Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

1. februar 2013

Så kom man i tvivl

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 5:00

For snart mange måneder siden befandt jeg mig i en situation, hvor jeg følte et stærkt behov for at få ryddet op på loftet, sådan i overført betydning. Reglerne her til lands er sådan, at man kan få tilskud til samtaler hos psykolog, hvis man er under 38 år. Skulle man være over, må man betale selv eller nøjes med at bide i dørmåtten.

Dvs. der er også en anden mulighed, og det er den, jeg har bedt om at måtte få lov til at afprøve. Nemlig et besøg hos en psykiater. Sådan en bad jeg om at få henvisning til for et års tid siden, og i forgårs blev jeg ringet op af en sekretær om, at man havde en tid, hvis jeg skulle ønske at gøre brug af den fredag den 1. februar.

Så var det, at jeg kom tvivl og det i mere end en forstand. For det første: Skulle jeg sige ja tak til aftalen? For det andet: Skulle jeg snakke med andre om det? Blogge om det?

Om første punkt kan man sige, at min situation i den grad har ændret sig, siden jeg fik henvisningen. Ikke nødvendigvis til det bedre, og der er ikke kommet det helt forkromede overblik oppe i kvistlejligheden, så jeg sagde ja tak til aftalen. For det andet, ja så er jeg varm tilhænger af, at fysiske og psykiske sygdomme bør ligestilles, så det bliver også et ja.

Så skulle jeg måske lige hastigt skitsere, hvad forskellen mellem psykologer og psykiatere er. Som jeg har forstået det er “psykolog” en mere eller mindre ubeskyttet titel. Psykologen har måske studeret psykologi på universitetet, måske har h/n sin viden andetsteds fra. De fleste psykologer har ingen lægeuddannelse, og derfor ordinerer de ikke medicin. De arbejder hovedsageligt med forskellige former for samtaleterapi. Psykiatere, derimod, er læger, der på et tidspunkt i deres karriere har specialiseret sig i psykiatri. Som bekendt beskæftiger læger sig med syge mennesker, som de så behandler på forskellig vis, f.eks. samtaleterapi, medicin og elektrochok.

Jeg har en gang for mange år siden fået diagnosen “neurotiker” af en psykiater. Men det tog jeg nu ikke så tungt, idet han samtlige 3 gange, jeg besøgte ham, havde udvist så svag personlig kompetence, at han ikke havde været i stand til at rage sit skæg af uden at komme til skade. I øvrigt mente han også, at jeg havde for få sociale kontakter. Derfor anbefalede han mig at melde mig ind i Jehovas Vidner. Så skiltes vores veje … Så er det i øvrigt også sådan, at jeg VED, at jeg ikke er mere tosset end godt er. Hvilket ikke er ensbetydende med, at jeg qua min selvindsigt kan klare alle mine problemer selv. Derfor håber jeg i den grad, at den psykiater, jeg skal møde senere i dag, er en bedre repræsentant for standen end førnævnte.

Jamen psykiatere fylder dig bare med medicin. Ja, og hvad så? Hvis det hjælper, så hit med det. Jeg er allerede i medicinsk behandling mod angst og depression, har været det i mange år og skal sikkert fortsætte. Det hjælper fint til de fleste tider, men somme tider hjælper det ikke nok.

Det kan godt være, at sådan noget, som det jeg her har skrevet, kan gøre det lidt vanskeligere for mig, derude i det virkelige liv. På den anden side er samme liv nok i virkeligheden for kort til bruge på eller sammen med nogle, der ikke vil lade en være den, man er.

7 Comments »

 1. “Neurotiker” – pfftt – han er åbenbart ikke nået længere end til dengang, hvor enhver ting, en kvinde kunne lide af/under, kaldtes for ‘hysteri’. Selv allergi var rent hysteri …
  Jeg håber, det er en mere kompetent person denne gang, og jeg kan godt lide din pragmatiske tilgang til det: at fysiske og psykiske lidelser bør sidestilles.
  Jeg kan heller ikke se noget forkert i at bruge medicin, hvis det hjælper – det er en ‘sjov’ indstilling at have: at psykofarmaka er noget skidt, man for enhver pris bør undgå, men det er helt i orden fx at tage cholesterolsænkende medicin, så man kan fortsætte med at indtage mad med masser af cholesterol i …
  Der er vel heller ikke mange, der kan have noget imod en omgang penicillin, hvis det kan fremme helbredelsen af en omgang halsbetændelse?

  Comment by Ellen — 1. februar 2013 @ 8:36

 2. Pøj pøj i dag – du skal selvfølgelig tage imod al den hjælp, du kan få, og jeg håber det er en person, du synes om.

  Comment by Madame — 1. februar 2013 @ 8:36

 3. @Ellen: Pragmatik er en god ting, og det er mærkeligt, at der skal være sådan en forskel mellem psykisk og fysisk sygdom, både i folks bevidsthed _og_ i det offentliges behandling af os. Der er f.eks. utroligt langt til en helhedsbetragtning af mennesker i hospitalsvæsenet. De, der er længst i så henseende, er nok sygeplejerskerne.

  @Gitte: Tak skal du have, og det håber jeg også. Det er jo et spørgsmål om personlig kemi, hver gang man skal have nye personer tilføjet sit univers.

  Comment by Henny Stewart — 1. februar 2013 @ 12:08

 4. Jeg håber meget, at den psykiater du har mødt i dag er dygtig og fuld af indsigt. “Neurotiker” og Jehovas Vidner, hold da op, det er simpelthen for strengt at behandle sine patienter sådan.

  Selv har jeg en meget dygtig psykiater, der følger mig tæt i de perioder, hvor der er brug for det. Han er god til at lytte og tager sig den tid, der er brug for. Jeg håber, du har mødt en, der ligner.

  Comment by Stegemüller — 1. februar 2013 @ 12:33

 5. @Stegemüller: Jeg håber også på en dygtig, empatisk og på alle måder kompetent person. Men man ved aldrig. Vi er jo alle mennesker, og som sådan slet ikke ufejlbarlige.

  Godt at høre, at du har været heldig med din psykiater! 🙂

  Comment by Henny Stewart — 1. februar 2013 @ 12:40

 6. Sikke da en klaphat af en psykiater du var i nærkontakt med dengang.. Jeg håber sørme det er en mere empatisk og kompetent psykiater du skal møde i dag.

  Comment by Inge — 1. februar 2013 @ 14:10

 7. @Inge: Det var i høj grad en bedre repræsentant for standen. Nu er det fra begge sider selvfølgelig begrænset, hvad man kan erfare på 30 minutter. Men min mavefornemmelse er god!

  Comment by Henny Stewart — 1. februar 2013 @ 17:23

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment