Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

25. august 2016

Overvejende nordvesteuropæiske forfædre

Filed under: Blandet — Tags: , , , , — Henny Stewart @ 21:51

Lige siden husbond fik sit genom kortlagt sidste år en gang, har han plaget mig om at få det samme gjort. Jeg slog det hen og sagde “pjat med dig” flere gange, men til sidst gav jeg efter, selv om jeg faktisk mente, det ville være spild af penge og egentlig ikke noget, jeg kunne bruge til noget.

At manden kunne, kunne jeg jo se. Men mange af de mennesker, der bor i eller stammer fra Nordamerika, kommer jo også andre steder fra eller er nogle lidt interessante blandinger. Det mente jeg ikke, at jeg selv ville være, idet min slægt på begge sider stammer fra Tårs. Punktum. Manden derimod fik at vide, at han havde forfædre, der var Ashkenazim. Jeg har tilbudt at hækle ham en kalot, som han kan have på, når han skal i templet. Men det er nu ikke blevet til noget endnu.

Jeg gav som sagt efter, sendte bud efter min “testkit”, gjorde det fornødne og sendte min dna-prøve afsted, vistnok til Schweiz. Jeg glemte så næsten alt om det, for der gik et par måneder, men nu er resultaterne klar.

Jeg kan naturligvis ikke selv analysere de data, man er kommet frem til. Jeg har ingen forstand på genetik, men det går jeg måske hen og får, inden jeg er færdig med det her.

Den måde man bruger det på, er ved at sammenligne med nogle statistikker, der gælder for folk med den samme genetiske sammensætning. Man kan også deltage i en lang række “surveys”, hvor man svarer på spørgsmål om alverdens ting. På den måde medvirker man til at de statistikker, man læser sine oplysninger i, bliver mere omfattende.

Min mand kunne i sine resultater læse, at hans specielle genetiske sammensætning ville være i risikogruppen for Leiden faktor V, en blodstørkningsfaktor, der giver risiko for blodpropper, samt i risiko for at udvikle Dupetrins kontraktur, en sammentrækning af senerne i hånden. En tilstand, der kan være både smertefuld og særdeles invaliderende. Bingo. Han har begge dele. MEEEN det vidste vi jo godt, så det er nok lidt i spildte penge kategorien alligevel.

Jeg er ikke kommet særlig langt med at analysere mine resultater, men der er ikke noget særligt at bemærke med hensyn til sygdomme. Jeg er overvejende af nordvesteuropæisk oprindelse. Der er hos 23andme registreret godt 700 personer med min genetiske sammensætning, og en af dem bor i Tårs! Med hensyn til medicin var der en advarsel om, folk med min genetiske sammensætning fordøjer mavesyrepumpehæmmende midler (der var de igen) hurtigere, end folk gør flest. Det er en ret brugbar oplysning og en forklaring på, hvorfor jeg skal have så høj en dosis af skidtet, som jeg skal.

Hvis jeg får mere ud af det, vil jeg sikkert rapportere videre her, så følg endelig med!

Og nej, jeg kan ikke komme med manden i synagogen, hvis han skulle bestemme sig for at begynde at gå der. Jeg er ikke det mindste Ashkenazi, nemlig.

5 Comments »

 1. Men når nu manden allerede kendte og havde de to nævnte diagnoser, hvad så mere? Du skrev, det var brugbart for ham.
  Jeg kan godt se i forbindelse med medicinering, at det er smart at vide,om man skal have større eller mindre dosis.
  Er det ikke mest sikkert at få en læge til at gennemgå materialet med dig? Eller vil du selvstudium?
  Jeg tror ikke, jeg har lyst til at se mit genom …

  Comment by betty — 25. august 2016 @ 22:58

 2. @Betty: Jeg tror, at han ekstrapolerer. Når nu de to diagnoser er rigtige, så er det meste af det andet, de fortæller ham, nok også rigtigt.
  Jeg tror ikke, nogen læger har tid til at gennemgå mine resultater. Det ville også være misbrug af det offentlige sundhedssystem efter min mening. Så ja, det bliver selvstudium. Jeg føler mig ikke forpligtet af noget af det, da jeg ikke har nogen børn og allerede har været ramt af en meget alvorlig sygdom.
  Jeg tror, at hvis unge mennesker får dette her foretaget og får at vide, at de er i en særlig risikogruppe, så vil de måske ændre livsstil. Eller hvis man finder ud af, at man har en alvorlig genetisk defekt, så vil man måske undlade at formere sig. Ja, hvad ved jeg?

  Comment by Henny Stewart — 25. august 2016 @ 23:08

 3. Jeg mangler lige en “like-knap” 😉 Jeg er enig i det, du skriver. På vej ud i haven 😉

  Comment by betty — 26. august 2016 @ 9:52

 4. Det er ikke morsomt og dette er heller ikke et forsøg på at være det, men det slog mig alligevel som noget af et tragikomisk paradoks, at en type jøde hedder noget med ‘-nazi’.
  Jeg vil ikke have korlagt mit genom. Jeg har formeret mig, jeg har også haft en halvalvorlig sygdom, og jeg har ikke brug for at vide det, hvis jeg derudover har stor risiko for at dø af en hjerneblødning inden jeg fylder 65. Eller noget …

  Comment by Ellen — 26. august 2016 @ 15:31

 5. @Ellen: Så var du blevet smækket ude. Jeg har altså ikke styr på den Akismet, desværre. Bare folk ikke begynder at tro, at jeg censurerer dem …

  Lingvistisk, så skal du nok regne med, at det er -azi, og ikke -nazi, der er endelsen. Ellers kan jeg sandelig godt se komikken.

  Jeg har samme holdning til skidtet, som du har, dybest set. Eneste forskel er, at jeg har ladet mig presse til at få det udført alligevel. Jeg saboterer det så i den grad ved ikke at sætte mig noget videre ind i det. Endnu. Jeg skal da ikke udelukke, at jeg for at få noget for mine 165 euro en eller anden kold og mørk vinteraften sætter mig noget bedre ind i det.

  Men, du har ret, når man er ude over den formeringsdygtige alder/har fået de børn, man skal have, så er det begrænset, hvor meget man kan have ud af det.

  Jeg holder ironisk distance, indtil videre.

  Comment by Henny Stewart — 26. august 2016 @ 15:39

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment