Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

16. februar 2013

Dansk socialpolitik for begyndere

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 1:46

Pisken og guleroden
Overskriften siger det allerede. Der er så ikke tale om en rumænsk bonde, der ikke længere må køre med æsel på vejen og derfor er på vej til slagteriet.

Tegningen skal illustrere talemåden “Pisk eller gulerod”. I mit virke som indvandrerlærer er jeg tit stødt på den, især under den forrige regering. Jeg tegnede så noget lignende på tavlen, med sjusk og tændstikmand tager det max. 1 minut. Denne tegning har taget noget længere, men den skal heller ikke viskes af whiteboardet bagefter, og der er ikke nogen, der sidder og venter på at få at vide, hvad meningen er.

Når man så italesatte, blev det noget i retning af: Æslet er mig (og dig), manden er kommunen eller staten, guleroden er kontanthjælp/ S.U./penge fra kommunen. Pisken er, at hvis jeg (eller du) ikke gør, som de siger, nogle gange kaldes det samarbejder, så får vi ingen penge, og så bliver vi meget sultne. Enkelt og nemt at forstå.

Men hvordan mon man ville forklare den nuværende regerings planer om nedskæring af S.U.? Måske sådan: Vi har ikke flere gulerødder, så nu bruger vi kun pisk. Og det kommer fra en socialdemokratisk ledet regering! Hvad blev der af: Danmarks eneste råstof, veluddannede, kloge hoveder? Skal vi tilbage til en tilstand, hvor kun de riges dumme (OK eller kloge) børn kan få en uddannelse? Det kan da godt være, at mange af de 18-19-årige, hjemmeboende studerende ikke har brug for S.U. for at putte noget i skrutten hver dag. Men hvad blev der af idéen om at sikre opbakning bag projektet (Danmark) ved at sørge for, at alle unge over 18 år kunne regne med en slags forsørgelse, mens de uddanner sig?

Jeg tror, at hvis man skærer denne del af S.U. bort, så vil alle 18-19-årige studerende – ihvertfald på papiret – flytte hjemmefra. Men så kan kommunerne selvfølgelig ansætte nogle flere til at opspore falske dækadresser, så man kan komme disse ulovligheder til livs.

Hvad angår planerne om at skære i sygedagpengene, så er kæden hoppet fuldstændig af. Der kan blive trængsel under viadukterne og rift om de gratis papkasser i supermarkederne. Så er det bare sagt.

4 Comments »

 1. Flot tegning, det må være svært for udlændinge at forstå vores underlige talemåder.

  Comment by Inge — 16. februar 2013 @ 7:48

 2. @Inge: Tak skal du have.

  Ja, det er svært, især for dem der kommer langvejs fra. Ikke alene talemåderne, men vores system i det hele taget.

  Comment by Henny Stewart — 16. februar 2013 @ 11:45

 3. Det er for nemt at skære i SUen; jeg synes hele tiden, det går ud over dem der har mindst og det er jeg ærlig talt ved at være træt af.

  Flot tegning, der illustrerer talemåden godt.

  Comment by Stegemüller — 16. februar 2013 @ 22:31

 4. @Stegemüller: Ja, jeg synes også, det er for nemt. Der er en teori om, at mennesker, der søger magt, ofte er psykopater. Om det er rigtigt, skal jeg ikke kunne sige, men der træffes nogle vældigt kolde valg fra politisk hold nu om stunder.

  Comment by Henny Stewart — 16. februar 2013 @ 22:45

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment