Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

8. februar 2013

Hep: Laurie Fulton

Filed under: Blandet — Tags: , , , — Henny Stewart @ 15:00

Laurie Fulton, U.S.A.s hjemvendende ambassadør, synes vi skulle tage og afskaffe udtrykket “andengenerationsindvandrer”. For ikke at tale om “3. generationsindvandrer” osv. Jeg er noget så enig og har været det længe.

 1. Det er rent logisk og sprogligt noget sludder. Er man født her, er man ikke vandret ind i noget som helst
 2. Det er stigmatiserende, og i øvrigt helt unødvendigt
 3. Det sætter os på lige fod med lande som f.eks. Japan, hvor de har en befolkningsgruppe, der indvandrede fra Korea for 400 år siden. De kalder dem stadig “De fremmede”. På japansk, altså

Nok har U.S.A. en lang og broget historie indenfor racediskrimination, der næppe er overstået endnu, men den smeltekedel, som U.S.A. også er, sammen med førnævnte historie, har lært amerikanerne noget. Det er herfra fænomenet “political correctness”, som vi her i landet ynder at gøre grin med, er opstået. Også begrebet “hate crime”, som godt kan være udelukkende verbal. Det betyder noget, hvad vi kalder folk, og hvad vi i det hele taget siger. Sproget er med til at forme vores tanker. Vores tanker og holdninger former vores handlinger eller mangel på samme.
114. generationsindvandrer
Lad os lige tænke lidt over det!

4 Comments »

 1. Jeg er fuldstændig enig med dig. Vi kan ikke tillade os at blive ved med at tælle generationer af indvandrere. I givet fald ville jeg selv være 4. generationsindvandrer, idet min hattemager-oldefar indvandrede i 1890 som en af de tyskere som Dawerkosen kaldte til landet, der var mangel på dansk arbejdskraft. Jeg ville nok betakke mig for at blive kaldt indvandrer.

  Comment by Stegemüller — 8. februar 2013 @ 19:13

 2. @Stegemüller: Nej, vel? Det har ingen steder hjemme. Der har altså været indvandring til Danmark, i større eller mindre omfang, så længe landet har været beboet.

  Comment by Henny Stewart — 8. februar 2013 @ 19:43

 3. I har ikke fattet noget som helst: man er ikke indvandrer, hvis man har samme udseende, hud- og hårfarve som ‘de indfødte’. Heller ikke, hvis man har meget krøllet, sort hår og meget mørk hud. Man er kun indvandrer, hvis man mest af alt ligner en fra Mellemøsten … hvor svært kan det være? 😉

  Jeg håber ikke, jeg er nødt til at sige, at jeg selvfølgelig er enig i, at det kun er dem, der indvandrer, der er indvandrere …

  Comment by Ellen — 8. februar 2013 @ 21:45

 4. @Ellen: Desværre er det den (fra din side) sarkastiske version, der tæller nu om dage. Går man langt nok tilbage, nedstammer vi alle sammen fra indvandrere.

  Comment by Henny Stewart — 8. februar 2013 @ 21:47

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment