Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

23. juni 2013

Kinesisk urkomik

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 18:08

Dette indlæg kræver måske nok lidt forforståelse. Det vil jeg da gerne bidrage med. For det første skrev jeg jo indlægget her. For det andet er der et meget dyrt urmærke, som består af et enkelt græsk bogstav, der ikke er alfa. Denne urproducent laver bl.a. et ur, der kaldes “Speedmaster”. Mere eller mindre ved en tilfældighed blev dette ur brugt af den første mand på månen. Et tilfælde, som urproducenten ikke har været sen til at udnytte i reklameøjemed. Bl.a. har de på mange senere udgaver af uret skrevet følgende på bagsiden: “THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON – FLIGHT-QUALIFIED BY NASA FOR ALL MANNED SPACE MISSIONS”. Fint skal det være, og man mindes uvilkårligt om Niels Hausgårds sang om en mand, der så gerne ville have et dykkerur, men han kunne ikke tåle at få vand i ørerne.

Nå, men på grund af min lille last, købte jeg ved lejlighed et ur, der på flere hundrede meters afstand godt kunne minde om ovennævnte. Bare lidt. Der er ikke tale om en ulovlig kopi, idet bemeldte græske bogstav ikke optræder, hverken på urskiven eller andre steder. Der er heller ikke tale om en kronograf, de tre små skiver viser bare dag, dag/nat og dato. Der står et andet mærke, nemlig “Cjiaba”. Af omstændighederne fremgår, at der er tale om det kyriliske alfabet, og at det derfor skal udtales “Slava”. Slava var et rimeligt anerkendt, russisk urmærke. Bevares priserne var overhovedet ikke i nærheden af noget af det, som det enkelte, græske bogstav kan indbringe, men det var anerkendt som et mærke, der lavede ordentlige, fornuftige ure. Altsammen i datid, for mærket er overtaget af nogle kinesere, og regnes nu som et “mushroom-brand”. Altså et af mange mærker, der skyder op som paddehatte og rammer markedet, især ebay, i uregelmæssige byger. Priserne er lave, kvaliteten måske ligeså. Jeg må dog sige, at til dato funker mine “Slava”-ure fint, men de vil sandsynligvis ikke kunne indbringe nogen høj brugtpris. Når man kommer til bagsiden holder al lighed med det dyre mærke op, der er bare en flad blikbund med noget krims-krams. Det eneste, jeg kan læse af det, er ordene “water resistant”, og dem vil jeg tolke forsigtigt. På den anden side har jeg aldrig haft brug for at have ur på under bruseren, men det kunne måske blive aktuelt for folk, der bor på pensionat.
Slava forfra og bag

På et senere tidspunkt kom jeg til at købe et andet ur, og straks jeg så bagsiden af det, spærrede jeg gluggerne op. Her er ganske givet noget tekst, der er kommet på gale veje. Jeg ved ikke, om man kan læse det, lidt af det går vel, men den er god nok. Det er den tekst, jeg citerede i første afsnit:
Woerda forfra og bag
Forsiden af dette ur repræsenterer, hvad jeg ville kalde urkomik. Der står ikke “Chronoscope”, men derimod “Chrono&cope”, hvilket jeg tillader mig at oversætte til “Tid og klar dig selv”. Der er nemlig heller ikke her tale om en kronograf, eller et kronoskop for den sags skyld. Uret er ikke udstyret med en “24 HOUR RECORDER”, men derimod med en “24 MOUR PECOROER”, hvad sådan en ellers er. Den står i hvert fald ikke i nogen af mine ordbøger. Uret er mærket “Woerda” og det er det første og eneste eksemplar, jeg er stødt på. Måske fordi det efter ebays mening sejler lidt tæt på andres copyright. Jeg kan godt lidt uret og ville egentlig gerne gå noget mere med det, men det har den skavank, at på trods af, at det er et automatisk ur, så går det i stå, hvis man glemmer at trække det op hver 3.-4. dag, og det har jeg det med at glemme.

10 Comments »

 1. De har da humor i deres efterligninger – eller måske blot manglende evne til at kopiere fornuftigt?

  Jeg har ingen dyre ure – jeg ville blive alt for trist, hvis jeg ødelagde eller mistede det. Og det skal jo blot kunne vise tiden og ikke meget andet. Ingen behov for dykkerure her – jeg har det nemlig som Hausgaards mand med mit dræn i øret.

  Når jeg er på rejse i de mere eksotiske lande præsenteres jeg dog altid for at smukt udvalg af kopier af solbriller, parfumer og deslignende. Og så begynder jeg en lang monolog om ulovligheden og alle de bøder, jeg eventuelt ville skulle betale i tolden i lufthavnen. Det ender nemlig aldrig som en dialog, når man begynder på den diskussion!

  Comment by Nille — 23. juni 2013 @ 18:17

 2. @Nille: Jeg har købt mine på ebay, og der tillader de ikke direkte kopier, det der på nettet hedder “replicas” men derimod nok “homages” – “hyldester” til div. mærker, som optræder under eget mærke. Der går min egen grænse også, jeg ville hade at blive slået ned, fordi nogen ville stjæle min falske Rolex.

  Comment by Henny Stewart — 23. juni 2013 @ 18:20

 3. Sikke en urkomisk læsning :-). Jeg har et gammelt Omega år, som jeg fik af min mand i 1979 , min 26 års fødselsdagsgave, og det var efter forholdene hundedyrt: 12oo kr.. Det går upåklageligt, dog skal det renses af og til, og det er jo med gammeldags optræk og skal stilles hver anden dag, da det vinder lidt ;-). For et par år siden skulle det renses og jeg gik til urmageren for at få det renset (det koster forøvrigt en mindre formue, så betale sig kan det ikke. Jeg ville kunne købe en del ure for de beløb rensningerne har kostet, men mit ur har jo en vis anden værdi end pengene, så jeg bliver ved med at få det renset, hvert tiende år ca.). Den unge ekspedient kiggede mærkeligt på mig og sagde, sådan en anelse nedladende: Tror du ikke jeg bare skal skifte batteriet? Nej, sagde jeg, det skal renses. Hun gentog spørgsmålet og lidt langsommere (man er jo en ældre model efterhånden, synes hun da at mene.Nej, sagde jeg, jeg vil gerne ha mit ur renset. Hun kiggede mere og mere forvirret og irriteret på mig, så jeg så mig nødsaget til at tilføje: Der er ingen batteri i uret, det er med optræk – dvs. jeg skal selv gøre arbejdet.Hun så flov og desorienteret ud, tror aldrig hun havde været udsat for noget lignende…. jeg ser frem til næste gang jeg skal derind igen 🙂

  Comment by Lissi — 23. juni 2013 @ 18:31

 4. @Lissi: Noget af det, jeg kan lide ved mine ebay-anskaffelser, er, at de er mekaniske. Jeg er især glad for de automatiske(selvoptrækkende), der ikke skal trækkes op, så længe man bare bevæger sig nok. Du skal selvfølgelig blive ved at holde dit Omega-ur vedlige, det taber jo ikke i værdi. Det skulle ikke undre mig, om du kunne få meget mere end 1200 for det i dag.

  Derimod har jeg ikke tænkt mig at få mine ure renset professionelt, så jeg må hellere lære at gøre det selv, hvis de skulle holde så længe, at det bliver nødvendigt.

  Comment by Henny Stewart — 23. juni 2013 @ 18:37

 5. Det var morsomt at læse – ‘Chrono&cope’ og ‘Tid og klar dig selv’, ja det er da humor. Jeg har et Ole Mathiesen-ur, som var en præmie, hvis man abonnerede på et blad i 3 måneder.

  Comment by Madame — 24. juni 2013 @ 7:09

 6. @Gitte: Ja, man kan få ure fra mange kilder, og mange af dem er billige. Jeg ved ikke, om jeg ville købe et dyrt ur, hvis jeg havde råd, men jeg beundrer dem. Derom ingen tvivl.

  Comment by Henny Stewart — 24. juni 2013 @ 7:58

 7. Hahahaa… det er ikke småting man skal lægge øjne til.. 🙂 Det er urkomisk..

  Comment by Inge — 24. juni 2013 @ 8:35

 8. @Inge: Ja, det var lige, hvad jeg syntes, det var! 😉

  Comment by Henny Stewart — 24. juni 2013 @ 9:48

 9. Tak for dagens muntreste indlæg 😀
  Elsker den slags sprogfejl, men det er du nok ikke forbavset over …

  Comment by Ellen — 24. juni 2013 @ 16:25

 10. @Ellen: Jamen selv tak, da! Jeg tror, “fejlene” er helt tilsigtede. Det nemmeste ville jo være at kopiere 1 til 1.

  Comment by Henny Stewart — 24. juni 2013 @ 19:37

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment