Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

23. august 2016

Smag og behag

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , — Henny Stewart @ 16:47

Pandekager. Vi har fået en slags mani med disse fedtede kreationer her i huset. I henved 60 år har undertegnede haft det allerstørste problem med at frembringe, gode, spiselige, tynde, gyldenbrune men ikke brankede pandekager, selv om det da ved grød ikke er raketvidenskab, der skal til.

Ja, måske ikke raketvidenskab, men så dog en færdighed, som man åbenbart skal tilegne sig og opøve. Fordi jeg nu er på efterløn, har jeg besluttet, at husmoderlighed i begrænset omfang er tilladt. Så længe, jeg nu synes, det er sjovt osv. Jeg gik ret videnskabeligt til værks, synes jeg selv. Jeg mente nok at kunne huske, hvordan sådan en pandekagedej skulle sammensættes, men jeg besluttede at kaste denne “viden” for vinden, idet frembringelserne jo netop ikke stod mål med ønskerne til produktets kvalitet.

Altså gik jeg til onkel internet og bad om opskriften på pandekager. Der fandt jeg for det første ud af, at jeg ikke skulle have spurgt i bestemt form. Der er et væld af opskrifter. Jeg koncentrerede mig om at finde en opskrift på gammeldags pandekager, som vor mor lavede – og laver – dem. Undervejs fandt jeg ud af, at man også kan lave pandekager af havregryn. Det bed jeg lige mærke i, for havregryn har et lavere glykæmisk index end hvedemel. Ikke meget lavere, og jeg skal da nok få det ødelagt med det syltetøj, jeg alligevel pøser på, men alligevel en signifikant forskel.

Manden har under hele processen udelukkende ytret støttende, opmuntrende vendinger. Han elsker nemlig pandekager, viser det sig.

Efter således at have sat mig ind i teorien og sorteret de mest kringlede opskrifter fra, var det så tid til at afprøve det i praksis. Tilfældigvis havde jeg ikke noget hvedemel i huset, den dag, så det blev havregrynspandekagerne, der skulle prøves først. Jeg var ikke imponeret. De var tykke, og der skulle bruges alt for meget smør, for at de ikke brændte sig fast i panden og var umulige at vende. Manden var vildt begejstret. Man skulle tro, han havde deltaget i Babettes gæstebud! Nu har han jo også været vant til nogle meget tykke, efter min mening aldeles ufordøjelige, “amerikanske” pandekager.

Jeg fik indkøbt hvedemel og afprøvede den simpleste af de opskrifter, jeg kunne finde. Den gav anledning til et Heureka-øjeblik hos mig, idet smørret skulle smeltes og blandes i dejen. Selv om der godt nok var tale om en hel del smør, så var det ikke nær så meget, som jeg brugte til havregrødspandekagerne. Jeg fandt også ud af, at det går nemmere med at lave runde, pæne, vendbare pandekager, hvis man anvender en mindre pande og sørger for, at denne er godt varm under hele processen. Man skal være over det, for det tager kun et øjeblik, før pandekagen skal vendes eller lægges over i stablen. I denne runde var jeg altså tilfreds. Manden knap så meget. Jeg tror, han mener, pandekager skal være en undskyldning for at æde store mængder smør. Hvis vi altså skulle stemme om det, ville det blive til en stemme til hver slags.

For husfredens skyld fandt jeg så på at behandle havregrynspandekagedejen på samme måde som den, jeg bruger til den dej, der er lavet af hvedemel. Altså at smelte smørret og røre det i dejen. Vupti! Så kunne pandekagerne laves tynde og de brændte ikke fast. Til gengæld bad manden om ekstra smør til pandekagerne.

Ja, jeg ved snart ikke, hvad man skal stille op, men jeg ved, at vi skal have et par dage med knækbrød, for ligefrem sundt bliver det altså ikke med de der pandekager, om de så er lavet af den ene eller den anden kornsort. Og jeg er også ved at være dødtræt af al den husmoderlighed. Det må være nok for indeværende kalenderår.

8 Comments »

 1. Hehe!

  Du kan jo søge lidt afveksling med paneret og stegt camembert/brie. De kan også sluge masser af syltetøj. I den sundere ende har vi sprødstegte filodejsruller med fyld. Filodejen kan tilmed købes færdig. Som fyld er fx spinat og feta ikke så ringe, skal jeg huske at sige fra Leros, hvor vi smagte det første gang.

  Comment by Eric — 23. august 2016 @ 17:42

 2. @Eric: Camenberten kan jeg gå med til. Den er god med solbærsyltetøj. Eller stegte bananer! Jo, det er virkelig godt. Filodejen kunne man teoretisk godt forestille sig, men spinat har ingen gang på jord her i huset. Jeg er overbevist om, at man en gang i en ikke alt for fjern fremtid vil finde ud af, at det er giftigt.

  Comment by Henny Stewart — 23. august 2016 @ 18:06

 3. Skulle også finde en opskrift på pandekager for år tilbage og det var i embeds medfør forståes. Da jeg også dengang arbejde med børn i indskolingen fandt jeg en opskrift på “sjove pandekager”, som jeg mente var lige præcis den vi skulle bruge, da det jo var til børn og lidt sjov i gaden skadede vel ikke ….. lige indtil en kollega læste den og påpegede, at SÅ sjove behøvedes de altså ikke at være: Det var hashpandekager 😀 😀

  Comment by Lissi — 23. august 2016 @ 18:48

 4. @Lissi: Nej, så sjove pandekager er det nok ikke godt at bruge i indskolingen. Men jeg har nu ikke indtryk af, at hash er specielt sjovt at indtage, ikke at jeg på nogen måde er ekspert på området, men det forekommer mig snarere, at hash sætter folks tempo ned i betragtelig grad. Men det er måske en misforståelse fra min side.

  Comment by Henny Stewart — 23. august 2016 @ 23:00

 5. Så sjovt at læse om dine pandekageeksperimenter 😉
  Du ender jo med at blive helt rutineret.
  Du ved det sikkert, men du kan også tilsætte lidt salt (og udelade sukker) og spise pandekagerne med kødfyld og snittede grønsager. Mine børnebørn synes ikke, det er rigtige pandekager. Det gør din mand nok heller ikke.

  Comment by betty — 23. august 2016 @ 19:53

 6. @Betty: Nu har jeg diabetes, så jeg bager altid pandekager uden sukker. Der skal være plads til at tage syltetøj på! Manden derimod spiser dem bare med smør, så han har ikke nogen forventning om, at de skal smage sødt.

  Jeg har faktisk tænkt tanken, at nu da jeg kan lave tynde pandekager, så kunne de godt bruges til madpandekager.

  Comment by Henny Stewart — 23. august 2016 @ 21:29

 7. Velkommen i pandekageklubben!
  Jeg havde ikke lavet pandekager i 25 år, da jeg en dag serverede det for John, som mildt sagt blev overrasket. Men det smager bare SÅ godt! Jeg har dog lavet det til børnebørnene et par gange – det er en stensikker vej til popularitet hos dem 😀
  Jeg kan bedst lide dem, hvor der er øl i dejen. Kan anbefales – de bliver så dejlig sprøde.

  Comment by Ellen — 24. august 2016 @ 18:11

 8. @Ellen: Ja, det er noget, der er populært hos både store og små, det med pandekager. Jeg har hørt om at putte øl i pandekagedejen, også kærnemælk. Jeg har ikke prøvet nogen af delene endnu, men det kan da komme. Hidtil har jeg holdt mig til de allerenkleste opskrifter, men der findes nogle meget komplicerede nogen på nettet, så der er noget for et hvilket som helst niveau inden for køkkenkunst. 🙂

  Comment by Henny Stewart — 24. august 2016 @ 18:51

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment