Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

18. december 2012

Ord, jeg ønsker slettet fra mit vokabularium:

Filed under: Min kræftsygdom — Tags: , , , , , — Henny Stewart @ 23:39

Dette indlæg handler også om sygdom, eller rettere “accessories” til sygdom. Der er for det meste tale om noget isenkram, der sikkert er meget nødvendigt i situationen, så det er nok situationen, jeg ikke ønsker at befinde mig i igen.

 1. Sonde
  En sådan havde jeg monteret i min mave i over 4 uger. Den blev brugt til at tilføre min krop næring, medicin, væske mv. og var som sådan uundværlig. Da jeg blev sendt hjem fra sygehuset første gang, fik jeg også et lager af sondemad med, men jeg nægtede at bruge det. Min mave var, og er til en vis grad stadig “smadret” og jeg bebrejder med eller uden grund, sondemaden. Den gav mig den ondeste kolik og den mest forfærdelige myldre**. Nuff said!
 2. CVK
  Det står for centralt venekateter. Det er sådan set vældig praktisk, når man skal have en masse medicin intravenøst, og når man skal have taget en hulens masse blodprøver. Igen der er det situationen, jeg ikke ønsker tilbage. Mit CVK sad i halsen.
 3. Sladrekateter
  Et sådant blev lagt ind i min krop i umiddelbar nærhed af det sted, hvor de forskellige dele af spiserør og mavesæk skulle hænge sammen igen. “Sladderen” gik på, at der løb noget væske ud gennem kateteret. Det løb ned i en stor kasse med vinduer, som blev anbragt på mit uundværlige dropstativ. Indholdet i kassen blev nøje studeret hver dag. Hvor meget, hvilken farve osv. Det var bl.a. ved at studere disse væsker, at man fandt ud af, at der var en utæthed i mit system.
 4. Smertekateter
  Dette ville jeg utvivlsomt nødigt have undværet. Det er et kateter, der holdt en blokade ved lige, så jeg det første par uger ikke følte smerte i det område, hvor operationen var foregået.
 5. Ble
  Sådan en vågnede jeg op med efter operationen. Og de første mange dage efter. Jeg mener nok, jeg er en person, for hvem værdighed er vigtig. Men mærkværdigvis generede det mig ikke, i situationen, at skulle skiftes som en anden baby. Hvad det angår, havde jeg nok overgivet mig til realiteterne.
 6. Blærekateter
  Jeg tror faktisk ikke, jeg havde spekuleret over, at jeg havde sådan et, før jeg fik det fjernet. Det kunne jeg nemlig mærke!
 7. Sug
  Jeg ved ikke, om det er det helt rigtige navn på dimsen, men det var ihvertfald et sugerør, som var syet fast i det ene næsebor. Det gik helt ned i, hvad der var tilbage af mavesækken. Dets opgave var at suge det vand op, som jeg drak og smide det om i en krukke, der hang bag ved sengen et sted. De første uger efter min operation var jeg på begrænset væskeindtag. 500 ml i døgnet. Det er en halv liter, folkens! Ganske vist fik jeg tilført væske i sonden, men den væske fik aldrig bugt med tørsten.Sult følte jeg overhovedet ikke, men jeg var så tørstig, at jeg kunne have sandblæst en cykel. For at få vandet til at vare længere, fik jeg det udleveret som små isklumper, jeg kunne sutte på. I starten, mens jeg lå på intensiv, husker jeg, at jeg lå og sagde “av, av, av”. Sygeplejerskerne spurgte mig, hvor jeg havde ondt, og jeg svarede, at jeg var tørstig. Jeg tror ikke, de syntes om det. Men jeg vil faktisk mene, at ekstrem tørst er en smerte. I øvrigt var jeg så omtåget, da jeg var på den afdeling, at jeg faktisk godt vil fraskrive mig ansvaret for hvad, jeg måtte have sagt eller gjort dernede. Men førnævnte “sug” kom i den grad til at sidde i vejen. Dels skulle jeg jo også have ilt, og det skulle ind samme vej. Så kom jeg også tit til at trække i suget, og så gjorde det nas i stingene, som sad i næseboret. Det sugerør var det rigtig godt at komme af med, og jeg vil også gerne have det ud af mit vokabular og mit hoved.
 8. Lomholt
  Jeg er ikke helt sikker på stavningen. Men der er tale om en iltmaske, der fugter ilten. Den er især populær på opvågningsstuer, af en eller anden grund, som sikkert er fornuftig nok. Jeg havde bare det problem med den, hver gang, at jeg ikke syntes, jeg kunne trække vejret. Det skal man helst kunne, ellers er alt det andet omsonst!
 9. Iltbombe
  Det er betydelig mere fredeligt, end det lyder. Når man får ekstra ilt, kommer det normalt ud af en “kontakt” på væggen. Iltbomben er en lille tank med ilt, som man kan hænge op på sit dropstativ, så man kan tage den med sig, f.eks. hvis man har brug for den på det lille hus mv. Igen er det en ting, der er vældig rar at have, når man har brug for den. Jeg vil bare ikke have brug for den!
 10. Gangbord
  Dette er en indretning, som jeg blev tildelt på et tidspunkt. Det er et højt stativ med hjul under. Man kan så hvile overkroppen på bordet og så daffe derudad. I teorien. Nu var det bare sådan, at jeg var, og er, noget bredere end åbningen øverst i gangbordet, for det første, og for det andet skulle jeg jo have dropstativet med mig hele tiden. Så meningen var altså, at jeg skulle bruge gangbordet og så skulle en sygeplejerske gå bagefter og styre dropstativet. Jeg prøvede kun gangbordet en gang. Jeg blev enig med mig selv om, at det var til mindre nytte end besvær.
 11. Rollator
  Det var så næste bud. En fin, grøn rollator. Der var stadigvæk det problem, at jeg skulle have en person til at køre dropstativet, når jeg skulle ud med rollator. Så skete der det, at jeg begyndte at kigge på bemeldte dropstativ. Der var faktisk et håndtag på det, og det virkede egentlig ret stabilt, og samtidig syntes jeg ikke, at jeg var helt rundt på gulvet mere, så jeg prøvede at gå en tur med dropstativet som eneste støtte, og det gik egentlig meget fint. Så sådan kom jeg af med rollatoren!
 12. C-PAPmaske
  Det skulle stå for Continuous positive airway pressure. Det er en maske, der lugter dejligt af gammel gummistøvle, som man får presset ned over næse og mund, og så skal man trække vejret dybt, hvis man kan, 2 x 30 gange hveranden vågen time. Formålet med det er at åbne lukkede dele af lungerne og gøre det muligt at hoste det klister op, som ikke gør én noget godt dernede. Det er således et meget ædelt formål, så igen her er det situationen, jeg ikke ønsker at befinde mig i igen.
 13. PEP-fløjte
  Det er ikke nogen rigtig fløjte, men et lille plasticinstrument, der har samme formål som C-PAPmasken. PEP står for positive expiratory pressure. Jeg har stadigvæk sådan en, og jeg bruger den også, men dog ikke hver vågne time. Men jeg glæder mig til, at den bliver unødvendig. Og til at jeg kan lade den gå i glemmebogen.
 14. Dropstativ
  Det var simpelthen helt underligt, første gang, jeg kunne gå en tur uden den tingest. Det var lige ved, at jeg brød ud i sang: “Der’ ingen bånd, der binder mig, tralulalej …” Faktisk gjorde jeg det, for jeg mødte en medpatient ude på gangen, der også var sluppet af med sine “strikker” den samme dag. Men det blev en kort duet.
 15. Indviklet
  Den konkrete betydning af dette ord er ikke gået op for mig, før jeg kom på sygehuset. Når man f.eks. har en sonde, 3 slags medicin kørende i CVK’et, næsesug, sladrekateter, smertekateter og iltslange, selvfølgelig, så er det en svær logistisk øvelse bare at skulle sætte sig i en stol. Det kan sagtens være, at man skal have hjælp til at få alle strikkerne til at makke ret. Det er det rene “kluddermor” ind i mellem. Så, ikke mere af det, please!

Det må så være nok for i dag. Jeg skal helt undlade at komme ind på hospitalstøj og den slags. Det er næsten forsvundet fra mit hoved, så der er ingen grund til at forstærke de spor i hjernen igen. Så har jeg forresten stadig ikke hørt noget til, om jeg skal i kemoterapi eller ej. Jeg skal heller ikke have spurgt men vil tillade mig at gå ud fra, at no news is good news!

6 Comments »

 1. Jeg kan levende forestille mig, hvad du har været igennem. Er du blevet helt fri for alle slanger, sonder og sug nu?
  Du fortalte, at du skulle til din egen læge, og jeg håber, han kan støtte dig.

  Comment by Madame — 19. december 2012 @ 8:55

 2. Ja, der er hverken slanger, strikker, katetre, sonder eller andet skidt i øjeblikket. Min egen læge støtter mig, men han har også bedt mig rette mig efter, hvad lægerne i Aalborg beslutter. Så skulle de beslutte, at jeg bør i kemo, så er det nok det, jeg skal. I så fald skal jeg nok have et CVK igen. Foreløbig krydser jeg fingre og prøver at sige som en, der er ved at blive rask. 🙂

  Comment by Henny Stewart — 19. december 2012 @ 9:37

 3. Det er en ordentlig omgang møgord du har samlet her.. Håber du slipper for at møde dem igen.

  Comment by Inge — 19. december 2012 @ 13:12

 4. Det gør jeg også, Inge!

  Comment by Henny Stewart — 19. december 2012 @ 14:02

 5. Nye ord er normalt fascinerende, men ikke disse. Jeg har allerede glemt dem. De er lagt på is, den is som hedder “nødvendige hvis så fremt i fald”.

  Comment by Eric — 19. december 2012 @ 20:40

 6. @Eric: Isen er et godt sted til de ord. Skulle man få brug for dem, er der gerne rigelig tid til at lære dem! 🙁

  Comment by Henny Stewart — 19. december 2012 @ 21:56

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment