Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

29. august 2016

Addr! Nu igen!

Filed under: Blandet — Tags: , , , , — Henny Stewart @ 16:01

Dette indlæg bliver nok (næsten) uden illustrationer, og det selv om det handler om noget så “nuttet” som kattene.

Der er ingen vej uden om det: Næsten hver uge må jeg fjerne svingfjer, museører og -haler og diverse andet overskydende fra drab. Under min seng. Kattene har altså fået den idé, at det er der, mordene skal foregå. Jeg ved ikke rigtig hvorfor. Måske mener de, at de bør bringe mig gaver midt om natten, eller også er det, fordi de ved, de ikke bliver forstyrret der.

Det er langt fra altid, jeg ser hvem synderen er, men jeg har ofte set min yngste kat med et eller andet i munden. Et eller andet, der er i gang med de sidste krampetrækninger. Yngste kat, Punktum, A.K.A. Bimse, er en stor, stærk og sund kat, omend måske nok ikke den skarpeste kniv i skuffen. Jeg har indtryk af, at han er en dygtig jæger, der fanger meget mere, end han ved, hvad han skal stille op med. I øvrigt foretrækker han kattemad og fars frem for mus og småfugle. Når han går på jagt, er det altså mest for underholdningens skyld. Når han bringer sit bytte ind, hvilket han ikke altid gør, miaver han meget ynkeligt hele vejen. På den måde vækker han Stoffer, som ligger og sover et eller andet sted, ofte i fodenden af min seng … Stoffer går ned på gulvet, og enten lokker han musen fra Bimse, eller også får han den af ham, det står hen i det uvisse. Så løber Stoffer ud på badeværelset og op i karret, hvor han bliver siddende med byttet i munden, alt imens han knurrer med en meget dyb tone. Han virker heller ikke meget interesseret i at spise byttet. Når han så er træt af at knurre, kan vi tage musen fra ham og skaffe den af vejen. Nej, jeg tager ikke musen eller fugleungen fra kattene med det formål at redde dem. Jo, jeg ved godt, at de også sådan set har ret til at leve, men når først kattene har bidt i dem, kan de ikke leve alligevel, og der er simpelthen så mange mus her omkring, at det kun er godt at få ryddet lidt ud i dem. Det, jeg sådan set synes mindst om, er når musen slipper væk, og de ikke fanger den igen. Så har vi jo et ekstra “kæledyr” inde, der måske lægger sig til at dø et eller andet sted, hvor vi ikke finder den, før vi kan gå efter lugten.

Scenariet med Bimse, der bringer bytte ind til Stoffer, gentager sig adskillige gange om ugen, og jeg er ved at være god til at ignorere det. Det er jo bare kattene, der er katte. Somme tider slipper musen fra dem og render ind under min badevægt, som er lavet af glas. Så kan den sidde derinde, mens kattene holder øje, og det kan vare i timevis. Jeg er ikke så vild med at tage billeder af myrderier, men lige denne situation fik jeg da fanget og lagt op på FaceBook af en eller anden grund:
kats
Jeg kunne også sagtens tage et billede af Stoffer, hvor han sidder i badekarret med en mus i munden, med det ser alt for fjollet ud. Alt i alt så kan jeg bekræfte, at det stadig er sådan, at katte fanger mus. De er bare mere interesseret i at lege med dem end i at spise dem. Punktum har dog præsteret at komme ind med en mus og lægge den i madskålen, så måske har han trods alt en forståelse af konceptet.

8 Comments »

 1. Hvis du skærer ned på fodringen, spiser de vel op, eller ..?

  Comment by Eric — 29. august 2016 @ 17:13

 2. @Eric: Måske på lidt længere sigt. Men i første omgang ville det nu bare resultere i mere tiggeri.

  Comment by Henny Stewart — 29. august 2016 @ 17:58

 3. Det er deres natur, og der er ikke noget at gøre ved det – vi havde også både mus og fugle, der blev aflivet temmelig langsommeligt inden døre. Og så havde vi en mus, der slap fri og boede bag et køkkenskab i en meget lang periode. Den kom ud og spiste af kattens mad, når den ikke var hjemme. Det må kunne kaldes poetisk retfærdighed 🙂

  Comment by Ellen — 29. august 2016 @ 20:54

 4. @Ellen: Ja, det er deres natur, og den kan man nemlig ikke ændre på. Vi har så mere bøvl med det nu, fordi vi har fået kattelem. Før, da vi skulle åbne terrassedøren for dem, kunne vi lade være, hvis de havde noget i munden. Men da skulle vi hele tiden rende for at lukke dem ind eller ud. Der er fordele og ulemper ved alt.

  Jeg tror dog, det er meget sjældent, at en undsluppen mus lever ret længe. De er ret medtaget, efter at kattene har haft fat i dem, men ja, det er da poetisk retfærdighed, hvis sådan en “survivor” æder kattens mad. Så ka’ de lære det, ka’ de. Eller ikke.

  Comment by Henny Stewart — 29. august 2016 @ 22:14

 5. Det er selvfølgelig synd for musene, der ikke har gjort andet galt end at være til på denne klode.

  Katte elsker at bringe deres mennesker disse “gaver”, og jeg kan ikke lade være med at synes, at det er en af kattenes charmer.

  Jeg er vokset op med mange katte og hat også altid selv haft kat, og det ville jeg gerne igen, så var der en at “snakke med” mv. Desværre er det ikke tilladt i min ejendom. Jeg synes ellers ikke, at lille kat kan genere nogen.

  Comment by Stegemüller — 30. august 2016 @ 15:45

 6. @Hanne: Ja, musene har jo ikke gjort andet, end det de nu skal. Det samme kan man sige om kakerlakker og skimmelsvampe. Men jeg må indrømme, at jeg ikke kan lide det, hvis jeg ser, at musen stadig er i live, mens kattene har den i munden. De der små fødder, der cykler rundt og rundt…

  Jeg synes heller ikke, at en enkelt indekat kunne genere nogen, men det bliver så hysterisk med folk og deres allergier osv. Jeg tror vitterlig, at husdyr er gode for mennesker at have.

  Comment by Henny Stewart — 30. august 2016 @ 20:04

 7. Katte er nu engang katte

  men en af dem må jo spise mus, når du nu finder haler.

  Comment by Anette — 3. september 2016 @ 16:49

 8. @Anette: Ja, Bimse spiser nogle af de mus, han fanger. Stoffer gør også. Men de har ikke fattet, at de bør gøre det hver gang. Jeg har også haft nogle samtaler med dem om, at det hersens take-away ikke er så populært. Hvorfor de ikke kan fortære byttet udenfor er lidt af en gåde.

  Comment by Henny Stewart — 3. september 2016 @ 17:17

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment