Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

4. september 2016

Et l*kum på hjul?

Filed under: Blandet — Tags: , , , — Henny Stewart @ 17:23

Tiny houses
Om det nu startede det ene eller det andet sted, ved jeg ikke, men i USA, Canada og New Zealand har man denne tendens, der kaldes “Tiny House”. Et Tiny House er typisk ofte på hjul, ofte på størrelse med en campingvogn, ofte indrettet til at gå “off grid”, dvs. det er indrettet med solceller og multtoilet. Hvor de får vand fra, er helt klart noget, der nok afhænger af, hvor de bliver parkeret.

Forskellen på en campingvogn og et Tiny House ligger nok især i materialerne. Konventionelle campingvogne er bygget af glasfiber, mdf og andre partikelbrædder, som generelt vist ikke er så sunde materialer at omgive sig med. Campingvogne er så heller ikke beregnet til at bo i, andet end når man er på camping. Anderledes forholder det sig med Tiny Houses. De er ofte lavet fortrinsvis af træ, nogle gange genbrugstræ, og de er beregnet til at bo i. Mange yngre amerikanere vælger at sælge deres store huse og købe Tiny House for friværdien. På den måde slipper de for at være lønslaver på fuld tid, for huslejen er betalt. Samtidig kan de rejse og have huset med, hvilket er praktisk for eventyrere, men også for daglejere og folk, som måske ikke kan få fast arbejde. Det sidste underspilles i det materiale, man kan finde om bevægelsen på nettet. Men der er vel heller ingen, der frivilligt lader sig marginalisere på samme måde, som romaer og andre rejsende har været i århundreder? Så ville det næste vel blive, at man anbefalede en Tiny-House-løsning til medlemmerne af det såkaldte “prækariat”.

Jeg tror slet ikke, det ville være noget for mig i praksis. Fx ville sådan et Tiny House være det, jeg har antydet i overskriften adskillige gange om dagen, og det ville bestemt ikke være rart. Ligeledes ville jeg slet ikke bryde mig om at være “off grid”. Jeg sætter stor pris på både el, vand, varme og sanitet, for ikke at tale om internet og telefoni. Men bortset fra det, så synes jeg rigtig godt om ideen om ikke at efterlade et stort aftryk med det forbrug, man afstedkommer. Jeg synes også, det må være fint at være gældfri og fri for at betale husleje. Endelig er der noget meget fascinerende i ideen om kun at have de ejendele, man absolut har brug for. I et Tiny House er der ikke plads til at rode!

Der er altså ting ved Tiny House ideen, der kan bruges. Jeg gad fx godt se nye huse på godt under 100 m2, praktisk og moderne indrettet og gerne til en pris, hvor alle kan være med.

Vi bor i et hus, der er lidt under 100 m2, og der er såmænd ikke så længe til, vi er gældfrie. Men når vi kommer der til, har vi også betalt på det i 25 år, og den udgift har i høj grad været bestemmende for det liv, vi har levet.

4 Comments »

 1. Du fik mig til at slå et nyt ord op, som jeg er stødt på adskillige gange de seneste dage: Prekariat.

  Sådan et Tine House kunne jeg faktisk godt tænke mig. Selvom jeg prøver at leve minimalistisk, har jeg alligevel fået samlet alverden ting og sager sammen. I et Tiny house har man ikke mere end det, der er nødvendigt. Herudover er det bærdygtigt, og tænk at kunne tage sit hjem med sig.

  Jeg bor til leje, og det er jeg faktisk ret glad for; det giver en form for frihed. Herudover er det svært at købe noget med én indtægt i København.

  Apropos asbest: Det var asbesten der gjorde 50 mennesker syge med eksem hos Siemens Windpower. Det er noget skidt.

  Comment by Stegemüller — 4. september 2016 @ 18:17

 2. @Hanne: Der er selvfølgelig en slags frihed i at bo til leje, det gjorde jeg også selv i mange år. Det er bare rigtig mange penge, man skal aflevere til en udlejer hver måned, penge som man vel at mærke ikke kan trække fra nogen steder. Til sammenligning kan jeg fortælle, at mit hus hver måned koster mig ca. det samme som en 1-værelses her i byen. Men ja, nogle af principperne i “Tiny-House-Living” kan med fordel anvendes af os, der stadig bor i konventionelle boliger.

  Comment by Henny Stewart — 4. september 2016 @ 18:39

 3. jeg kan åbenbart ikke kommentere, hvis jeg skriver min webadresse på, så jeg prøver igen uden:
  Hver gang jeg læser om disse små huse, så får jeg en lyst til at smide alt ud og flytte ind i et. Jeg tror dog, at jeg som dig alligevel ville få svært ved at bo så småt og uden vand og internet 🙂

  Comment by Lene — 5. september 2016 @ 8:01

 4. @Lene: Jeg kan desværre ikke gennemskue, hvorfor du bliver så ugæstfrit behandlet her, kun beklage det!

  Ja, jeg føler mig også fristet. Jeg tror godt, jeg kunne bo så småt, hvis jeg bare var “on grid”, altså havde el, varme, vand og sanitet. Og internet og telefoni. Jeg har en gang haft en lejlighed på 45 m2. Der var altid pinlig orden, og jeg manglede ikke noget, lige bortset fra mand og kat. 😉

  Comment by Henny Stewart — 5. september 2016 @ 15:48

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment