Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

14. januar 2013

Ikke nok at ærgre de andre …

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , — Henny Stewart @ 23:17

Piet Hein, AKA Kumbel, skrev en gang følgende:

Det er ikke nok, at man ærgrer de andre,
man skal også huske at glæde sig selv.

Og det er jo så sandt, som det er sagt. Jeg kom til at tænke på det, fordi jeg læste et indlæg ovre på Anna Marie’s blog. Det handler om at finde ud af, hvad man egentlig sætter pris på her i tilværelsen, hvad man allerede har og hvordan man kan opnå resten. Jeg kan mærke, at jeg skal i tænkeboks for at finde ud af det. Det kan synes mærkeligt, men sådan er det.

Det der med at ærgre de andre, kan vi vist lige så godt lægge på hylden. Vi kan ikke bruge det til noget alligevel, og jeg er ret sikker på, at Piet Hein kun tog det med, fordi sarkasme og humor giver det egentlige budskab større gennemslagskraft.
Hermetik?
Mens jeg har tænkehatten på, kan jeg da afsløre, at de lyse tider helt klart vil være at finde i nærheden af listens top. Den skiveskårne fisk her var med på sandskulpturfestivalen i Løkken i 2006, og jeg syntes, og synes stadig, at den var fantastisk flot lavet.

12 Comments »

 1. At ærgre andre har ingen prioritet, men at glæde en selv og andre synes jeg har stor prioritet.. Du har ret her om vinteren står ønsket om lys højt på listen.
  Vores 2 uger i Spaniens sol, har givet et godt overskud på den konto.

  Comment by Inge — 15. januar 2013 @ 8:18

 2. Jeg kan ikke rigtig se formålet med at skulle ærgre andre, men det er altid sundt at tage sit eget liv op og lige vende engang med sig selv, om man er helt tilfreds. Hvis ikke, er det kun en selv, der kan gøre noget ved det …
  Og lyset er ved at vende tilbage – med fem mitutter mere i døgnet hos jer end hos mig – den siger 44-39 i dag 😀

  Comment by Ellen — 15. januar 2013 @ 8:35

 3. Kumbel var en mester 🙂 Det lyder klogt at tænke over, hvad man sætter pris på – hvad man allerede har, og hvad og hvordan man kan opnå resten. Mere lys står højt på min liste.

  Comment by Madame — 15. januar 2013 @ 9:04

 4. @Inge: Ja, det er godt at kunne sætte noget sol på kontoen på denne årstid.

  @Ellen: Det med at ærgre andre kan vel kun være, når de seriøst har fortjent det … Nej, der er ikke noget formål med det. Der er kun en person i hele verden, man kan lave om på, og selv det er ret begrænset. Men en lille status, hvis man tør, er nok sund.

  @Gitte: Det var han nemlig! Vi er noget så enige om resten.

  Comment by Henny Stewart — 15. januar 2013 @ 13:26

 5. Jeg har også engang oplevet nogle rigtigt flotte sandskulpturer. En fantastisk oplevelse. Den overskårne fisk er bare i top.

  Comment by Anna Marie — 15. januar 2013 @ 16:14

 6. @Anna Marie: Og det billede kom jeg til at tænke på, fordi jeg på FaceBook havde set et skilt med “levende fisk i skiver”. Plus, selvfølgelig, at der var meget lyst og varmt den junidag i Løkken i 2006 …

  Comment by Henny Stewart — 15. januar 2013 @ 16:52

 7. Åh, når jeg tænker tilbage over årene, dukker der flere op, som jeg godt ville have ærgret. Hævnens sødme skal man ikke undervurdere, og det gør fx straffeloven heller ikke.

  Jeg er slet ikke i tvivl om, hvad jeg sætter pris på i tilværelsen, det kniber mere med at dvæle og bevidst glæde sig over det, når det realiseres eller udleves. Det mindes man om, hvis man pludselig må undvære – en smertefri ryg fx, men der kan nævnes masser af eksempler.

  Comment by Eric — 15. januar 2013 @ 17:24

 8. Hvor er det en flot sandskulptur.
  Jeg tror ikke, verden bliver et bedre sted ved at ærgre andre. Men hvis vi kan glæde både os selv og andre, så tror jeg, det vil være godt.
  I forlængelse af din sætning ‘hvordan man opnår resten’, så må vi se i øjnene, at vi ikke altid kan opnå det, vi gerne vil.
  Men de lyse tider, de kommer helt af sig selv. God fornøjelse med tænkehatten. 😉

  Comment by betty — 15. januar 2013 @ 21:25

 9. @Eric: Nu kan man måske godt få lyst til at ærgre nogle, uden at der er tale om straf eller hævn. Vi har nok frø af ugræs i os, måske ikke alle..
  Jeg tror, jeg har samme problem som dig, når det kommer til at påskønne eller anerkende de gode tider og tilstande, mens de er der. Når man mister, f.eks. en elsket person eller sit gode helbred, ja så kan det mærkes.

  @Betty: Jeg tror, du har så ganske ret i, at glæde man giver, kommer tilbage som glæde, mens ærgrelser kommer tilbage og bider en bagi. Hårdt! Men så kan man jo lære det. Jeg er ikke kommet så langt med tænkehatten endnu. Foreløbig har jeg bestilt tid til en klipning. Måske hjælper det lidt på tænkningen at få gjort noget ved facaden. 😆
  Du har selvfølgelig ret i, at der mange ting, man kan ønske sig uden det ringeste håb om, at ønsket nogensinde kan gå i opfyldelse. At finde en tilfredsstillende måde at leve med det faktum på, kunne godt være et punkt på min liste.

  Comment by Henny Stewart — 15. januar 2013 @ 21:26

 10. Fisken er fantastisk flot! Beså vi den ikke sammen i sin tid? – Du har selvfølgelig ret i, at man ikke bør spilde sin tid med at ærgre sig endsige andre. Det er barnligt, småligt, pinligt og fører ingen vegne hen. Men – hånden på hjertet, jeg kan da så udmærket genkende Erics milde fortrydelse over ikke at have få ærgret denne eller hin godt og grundigt, mens tid var…

  Comment by Naja — 17. januar 2013 @ 21:40

 11. Jo, Naja. Det var jo i embeds medfør, at vi var der. Jeg kender sandelig også godt følelsen af, hvor godt det ville have været at ærgre en eller anden bestemt person. På den anden side set, så skal der være en vis overensstemmelse mellem intelligenskvotienten hos den ærgrende og den ærgrede, og det kan jo godt komplicere tingene lidt.

  Comment by Henny Stewart — 17. januar 2013 @ 21:47

 12. Ja, så afgjort 😉

  Comment by Naja — 19. januar 2013 @ 17:52

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment