Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

12. september 2016

Is i maven

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 18:30

Det kan vi lide! Altså sådan i helt konkret betydning. Det er ikke, fordi jeg er blevet for fattig til at købe is i butikken, men jeg synes, deres liste af ingredienser er blevet alt for lang. Jeg bryder mig ikke om sådan noget is, der er blevet til snavset vand, når det smelter. Selv om det hedder sig, at det er “flødeis” eller “lavet med ekstra fløde”, så tyder de opstød, (undskyld) folk som mig* får efter at have spist det ærlig talt på, at det snarere er affaldsprodukter fra den petrokemiske industri, der er blevet emulgeret, pisket op, farvet og smagsat med kunstige aromaer og i det hele taget tilsat en hel masse e-numre.

Nå, men man har en fryser, så man kan vel bare lave sin is selv. Jo, jo. Men man er jo også udfordret på husmoderlighed, så det er ikke nødvendigvis helt så enkelt.

Jeg fandt dog ud af at lave is af fløde, æg, sukker og muligvis en ingrediens mere, til at smagsætte med. Jeg er også udmærket tilfreds med smagen, også med prisen, som under alle omstændigheder er billigere end det kemiske udtræk, forstå det hvem der kan. Konsistensen er bare lidt problematisk. Når isen har været frosset i et døgn eller mere, bliver den stenhård. Hvis jeg nu skulle følge min lyst og bare æde det hele på en gang, ville jeg bare tage isen ud en time før, og så var det ikke noget problem. Men det skal jeg ikke! Jeg skal kunne tage en mindre portion af det, og så skal jeg sætte resten tilbage i fryseren. Det er bare nogle gange nærmest umuligt at hugge den portion ud.

Jeg vil ikke bruge mere sukker, ved godt, at det kunne blødgøre noget. Jeg vil heller ikke købe en ismaskine, har alt for mange mærkelige husholdningsmaskiner og ingen plads til dem. I øvrigt har jeg fået fortalt, at is som er lavet i ismaskine også bliver stenhård, når det fjernes fra ismaskinen og sættes over i fryseren.

Kan det mon overhovedet lade sig gøre at lave blød is uden at bruge mærkelige olier, stabilisatorer, emulgatorer og jeg skal komme efter dig?

*Folk, der har fået lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør fjernet.

Det plugin, der genererer links til andre indlæg, synes åbenbart, at dette indlæg har noget med dagens ur at gøre. Da jeg mangler en illustration, kunne jeg da bruge dagens ur, et isblåt Alpha, hertil:
Alpha Daytona Beach

10 Comments »

 1. Is er godt! Jeg har fundet ud af, at de i Føtex har is uden alle mulige underlige tilsætningsstoffer og E-numre, og med kun økologisk fløde og æg, og måske et eller andet. Det smager godt.

  Du giver mig lyst til også selv at prøve at lave is – men det bliver ved Gud uden ismaskine.

  Du skriver: “lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør fjernet.” Er det en følge af din kræftsygdom? Det må være ret indgribende, for du fortæller faktisk tit om noget, du ikke kan, på grund af den deficit. I går skrev du fx at det ikke var godt at bukke dig i haven, fordi du så kunne/skulle kaste op.

  PS: Fede ure du har!

  Comment by Stegemüller — 12. september 2016 @ 19:19

 2. @Hanne: Ja, jeg havde jo kræft i den nederste del af spiserøret og i den øverste del af maven, og derimellem sidder lukkemusklen, så den røg ud sammen med kræften. Lægerne dengang mente ikke, at det ville give mig nogle særlige problemer, for de kunne se, at den ikke havde fungeret ordentligt i årevis, men jo det er en alvorlig mangel. Man er nødt til at nærmest sidde op og sove, man kan ikke bøje sig forover i ret lang tid ad gangen, – det er jo loven om forbundne kar, der kommer i anvendelse der -, man kan ikke spise krydret eller stærk mad, for det kommer man til at høre fra resten af dagen. Men det kunne ikke være anderledes.

  Jeg synes, du skulle give dig til at eksperimentere med at lave is, det kan være, du finder frem til et eller andet genialt.

  Tak, jeg kan også godt lide de fleste af mine ure. Nogle af dem er jeg vokset fra, og andre var ikke helt som forventet. Jeg køber dem jo på nettet, og billeder kan være misvisende.

  Comment by Henny Stewart — 12. september 2016 @ 19:43

 3. PPS: Hvad hedder dit plugin, der genererer links til lignende indlæg? Det kunne jeg også tænke mig at forsøge mig lidt med.

  Comment by Stegemüller — 12. september 2016 @ 19:21

 4. @Hanne: Det hedder WordPress Related Posts. God fornøjelse!

  Comment by Henny Stewart — 12. september 2016 @ 19:45

 5. Har du prøvet Hansen is, den synes jeg er ret lækker. 🙂

  Comment by Inge — 13. september 2016 @ 10:25

 6. @Inge: Nej, det tror jeg ikke, jeg har. Hansen ROM, derimod, men det er ved at være meget længe siden … Hansen is, den må jeg prøve at se efter. Tak!

  Comment by Henny Stewart — 13. september 2016 @ 11:04

 7. Der er flere gode is på markedet (som fx Inges Hansen), men de koster også derefter. Fair nok, vel egentlig …
  Husholdningsismaskiner er glimrende, men nok kun beregnet til det is, man spiser her og nu. Sådan bruger Charlotte i hvert fald sin. Det, der er godt ved disse små portioner er, at der er rig mulighed for at eksperimentere – hun har lavet mange lækre is, hvilket heller ikke ligefrem har gjort hende upopulær hos børnene.
  Når det er sagt, forstår jeg godt, du ikke vil have en ismaskine. Det vil jeg heller ikke … jeg har også udstyr nok.

  Comment by Ellen — 13. september 2016 @ 12:08

 8. @Ellen: En af dem, der bor her i huset, ikke mig, har indkøbt bagemaskine, juicepresser, food processor osv og jeg har parkeret alle disse ting i garagen. Vores køkken er et typisk køkken fra 1960. Det vil sige, at der er meget lidt skabsplads og endnu mindre bordplads. Dertil kommer, at vi ikke kan bruge de skabe, der er op mod ydervæggen, til noget, der skal i kontakt med mad. Der er jordslået derinde, og da huset er dårligt isoleret, er det helt umuligt at holde det nede. Sådan et køkken er slet ikke beregnet til en maskinpark, så ismaskine er bestemt no go. Men jeg kan se meningen med at have en, hvis man er en familie, der spiser isen som dessert samme dag, den blev lavet.

  Comment by Henny Stewart — 13. september 2016 @ 12:55

 9. hmm dem min mor laver på græsk youghurt og honning + smag bliver ok, lidt hårde men 10 minutter ude så kan der tages af dem og de ryger ind i fryseren igen (de har så også fordelen ingen æg… ret godt når man har ægge allergi)

  Comment by Anette — 14. september 2016 @ 23:28

 10. @Anette: Det lyder interessant. Jeg har også tænkt på at bruge yoghurt, men jeg havde forestillet mig, at det var en del af fløden, den skulle erstatte, ikke æggene.

  Comment by Henny Stewart — 15. september 2016 @ 9:40

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment