Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

15. januar 2016

Hinsides tv-pakkerne

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 20:07

Når indtægterne bliver betydeligt mindre, fx fordi man har valgt at gå på efterløn, og ens ægtefælle fx modtager en brøkpension, i dette tilfælde er brøken en fjerdedel, må man jo sætte tæring efter næring, eller som vi sagde i min ungdom: Tæerne op i træerne.

Der er ikke tale om noget dramatisk. Vi har forsæt om fortsat at spise, have tøj på kroppen, varme i radiatorerne og lys i lamperne, samt at fodre kattene. Ligeledes skal vi stadig have bil, det er vi faktisk nødt til, idet Hjørring by har valgt at afskaffe bybusserne, og det er begrænset, hvor langt vi kommer til fods.

Der vil dog blive tale om besparelser. Det er i høj grad nødvendigt, idet efterløn og pension ikke er i nærheden af en løn. Arbejdstiderne er også aldeles usammenlignelige, som i forskellen mellem nul og syvogtredive, hvilket er pointen, og derfor det, jeg vælger at fokusere på i denne forbindelse.

Besparelserne vil kunne findes i en lidt længere responstid på indkøbsimpulser. Som i færre gadgets, håndtasker og ekstra par sko. Dette i sig selv resulterer i en langt sundere økonomi, og hvis det indebærer afsavn, er det bare om at fokusere på det med forskellen i arbejdstid, stå-op tid, komme-hjem tid, transport-tid osv.
Brænde penge af
Yderligere besparelser kommer ved gennemgang af diverse abonnementer. I stedet for ”gennemgang” læs ”opsigelse”. Vi skar meget ned på abonnementer for nogle år siden, fx opsagde vi aviser, tidsskrifter og fastnettelefoni. Ikke et øjeblik har vi savnet noget af det. Jo, måske et enkelt øjeblik. – Her for nogle dage siden mistede vi strømmen i det meste af kommunen, og det gik op for os, at den mobilmast, vi åbenbart benytter, også mistede strømmen. Der var i hvert fald nogle minutter, hvor vores telefoner ikke kunne benyttes. Vi ville altså have været ude og sk***, hvis vi havde haft brug for 112 i det tidsrum. Nå, men vi havde ikke brug for 112, heldigvis, og selv fastnet kunne man vel ikke altid regne med i nødsituationer.

Nu skrev jeg telefoner i ovenstående afsnit. Det er gået op for mig, at vi har tre, og en af dem står til opsigelse, og det er egentlig bare slendrian, at det ikke er sket allerede.

Turen kom også til vores medlemskab af antenneselskabet, hvor vi havde både den lille tv-pakke og internet. Det var for dyrt i sammenligning med andre tilbud på markedet. Vi har nu fibernet og ingen tv-pakker. Jeg regner med, at vi sagtens kan se det tv, vi har brug for på internettet. Det var faktisk det, jeg gjorde meget af tiden i forvejen. Jeg har dette snedige arrangement af en gammel bærbar sammen med skærmen fra min allersidste stationære pc, som tilsammen er TV/en computer/ musikanlæg på mit kontor.

Alt i alt så giver disse spareøvelser det fornødne albuerum i den noget smalle økonomi, som efterlønstilværelsen giver.

Til gengæld har jeg oprettet et abonnement på tv2play, så jeg kan se Badehotellet. Det er gratis første måned, og derefter koster det 59 kr pr måned. Det bliver opsagt, lige så snart Badehotellet er forbi. Resten af det, de viser på TV2, kan vi sagtens undvære.

Indtil videre er konklusionen den, at spareøvelser, der ville gøre nas på et hårdtarbejdende individ, nærmest slet ikke kan mærkes af en efterlønner. Så det!

Det er glimrende, at underholdningen således er i hus, idet det er p*ssekoldt, og jeg har tænkt mig at opholde mig inde, indtil der er kommet en anden ordning på det vejr!

8 Comments »

 1. Lyder som nogle sunde øvelser, andre kunne lære af. Jeg behøver bare se ud af vinduet for at konstatere, at naboen har flere lamper, der brænder døgnet rundt i carporten.

  Comment by Eric — 16. januar 2016 @ 6:25

 2. Det er faktisk skræmmende mange penge, der kan spares ved at tænke sig en smule om – og ved at opveje need to have mod nice to have og helt over i completely unnecessary to have 😉

  Comment by Ellen — 16. januar 2016 @ 11:24

 3. @Ellen: Det er nemlig ret skræmmende. Og jeg nægter at opholde mig ret længe ved, hvor store summer, jeg nu ville have været i besiddelse af, hvis jeg havde anlagt disse principper for mange år tilbage …

  Comment by Henny Stewart — 16. januar 2016 @ 15:51

 4. @Eric: Øvelsen består i at holde op med at betale for noget, ingen har glæde af. Vi har lavet øvelsen flere gange, men man finder noget nyt hver gang. Apropos din nabo, så kan man sige, at flere af disse sparetiltag også er gode for miljøet. Ren win-win.

  Comment by Henny Stewart — 16. januar 2016 @ 14:31

 5. Hvor dejligt med nyt fra dig igen.

  Jeg har lige lavet samme øvelse med mit budget, og fandt også nogle abonnementer, der kunne opsiges. Du inspirerer mig så til at kigge på det med TV/internet!

  Det er så sundt engang imellem at gå budgettet igennem med tættekam. Der er altid noget at finde. Og så er der så mange fordele ved at være gået på efterløn, at de ikke engang kan måles i de sparede beløb.

  Comment by Stegemüller — 16. januar 2016 @ 19:20

 6. Ja, vi lever heldigvis i en daglig overflod, der nemt lader sig reducere, når det er nødvendigt. Også heldigvis ligger vores livskvalitet ikke i antallet af abonnementer og telefoner. (Jeg er dog ikke så naiv, at jeg tror, at det ikke er sjovere at have flere penge end færre)
  Fortsat held og lykke med efterlønstilværelsen, Henny, jeg følger snart trop.

  Comment by Susanne Lund Kristensen — 16. januar 2016 @ 20:11

 7. @Susanne: Ja, de fleste af os kan nok godt skære ned på noget forbrug uden overhovedet at komme til at lide under det, endsige mærke det i det lange løb. Tillykke med, at du snart følger trop!

  Comment by Henny Stewart — 17. januar 2016 @ 10:08

 8. @Hanne. Tak. Og hvis man undrer sig over, hvorfor der er noget nyt at finde, hver gang man foretager øvelsen, så er det jo nok, fordi ens liv ændrer sig og dermed ens behov, Ja, jeg synes også der er masser af fordele ved at være gået på efterløn.

  Comment by Henny Stewart — 17. januar 2016 @ 9:54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment