Sohn stemplet som en, der nærmest har været landsforrædder, her i en situation, hvor han meget vel kunne få en ministerpost efter næste valg.

  Comment by admin — 18. oktober 2010 @ 20:37

 11. Godt brølt, som sædvanligt…

  Og jeg kan heller ikke læse det, der står på russisk på plakaten, skriver du… Det er ikke, fordi du går glip af de dybeste indsigter (…nå, ja, det skal jeg da lade det være op til dig selv at afgøre…) thi der står, så vidt jeg kan dechifrere mig frem til: Foroven: “Leve den femte årsdag for den Store Proletariske Revolution!” Til højre på den røde fane:”Proletarer i alle lande forén jer!” og nederst til venstre: “Den Kommunistiske Internationales fjerde kongres”.

  Comment by Naja — 18. oktober 2010 @ 10:26

 12. I dag har han sagt UNDSKYLD! Og indrømmet at hans holdninger dengang var forkerte. Argh – det var i hvert fald ikke det jeg mente. Den gang mente han det jo, så jeg synes det er lidt underligt…. Jeg synes bare han skulle sige, “I dag mener jeg noget andet….. ”

  Tænk hvis vi alle sammen skulle gå bodsgang hver gang vi ændrede holdning til et eller andet. Det ville jo være absurd. Jeg synes det lugter lidt af manglende tolerance over for dem som ikke deler flertallets holdninger. Jeg synes forresten også, at det er udtryk for et unuanceret syn på de kommunistiske lande. Jeg har ingen kommunistiske tendenser, men jeg kan godt forstå at nogen bliver betaget af deres idealer. Desværre var der mægtig langt fra idealerne til virkeligheden.

  Comment by Jens — 18. oktober 2010 @ 20:17

 13. Jeg har ikke set pressemeddelelsen, men jeg så ham på tv. Han sagde UNDSKYLD – og jeg krummede tæer!

  Comment by Jens — 19. oktober 2010 @ 15:49

 14. @Jens: Det så jeg til gengæld ikke, men jeg kan da godt forstå, at du krummede tæer. Det er ret skuffende, synes jeg. Den pressemeddelelse, jeg har set, finder du for enden af mit link.

  Comment by admin — 20. oktober 2010 @ 11:21

 15. Åh, søde Henny – ‘ses’ vi igen, når vi når til X i denne omgang? 🙂
  Er du okay?

  Comment by Ellen — 19. november 2010 @ 23:45

 16. Ellen, jeg tror ikke jeg har mere ABC i mig lige pt. Jeg har det ok, men er travlt optaget og har ikke haft noget videre “skrivekløe” et godt stykke tid. 🙂

  Comment by admin — 27. november 2010 @ 1:03

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment