Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

7. maj 2013

Bagsiden af…

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 19:26

Bagsider
Jeg blev inviteret til at deltage i et møde for diabetikere her til formiddag. Der var en diætist og en sygeplejerske til stede. De talte om, hvilke forholdsregler, man skal tage i forhold til maden, når man har diabetes. Det var også meningen, at vi skulle gå en tur sammen i løbet af formiddagen, hvilket jeg havde været lidt nervøs for, idet jeg så langt fra er “terrængående” endnu. Men gåturen blev ikke til noget, idet de andre deltagere hver især måtte sige fra, så jeg behøvede ikke snyde mig til at blive siddende bag ved i græsset.

Ellers fik jeg nogenlunde styr på, hvordan det er med det hersens blodsukker. Bl.a., hvilket jeg slet ikke havde tænkt selv, at det ikke nødvendigvis er godt at have et lavt blodsukker om aftenen, fordi det tvinger leveren til at forsøge at hæve blodsukkeret i løbet af natten, og at dette kan tvinge kroppen ud i en permanent stress og give et sygeligt højt blodsukker om morgenen!

Som småfed ved jeg jo ellers både det ene og det andet om ernæring. Ikke at denne viden altid har kunnet omsættes i at spise rigtigt i forhold til vægt, så nu må jeg se, om min viden kan omsættes til korrekt adfærd i forhold til diabetes! Men jeg husker, at da min farfar fik diabetes en gang i 60’erne, skulle han holde sig til en ganske bestemt mad, en diæt. Sådan gør man ikke nødvendigvis nu om stunder. Man spiser sundt, passer på med de hurtige kulhydrater og navigerer ellers efter at have det korrekte blodsukker. Nu får vi se, hvordan det kommer til at gå med det, ellers er der stadig mulighed for at få en diætplan, som man følger ned i alle detaljer. Det kan godt blive nødvendigt for at sikre sig, at man har de rette portionsstørrelser på nethinden. Nu får vi se, hvad jeg får brug for.

I pausen gik vi udenfor. Mødet blev afholdt på Amtmandstoften, og huset ligger nærmest klemt ind mellem Metropolen og en smuk, gammel købmandsgård, der tidligere rummede Hjørring Læderhandel.

10 Comments »

 1. Et er at vide, et andet at agere rigtigt på baggrund af sin viden, som ryger ved jeg hvor svært det er.. 🙂

  Comment by Inge — 7. maj 2013 @ 21:00

 2. @Inge: Jeg røg også i mange år, og min viden om rygningens skadevirkninger fik mig ikke til at holde op. Sådan er der vist mange, der har det.

  Comment by Henny Stewart — 7. maj 2013 @ 21:08

 3. Det lyder som et udbytterigt møde, Henny! Al omlægning af livsstil er svært, men jeg er sikker på, det lykkes for dig. Jeg kæmper med mine cykelture og må stå af og hive efter vejret, mens Monsieur overhaler i fuld fart …

  Comment by Madame — 7. maj 2013 @ 21:19

 4. @Gitte: Ja, forhåbentlig får jeg styr på det.

  Jeg skal sådan set hive efter vejret, uanset hvad jeg gør!

  Comment by Henny Stewart — 7. maj 2013 @ 21:21

 5. Vi er lidt ‘sjovt’ indrettede, at vi ikke agerer, før vi har fået et vink med en vognstang … som så måske alligevel ikke er helt nok.

  Comment by Ellen — 7. maj 2013 @ 22:23

 6. @Ellen: Det er svært for de fleste mennesker at ændre deres vaner. Spisevaner er jo også noget vældigt personligt, og det er ikke helt rart at andre skal være med til at bestemme, hvad man skal putte i hovedet.

  Comment by Henny Stewart — 7. maj 2013 @ 23:05

 7. Godt at du fik nyt med hjem, jeg synes altid, at selvom jeg tror, jeg ved det meste, så kommer der næsten altid lidt mere til. Og den ændring i diabeteskost har også været svært for personalet på andre afdelinger at finde ud af 🙂 I gamle dage fik man jo kun insulin to gange om dagen, i dag får man jo typisk hurtigvirkende før hvert måltid og så det langtidsvirkende en til to gange om dagen. Men det med et meget højt morgenblodsukker på baggrund af et lavt om aftenen har vi også set.

  Comment by Lene — 8. maj 2013 @ 10:42

 8. @Lene: Ja, det er ikke helt enkelt. Foreløbig får jeg ikke insulin, og jeg har endnu til gode selv at måle mit blodsukker. Jeg har fået det grundigt demonstreret, men jeg tror lige, jeg venter til i morgen.

  Comment by Henny Stewart — 8. maj 2013 @ 11:24

 9. Jeg håber, du får styr på maden i sammenhæng med din diabetes. Det er jo rigtig svært at lave om på sine vaner, men det er nok lidt nemmere, når der er en diabetes, der bider en i haserne.

  Comment by Stegemüller — 9. maj 2013 @ 14:31

 10. @Stegemüller: Det skulle man jo tro. Nu er jeg i forvejen ramt på min næringsvej efter en operation for kræft i maven, og det gør det ikke nemmere. Men der er godt nok nogle diætister med modsatrettede råd at koordinere på. Koordinatoren, det er også mig.

  Comment by Henny Stewart — 9. maj 2013 @ 17:23

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment