Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

1. januar 2013

For pænt og overfladisk?

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 10:08

Majestæten var i sin nytårstale inde på faren ved at fremstille sig selv som glansbillede på de sociale medier, fordi, som hun ganske rigtigt bemærkede, ingen mennesker jo kan leve op til myten om det perfekte liv, den evige ungdom osv. Nu vil jeg altså nødigt rodes ud i noget majestætsfornærmelse, men jeg mener, at Dronningen ved en tidligere lejlighed har erklæret sig absolut på Ludditernes side ved at hævde, at hun hverken havde mobiltelefon eller brugte computer. Hvis det holder, kunne jeg da godt tænke mig at vide, hvor hun har sin viden fra?

Når jeg selv kigger mig omkring i blogosfæren og på FaceBook (og det gør jeg unægtelig ret tit), så synes jeg faktisk ikke, det er glansbilleder, jeg præsenteres for. De bloggere, jeg følger, er bestemt mennesker af kød og blod, og det afspejler sig i deres skriverier. Vi hører om både små og store fiaskoer, såvel som sejre, og det er efter min ydmyge mening nøjagtig, som det skal være. At nogle af dem så har evner ud i det grafiske og kan sætte tingene smukt op, er da bare en ekstra oplevelse for læseren, mener jeg. En blogger bestemmer selvfølgelig suverænt selv, hvad han/hun vil fortælle og hvordan. Vi læsere bestemmer også suverænt, hvilke rss-feeds, der ligger på vores liste.

Hvad angår Facebook, så er der nok ingen af mine venner, der udelukkende poster glansbilleder. Men der har man jo igen et valg. Jeg kan sørme godt forstå det, hvis nogen er stolt af, at de har bagt julesmåkager til hele familien og flere til, men det får ikke mig til at føle, at jeg burde gøre bedriften efter. Overhovedet ikke. (Hvis nogen skulle have bemærket, at jeg har skiftet holdning til Facebook i løbet af det sidste par år, så vil jeg bare sige, at de har fuldstændig ret! Men som en vis politiker en gang sagde: Man har et standpunkt, indtil man tager et nyt!)
Hjemmelavet glansbillede
Men det kan da godt være, at unge mennesker har det anderledes med deres færden i CyberSpace, end sådan en gammel tudse som jeg har. Der må de jo så selv til at finde ud af, hvordan de vil have det, og det var måske i virkeligheden det, Dronningen ville opfordre dem til?

Jeg tror bestemt ikke unge mennesker er dummere eller mere naive nu, end de var før i tiden. Snarere tvært om. Jeg tror til gengæld, der er mange andre voldsomme krav, der i dag stilles til unge mennesker, som kan slå dem ud af kurs. F.eks. de 20% af enhver ungdomsårgang, som ikke får nogen uddannelse, fordi de ikke rigtig har lært noget i Folkeskolen og heller ikke har haft det godt med samme skole. De får det svært, for der er ikke ret mange ufaglærte job tilbage, og i fremtiden vil der være meget færre.

Jeg tror også, at mange af de unge, der faktisk går på gymnasiet, har det svært. Dels er de måske ikke helt “egnede”, de tør bare ikke andet. Dels er der rigtig mange i klassen, som i øvrigt ikke er stor nok til alle de mennesker. Jeg hører, at de unge mennesker må sidde i vindueskarmene og på gulvet nogle steder. Sådan nogle ting kunne godt give mig mere stress end en modeblog, eller en, der laver andefjæs på FaceBook.

Det står nok ikke stort bedre til med mange af de unge på erhvervsskolerne, for de skal jo finde praktikplads, hvilket ikke er så nemt. De kan risikere at have spildt halve eller hele år, hvis de ikke kan komme i praktik. Så tilbyder man ganske vist skolepraktik nogle steder, men spørgsmålet er, om man kan få arbejde bagefter, hvis man ikke har været i “rigtig” praktik. Svaret er nok, at det er meget svært, i hvert fald i den økonomiske situation vi befinder os i nu.

Så tilbage til de sociale medier: Ku’ vi ikke lige tage og blive enige om, at de er værktøjer, og at de er præcis så gode eller dårlige, som deres brugere?

Hvis jeg lige til sidst må vende tilbage til egen navle, så vil jeg ikke undlade at gøre opmærksom på, at billeder taget herhjemme og i min have næsten altid er tæt beskåret. Det kunne de f.eks. være, fordi jeg ikke har lyst til, at alle mennesker skal se det, der er udenom. Hvadenten det nu er et glansbillede (det er det ikke!) eller ej! 😆

4 Comments »

 1. Jeg tror, der findes en hel del af det, dronningen nævnte – du og jeg og de fleste af dem, vi følger og bliver fulgt af, har bare valgt dem fra – eller måske rettere ikke valgt dem til, fordi vi netop kan skelne glitteret fra de mere ‘ægte’ mennesker – men de andre er der også, og selv om jeg giver dig ret i dine betragtninger vedr. de unge mennesker generelt (især manges jobsituation), så tror jeg, at nogle af dem forsøger at give indtryk af, at de lever en idealtilværelse ved at forskønne den gennem cyberspace.

  Din bemærkning om de sociale medier er så sand, som den kan være – men der er så også en hel del dårlige brugere 😉

  Comment by Ellen — 1. januar 2013 @ 10:51

 2. Jo, jeg har godt lagt mærke til, at du har ændret holdning til Facebook 🙂 Selv om jeg lyttede til dronningen i går, var det svært at få det hele med, fordi hun hakkede i alle sætningerne. Men der er helt sikkert vigtigere ting, dronningen kunne have taget op end et eventuelt glansbillede på FB.

  Comment by Madame — 1. januar 2013 @ 16:44

 3. Jeg hørte ikke talen, men forsøg på selvidealisering finder man overalt og til alle tider. Måske er det endda ikke så slemt nu, som tidligere (“tænk hvad naboen ville sige”), man har blot bedre udstillingsvinduer.

  Comment by Eric — 1. januar 2013 @ 17:26

 4. @Ellen: Jeg ville stadig gerne vide, hvor Dronningen har sin viden om FaceBook fra, men det får jeg nok ikke. 🙂 Noget andet er de tilfælde af mobning på nettet, der har ført til selvmord blandt unge mennesker. Det skal der selvfølgelig arbejdes med, men en gabestok er en gabestok, og det er selvfølgelig ikke rart at side i den, “skyldig” eller ej.

  @Gitte: Min holdningsændring har en hel del med min sygdom og deraf følgende mangel på socialt liv at gøre. Der vil jeg sige, at socialt liv på FaceBook er bedre end intet socialt liv. Jeg lagde også mærke til, at der blev hakket meget i sætningerne, og det undrer og bekymrer mig, for jeg er sikker på, at Dronningen har forberedt sig grundigt, så hvad er der lige sket?

  @Eric: I tidligere tider havde man helt sikkert en meget stærkere social kontrol, end man har nu. Den ønsker jeg ikke tilbage. Pligt til at gå i kirke f.eks., og hvis man ikke gjorde det, var man helt ude. Jeg lægger da mærke til, at folk pynter op i deres haver her til jul, og det er da sikkert for at glæde bl.a. mig. Desværre kan jeg ikke gøre gengæld, idet jeg ikke synes, man skal brænde elektricitet af, med mindre, der er noget, man skal se. Og sådan er der så meget. Men jeg synes ikke, man skal angribe folk for at skrive positive ting på FB, eller vise pæne billeder der eller andre steder. Det kunne jo faktisk være, at de havde et overskud, de gerne ville dele ud af! 🙂

  Comment by Henny Stewart — 1. januar 2013 @ 17:54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment