Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

2. august 2015

Lys

Filed under: Blandet — Tags: , , , — Henny Stewart @ 17:50

Efter sigende skulle Goethes sidste ord på dødslejet have været “Mehr Licht”. Dette har selvfølgelig været udsat for en del fortolkning, lige fra, at manden jo vitterligt var ved at lukke systemet ned og øjnene holdt op med at fungere før resten til et ønske om universel åndelig oplysning af menneskeheden. Som kynisk prosaiker hælder jeg nok mest til den første forklaring, mens jeg intet kan have mod den anden, eller – sandsynligvis – hvilken som helst tolkning, der kunne falde mellem de to ekstremer.

Lys er ikke overraskende foretrukket af de fleste. Mørke er ikke noget, ret mange af os ved, hvad vi skal gøre med. Sproget afslører meget af dette. Man ser et lys i en eller anden = Man anerkender, at personen er speciel. Man opfordres til at se lyset i sine medmennesker og lade sig lede af det og kun det i sine relationer til dem. En beundringsværdig holdning, der er nok er nemmere at erklære sig enig i end at efterleve 100%.

Hvorfor nu det snak om lys? Tja, man mærker nu for alvor, at året går på hæld. Jo, man gør! Dagen er mærkbart kortere her i den sidste sommermåned. Men heldigvis er der længe til, at dagen reduceres til nogle få timers søvnigt lys midt på dagen, efter at man er taget hjemmefra og før man kommer hjem igen. Al ens fritid i mørke. Undtagen weekenden, selvfølgelig, hvis man har held eller beslutsomhed nok til ikke at sove sig fra de lyse timer der.

Nåh, ja. Så er der også lys, som skal gå op for én. Og lyse idéer, som man helst skal få, når man sidder og forbereder den kommende uges undervisning. Mens jeg venter på, at sådan en kommer flyvende, sidder jeg lige her og skriver et blogindlæg.
Bimse
Det er ikke lige frem, fordi ham her hjælper til, men jeg tror, han har sympati med mine kvaler. I mellemtiden er han kravlet helt over på skødet af mig. Så ja, man kan godt skrive på laptop, når man samtidig har en 8 kg tung kat på samme “lap”. Det bliver ikke nemmere af det, men det kan lade sig gøre. Og i mellemtiden ser vi også “Den store bagedyst”. Ren porno, siden jeg hverken vover mig ud i at lave eller spise noget af den slags, de kreerer. Stegt græshoppe på en hors d’oevre? No, I don’t think so. Man kan også blive for kreativ. Er det mon, når der går for mange lys op for én på en gang? Det kan godt være, at det er mere bæredygtigt at æde insekter end oksekød, men der hopper min kæde altså af. Så vil jeg sq heller nøjes med vegetarkost!

Nå, mon ikke snart det lysner med den der dagsplan? Det vil det sikkert gøre, hvis jeg får en kop kaffe og får den kat til at finde et andet sovested.

4 Comments »

 1. Fin analyse, og det glæder mig, at du ikke kom ind på bloklys, når der (politisk ukorrekt) kun findes blålys og ikke rød ditto, men blålys er måske en slags baglys og det røde forlys? Ja, det var bare et lysindfald …

  Comment by Eric — 2. august 2015 @ 20:03

 2. @Eric: Der er ikke meget lys over de blå, så ordet “blålys” må være opfundet af hipstere. Sådan et lyst, ironisk indfald. Så er der jo også falsk lys, som når der er en åbning i kameraet, der ikke skulle være der. Nogle af de sidste analoge fotografier, jeg begik, var nogle fantastiske kreationer. Det rene guf for spiritister og den slags. 😉

  Comment by Henny Stewart — 2. august 2015 @ 20:40

 3. Jeg har i mange år ærgret mig en anelse over, at sommeren slet ikke rigtig er startet, før det går den anden vej, og de lyse nætter ikke længere er så lyse endda. Lige nu, hvor klokken ikke engang er 22, er det næsten helt mørkt derude.
  Og det hjælper ikke en pind at få en lys ide …

  Comment by Ellen — 2. august 2015 @ 21:54

 4. @Ellen: Og jeg har i mange år ærgret mig over, at sommervejret først indfandt sig, når min ferie var slut. Således også i dette, mit formodentlig sidste arbejdsår.

  Comment by Henny Stewart — 2. august 2015 @ 23:09

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment