Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

4. februar 2013

Fat cats

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 10:29

Her hentyder overskriften for en gangs skyld ikke til nogen af de firbenede her i huset, selv om nogle af dem har mere på sidebenene end godt er. Nej, det er den sensationelle oplysning, som Dansk Arbejdsgiverforening kom ud med i går: Der er for lille afstand mellem overførselsoverkomsterne og lønningerne i Danmark. Overførselsindkomsterne skal sættes ned for at “motivere” disse, underforstået amoralske nasserøve, modtagere af overførselsindkomst.

Så er det her, at jeg godt vil byde ind med lidt personlig erfaring. Pr. 1. januar er jeg gået over til den kommunale sats for sygedagpenge. Og jeg skal da godt nok love for, at det har givet et underskud på betalingsbalancen! Jeg får udbetalt en lille smule over en tredjedel af den løn, jeg kunne oppebære på mit arbejde. Jeg skal ikke fornærme nogen ved at bruge ordet “tjene”, selv om jeg nok selv synes, at det faktisk var det jeg gjorde. Både tjente og fortjente.

Jeg skriver ikke dette for at folk skal have ondt af mig eller starte indsamlinger til fordel for mig. Heldigvis har jeg lagt lidt til side i årenes løb, som jeg kan tære på. På et tidspunkt, enten når perioden med selvrisiko er overstået, efter 3 måneder, eller når jeg raskmeldes og igen er til rådighed for et arbejdsmarked, der sikkert hverken vil eje eller have mig, vil jeg kunne få udbetalt noget fra arbejdsløshedsforsikringen. Det vil så bringe mig op på knap halvdelen af den løn, jeg tjente som lærer. Endelig er det muligt, at jeg med de nuværende indtægter kan slippe lidt billigere i skat, så alt i alt skal det nok gå.
Fat Cat
Men at en eller anden direktørsnude kan sidde og sige at overførselsindkomsterne skal sættes ned, for ellers kan det ikke betale sig at arbejde i Danmark, det får mit pis i kog. Han overser jo flere fakta: Det er de færreste, der har arbejdet til 110 kr. i timen og dermed kan få 80% af lønnen i dagpenge. Der er ikke job nok derude. Han kunne lige så godt have sagt, at vi skal sætte overførselsindkomsterne ned, så vi kan reducere antallet af nasserøve ved sultedød.

Et andet argument, der indføres i diskussionen er, at de stillinger, der på grund af “fyrstelige” overførselsindkomster, ikke besættes af danskere, er attraktive for polakker, svenskere, litauere, baltere og jeg skal komme efter dig. Var det ikke også jer fat cats, der var helt syge for at vi skulle med i EU (EF den gang)? Dette er en af konsekvenserne. Hvad med at være stolt af, at vi i Danmark har en høj standard i stedet for at arbejde for en standard som i Østeuropa? Man kunne jo også bruge EU som løftestang for de andre lande, hvis ellers EU duede til noget. Det kan man have sine tvivl om i disse tider!

7 Comments »

 1. Godt brølt, Henny

  Comment by Lissi Kristiansen — 4. februar 2013 @ 10:51

 2. @Lissi: Man bliver så træt i hovedet af al den historieløshed. Men tak skal du have.

  Comment by Henny Stewart — 4. februar 2013 @ 11:03

 3. Ja, det er uhyggeligt, Henny, for der er jo slet ikke job nok derude, og folk er jo ikke uden arbejde med vilje – de kan fx være syge.

  Comment by Madame — 4. februar 2013 @ 11:34

 4. @Gitte: Lige præcis. Og det kan nemt gå hen og blive en glidebane. Efter at man har nedsat overførselsindkomsterne, vil der også være basis for at nedsætte de laveste lønninger, og så får vi nogle mennesker, der ikke har råd til at betale deres regninger, selv om de arbejder på fuld tid.

  Comment by Henny Stewart — 4. februar 2013 @ 11:40

 5. De vil svært gerne have flexi uden curity, og det kører efter salamimetoden. Sidste skive var en fed en på to år af dagpengeperioden, ja faktisk var det en hel halv salami.

  De 75 % af virksomhederne (eller hvor mange det nu er), som ikke betaler skat, skulle hellere spytte i bøssen.

  Comment by Eric — 4. februar 2013 @ 16:31

 6. @Eric: Det ville være en ualmindelig god ting, hvis disse virksomheder betalte noget skat. Men det ville måske gå ud over “the fat cats”. Den slags overførselsindkomster, der kommer fra kuponklipperi vil de jo grumme nødig af med.

  Comment by Henny Stewart — 4. februar 2013 @ 16:53

 7. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.
  I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  Comment by Melinda — 16. april 2013 @ 19:53

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment