Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

5. september 2016

De vil gerne anmeldes

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , — Henny Stewart @ 18:29

23andme
De gode folk på 23andme sender mig af og til mail, hvor de spørger, hvordan jeg har været tilfreds med deres service. Tjah, jeg har ikke tænkt mig at skrive en anmeldelse til dem, men deres mail har da alligevel fået mig til at tænke over, hvad jeg egentlig synes. Jeg skrev lidt af det i et tidligere indlæg.

Jeg har egentlig ikke foretaget mig stort med det siden. Men, altså, siden I spørger, 23andme, så lad mig fortælle, at min oplevelse af jeres service er sådan lidt meh… Først er der jo indsamling af dna. Det skal jo gøres, det er jeg klar over, men det føles nu alligevel mere end en anelse klamt at sidde og spytte ned i et reagensglas, som man derefter pakker ind i den medfølgende emballage. Selve emballagen er den samme, som man modtager sit testkit i, og det er da meget smart, at man har lavet det på den måde. Noget skal man jo have for sine 169 Euro.

Så kommer ventetiden. Forhåbentlig har folk noget andet at være optaget af, for ellers vil de 6-8 uger nok føles som temmelig lang tid.

Så kommer beskeden, pr. email, om at de er færdige med at analysere ens dna. Jeg ved næsten ikke, hvad der ville være værst: At få noget uventet at vide eller ikke at få noget uventet at vide? For mig var det jo nr. 2, der gjaldt. Men det vidste jeg jo, at det ville være: Min slægt, på begge sider, stammer ene og alene fra Taars, og der er ikke rigtig noget, man kan gøre ved det, skulle man nu ønske det.

Hvad angår andre resultater, så er det jo sådan, at man ikke får nogen analyse, sådan med ord på, specifikt ud fra ens eget dna, det er jo trods alt begrænset, hvad man kan få for 169 Euro. Man får udelukkende adgang til noget statistik, som er kompileret ud fra de oplysninger, som mennesker med en lignende genetisk sammensætning, har givet. Der ud over er der en liste over arvelige sygdomme, hvor man får at vide om der er risiko for vedkommende sygdom eller ej. Desuden er der nogle typer medicin, hvor man får at vide, hvordan folk med ens genetiske sammensætning rent statistisk har reageret. Endelig får man adgang til en sær masse mb af rå data fra ens egen analyse. Men disse rå data har man intet at bruge til, med mindre man har en uddannelse, der gør, at man kan læse dem. Her melder jeg helt og aldeles pas.

Så på spørgsmålet om jeg vil anbefale andre at få deres genom fastlagt, vil jeg svare nej, det er der sådan set ikke så meget ved. Brug hellere pengene på en glad aften, med mindre der er noget specifikt, du vil have ud af det. Det var der i mit tilfælde. Manden havde plaget mig om at få dette gjort, jeg gjorde det og nu er han på udkig efter noget andet at plage mig om.

4 Comments »

 1. Nogen kan sikkert få en art ro i sjælen med sådan en analyse. Jeg tror aldrig, jeg kunne finde på det; jeg vad, at jeg er en gensplejs.

  Comment by Eric — 5. september 2016 @ 21:02

 2. @Eric: Det er kun ca 1,5-2% af alle sygdomme, der er genetisk betingede. Så det er egentlig meget lidt, man får for pengene. Ja, så er der selvfølgelig dem, som har interessante forfædre, men selv der må jeg melde pas …

  Comment by Henny Stewart — 5. september 2016 @ 22:32

 3. Tænk jeg synes, det lyder lidt som bondefangeri. Og som du skriver, hvad skal man dog med alle de MB data, som man som almindelig kunde alligevel ikke kan analysere.

  Comment by Stegemüller — 6. september 2016 @ 12:34

 4. @Hanne: Måske kan nogle mennesker overtale deres læge til at tyde noget af det? Måske kan mindre dovne individer end jeg sætte sig ind i det og lære at læse det selv? Jeg ved det ikke.

  Comment by Henny Stewart — 6. september 2016 @ 13:41

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment