Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

19. august 2016

Medicin og egetansvar

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , , — Henny Stewart @ 12:28

Det er noget, jeg nok har haft en anelse om hele livet, at man har sådan et ansvar, men normalt er jeg nok indstillet på bare at tage den medicin, jeg får ordineret. Det går da også udmærket i langt de fleste tilfælde. Jeg er ikke en af de uheldige, der er allergisk over for tablethjælpestoffer, heldigvis, ellers ville jeg have været ilde stedt, specielt de sidste 4-5 år.

Jeg får nemlig rigtig mange tabletter, hver evig eneste dag. Alene mængden af de kosttilskud, jeg får, er nok til at kunne få min mavesæk til at rasle ved hastig gang. Jeg tager dem ikke, fordi jeg er helse-freak og synes, det kunne være en god idé, men fordi jeg får dem ordineret. Siden min operation i 2012 har jeg jo kun en meget lille mavesæk, og især i starten havde jeg voldsomme problemer med at spise. Jeg har stadig problemer, men jeg har til en vis grad vænnet mig til dem. Nå, men jeg har altså fået mine kosttilskud ordineret, fordi man ikke mener, jeg spiser adekvat og i hvert fald, at jeg nok ikke får det ud af maden, som jeg gerne skulle have. Det drejer sig om en Multitablet, vitamin-C, vitamin-B, vitamin-D, jern og kalk. Det havde jeg indtaget i årevis, da en ansat på apoteket gjorde mig opmærksom på, at man ikke skal tage jern og kalk samtidig, da de binder hinanden, og man derfor ikke får det ud af dem, man skulle. Godt så, jeg indrettede mig efter det. Bedre sent end aldrig. Jeg burde selv have checket det. Google kunne sikkert have fortalt mig det, ganske gratis. Eller lægerne kunne.

Jeg spiser også noget mavesyrepumpehæmmende. Det er ganske vigtigt, at jeg gør det, fordi jeg jo ikke har nogen lukkemuskel mellem mavesækken og spiserøret mere, og jeg må ikke få mavesyre op i spiserøret. Det får man kræft af. Efter et stykke tid, håber jeg det er, for det er simpelthen ikke muligt helt at undgå det. Jeg får 3 gange normal dosis af det mavesyrepumpehæmmende. Det ved jeg, for jeg har problemer med at få det udleveret på apoteket næsten hver gang. Jeg bruger jo det på en måned, som systemet fortæller dem, skal vare 3 måneder. Nu er det muligt at fortælle systemet, at denne patient ikke kører efter normaltabellen, men det indebærer at nogen i lægehuset skal ind og pille ved en indstilling i et computerprogram, som de ikke plejer at rette, så det er lidt op og ned, om de får det gjort. Præparatet er ikke noget, man på nogen måde kan have det sjovt med, så jeg har haft lidt svært ved at forstå, hvorfor der skal være sådan et drama omkring det. Nu har jeg selv tænkt mig frem til, at præparatet faktisk kan mindske mit udbytte af alt andet, jeg indtager. Det være sig mad eller medicin. Jeg har også fået bekræftet fra lægeligt hold, at det faktisk er sådan det forholder sig, idet mindre mavesyre betyder mindre effektiv nedbrydning af maden, medicinen, kosttilskudet etc. Men der var ingen, der på eget initiativ fortalte mig det. Man kan formodentlig mindske denne uheldige bivirkning ved at indtage stoffet på et andet tidspunkt end maden og den anden medicin. Det er i hvert fald den metode, jeg har valgt.

Jeg får også anden medicin, mod neuropatiske smerter og mod depression. Jeg er selvfølgelig ikke interesseret i, at virkningen af denne medicin bliver decimeret på grund af det mavesyrepumpehæmmende. Alle tre medikamenter er jo nødvendige og ordineret med den dosis, som lægerne mener er nødvendig. Jeg savner bare en grundig orientering om, hvordan alle disse piller spiller sammen, og hvordan det er mest hensigtsmæssigt at indtage dem. Jeg kender godt interaktionsdatabasen, og den er da glimrende, fordi den fortæller ganske klart, hvad man kan krepere af at indtage samtidig, hvilket er godt at vide, men det er mere hvordan man kan leve bedst muligt med de forskellige ting, jeg gerne vil have at vide.

Nu er dette kedelige indlæg ved at være alt for langt, men lad mig lige få de kære benzodiazepiner med i redegørelsen. Det viser sig gudhjælpemig, at sådan noget som ganske almindelig kaffe mindsker virkningen af dem. Gud ved, om ret mange er klar over det? Nå, men det var så lige den sidste ting for i dag. Selv er jeg nærmest holdt op med det stads. Fra at indtage ganske høje doser af skidtet dagligt er jeg tæt på at være holdt op. Hvilket er en god ting™, ikke mindst fordi Sundhedsstyrelsen har gjort det meget vanskeligt at få fat i det på lovlig vis.

Opdatering: Jeg glemte vist at konkludere på det hele: Det kan godt være, lægerne burde have et overblik over, hvad man får af medicin, og burde give en mere detajeret anvisning på, hvordan medikamenterne skal indtages. Det har de ikke altid, og det gør de næsten aldrig. Det kan godt være, lægerne burde tjekke interaktionsdatabasen, hver gang de udskriver ny medicin, især til folk som mig, der får mange forskellige slags medicin fra flere forskellige læger, men det gør de ikke. Ergo må man selv google den medicin, man får. Det er ikke sikkert, at man dør for tidligt af at leve i uvidenhed, men det er ganske givet en medvirkende faktor.

6 Comments »

 1. Den database havde jeg aldrig hørt om, men jeg vil studere den nøjere.

  Det med mavesyrepumpehæmmende (bare ordet…) lyder godt nok indviklet men samtidig dødeligt vigtigt. Og så måtte jeg slå neuropatiske smerter op 🙂 Du har altså nogle indviklede diagnoser og medikamenter. Og så har du humor: Tabletterne kan rasle, hvis du går hurtigt …

  Jeg er selv på en masse medicin, men jeg har det held, at der kun er én læge, der er blandet ind i det, og at hun er meget omhyggelig med at forklare. Hun er bare ikke så meget for, at jeg selv leger medicinmand. Og det forstår man vel godt.

  Du har endnu engang inspireret mig til et indlæg. Tak for det.

  Comment af Stegemüller — 19. august 2016 @ 16:45

 2. @Hanne: Pantoprazol er varemærket, som sikkert mange kender uden egentlig at vide, hvad det er for noget. Det er altså mavesyrepumpehæmmende. 😉
  Nej, skal ens dosis justeres, skal der helst en medicinmand ind over, undtagen i tilfælde, hvor man må tage “efter behov”, så længe behovet bare ikke bliver for stort!
  Selv tak! Inspiration er normalt en god ting.

  Comment af Henny Stewart — 19. august 2016 @ 17:26

 3. Pyha, og så kalder man det tabLET!

  Comment af Eric — 19. august 2016 @ 17:41

 4. @Eric: Ja, tabSVÆRT ville have været mere rammende. Det er newspeak! Det kan man ikke PILLE ved! 😎

  Comment af Henny Stewart — 19. august 2016 @ 20:16

 5. Sikke I kan, Erik og Henny 😀
  Det kræver da også den store kædestrammereksamen at holde rede på al den medicinindtagelse og hvad den ene slags kan gøre ved eller mod den anden.
  Jeg kan da vist være ret glad for, at jeg blev ramt af brystkræft, for jeg tager ikke så meget som en vitaminpille.

  Comment af Ellen — 19. august 2016 @ 21:00

 6. @Ellen: Jeg synes, det er lidt meget forlangt, at du ligefrem skal være glad for at have haft brystkræft. Det er der vist ingen, der er. Du har ret i det med den store kædestrammereksamen, og når man så lægger til, at visse af de knap så vitaminrige medikamenter, ingen nævnt, ingen glemt, men det er jer, Benzoer, jeg tænker på, kan gøre en konfus, ja så kan man spørge sig: Hvad kan der gå galt her? En hel del, skulle jeg mene. Det er nok heller ikke for sjov, når indlægssedler er lange som et ondt år. En skam, at de er plat umulige at læse og få forstand af.

  Comment af Henny Stewart — 19. august 2016 @ 21:15

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment