Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

13. september 2016

There is a fine Line …

… between collecting and hoarding …

Sådan siger de i programmet om samlere, som jeg faldt i på DR2 her til formiddag.
Samlinger
Der kommer mit danske, som dog ellers er mit modersmål, en anelse til kort. Jeg kan ikke finde to og kun to ord, der dækker “collecting” vs. “hoarding”. At samle eller være samler vs. at samle eller være samler? Hm. Det er da klart som blæk. “A collector” oversættes uden besvær til “en samler”, mens “a hoarder” nærmest må forklares som “en person med sygelig trang til at samle”. Jeg kan slå “hoarder” op og finde betydningen “hamstrer”, som ikke dækker det. Efter min mening hamstrer man, hvis man køber lagre af nødvendige varer, fordi man frygter en eller anden mangelsituation, som fx kunne være et resultat af krig eller strejke. Jeg mindes endnu den store strejke sidst i 90’erne, hvor skøre kællinger, der aldrig i deres liv har bagt, nærmest støvsugede butikkerne for gær. Det kalder jeg at hamstre.

Men hvis man fx har ondt ved at skille sig af med plasticemballager, fordi de kan være nyttige til mange ting … hvilket de kan, men hvis man har et helt værelse fyldt med tomme plasticemballager, så kunne man måske tænke, at man havde nok? … så kalder jeg det ikke at hamstre. Hvis man ikke kan kassere alle de æsker, man har købt kartoffelsalat i gennem et helt år, er det at “hoarde”.

Som en person, der har mere end et kæledyr, er jeg også konstant i fare for at blive udråbt til sygelig samler. Og nej, det er jeg ikke! Jeg har fem katte og jeg skal absolut ikke have flere, tværtimod satser jeg på at reducere antallet af katte ved naturlig afgang. Aldrig så lækre sådan nogle små kattekillinger er, så skal de ikke komme og mjave ved min dør! Men folk, der har flere kæledyr end de har råd og kræfter til at passe ordentligt, bør tage et godt kig i spejlet. JUST SAY NO! Nogle gange lettere sagt end gjort. Det ved jeg godt, og det er derfor jeg har fem katte i stedet for de to, jeg oprindelig havde besluttet, at jeg ville have.

I programmet besøgte de en samler af kukure. Jeg kan næsten forstå ham, blot synes jeg, han kunne have valgt noget mindre at samle på, som fx armbåndsure eller lommeure … En anden samler har legetøj som sit svage punkt. Han forklarer det ganske enkelt med, at der var nogle ting, han rigtig gerne ville have haft som barn, som han ikke fik, fordi familien ikke havde penge til det. Det er for mig helt forståeligt og måske tæt på en forklaring af megen samleradfærd. Den kompenserer for en eller anden mangeltilstand, man har erhvervet sig i sin fortid.

Hvordan dette nu kan henføres på min samling af ure, det kan jeg ikke rigtig forklare. Jeg har en ramme for min samling, og den ramme udgøres af to miniskuffedarier. Samlingen skal være deri, og hvis den ikke længere kan det, skal der sorteres fra. Det har jeg gjort flere gange. De første ure, jeg købte, var for billige, og i virkeligheden langt fra så fine som på billederne. Jeg vil ikke gå med dem, og det vil andre heller ikke, er jeg sikker på, så jeg smed dem i en pose for at smide dem væk. Den pose har jeg så fundet ude i garagen, men den kommer ikke ind igen. Jeg har sagt farvel til indholdet, og det gjorde mig ikke spor ondt. Jeg skal snart til at sortere igen, kuratere, kan det kaldes, og jeg har allerede nogle kandidater i tankerne. Jeg er blevet opfordret til at lave en montre, hvor jeg kan udstille mine ure, eller en eller anden anordning, så de kan ses på væggen. Det vil jeg ikke. Ure skal kun udstilles et sted: På håndleddet, og kun et ad gangen.

Man kunne vel også forestille sig, at nogen samleradfærd skyldtes en interesse for ting i omverdenen, uden at det nødvendigvis skal diagnosticeres som en kompenserende adfærd …

Jeg har altså en rem af huden med det samleri, hvad enten det nu er den ene eller den anden slags. Jeg har fx også samlet en skrækkelig masse bøger, som jeg stadig har stående på reoler, hvor de ikke laver andet end at samle støv. Det er kun en meget lille brøkdel af dem, jeg kunne tænke mig at genlæse. De bøger er nu truet. Snart skal jeg tage mig sammen til at male i stuen, og jeg tror faktisk, at når jeg først har flyttet bøgerne ud af reolerne for at kunne flytte disse, så vil jeg ikke flytte dem alle tilbage igen. Men det ligger ude i fremtiden.

I fortiden blev man opfordret til at samle. Da jeg skulle konfirmeres, blev jeg bedt om at vælge sølvbestik. Fra og med konfirmationen og til længe efter, jeg var flyttet hjemmefra, var mine “store” gaver fra familien skeer eller gafler fra det forbistrede bestik. Jeg har aldrig brugt noget af det, og jeg aner ikke, hvor det er i dag. Jeg vil faktisk heller ikke have det at vide. Men den gang var det sur r*v, fordi jeg havde så lidt penge og fordi gaver fra familien udgjorde det eneste luksusforbrug, jeg havde. Men piger i min generation forventedes stadig at samle udstyr, så man havde det hele, når man blev gift. Havde jeg fortsat det samleri, ville jeg have haft utrolig meget udstyr, idet jeg først blev gift som 44-årig, hvilket man roligt kan sige er længe efter, at nogen havde troet, at det ville ske. Heldigvis har jeg aldrig investeret i sølv, porcelæn og linned efter den tid. Jeg har kun købt det, der var brug for. Og ikke noget sølvtøj.

Så nogle samlinger blev man opfordret til at lave og andre bliver man latterliggjort for at have. Nogle er inden for det acceptable og andre er ikke. Mon egentlig ikke, man skulle tage retten til selv at bestemme, hvad der er hvad, tilbage?

Men jeg kunne nu stadig godt tænke mig at have en ordentlig oversættelse af “hoard”, “hoarding” og “hoarder”.

Jeg kunne også tænke mig at komme af med nogle tomme emballager, men det arbejder jeg på. Måske kan jeg bruge nogle af dem til at lave bakker til mine ure, så de ikke skal ligge i nogle store, rodede bunker i skufferne …

8 Comments »

 1. Der jo noget, der hedder samlermani. Men nok ikke noget, der hedder samloman. På nettet så jeg et nødråb fra en mor, som kaldte sin søn “ekstremsamler”. Der var måske en glose, der kunne bruges. I præfixet “ekstrem” ligger der vel en antydning af noget patologisk.

  Comment af Naja Fuglsang-Damgaard — 13. september 2016 @ 14:27

 2. @Naja: Ja, ekstremsamler kunne godt bruges, selvom forstavelsen ekstrem- vel ikke altid betyder noget patologisk? Nu kan jeg ikke lige komme med nogle eksempler, for de ville være fra sportens verden, hvor jeg ikke har aktivt ordforråd. Men måske er fx en ekstremløber, hvis der er noget, der hedder det, faktisk også en anelse sygelig.

  Comment af Henny Stewart — 13. september 2016 @ 14:31

 3. Ja, så vidt jeg ved, er ekstremsport ikke godt for ret meget andet end de praktiserende egoer… men, ok, det ville ikke være godt, hvis vi alle krøb rundt langs panelerne…

  Comment af Naja Fuglsang-Damgaard — 13. september 2016 @ 14:52

 4. @Naja: Nej, der skal helst være plads til noget forskellighed. Hver sin lyst for egne penge, så længe det ikke går ud over nogen andre.

  Comment af Henny Stewart — 13. september 2016 @ 15:54

 5. Interessant.
  I ordbogen.com står ‘hoarding’ som betydende ‘plakattavle’ – altså ‘billboard’ på amerikansk og har dermed ikke rigtig noget med at samle at gøre. For ‘hoard’ foreslår den ophobe, puge, oplagre, samle sammen og … hamstre.
  Nogle ord er ganske enkelt uoversættelige med et enkelt eller to ord; de kræver en hel forklaring.
  Den anden vej er ‘hygge’ et godt eksempel – det er umuligt at oversætte – Tim har prøvet, men har opgivet og prøver i stedet at introducere ordet i det engelske sprog 🙂
  Og mon ikke den gærhamstring vil blive husket til alle tider?

  Comment af Ellen — 13. september 2016 @ 18:59

 6. @Ellen: Jo, den gærhamstring er legendarisk! Jeg købte nu ikke noget selv, men der nåede faktisk at blive mangel på brød. Dvs. jeg kunne ikke få det brød, jeg plejede, men nok noget andet.

  Ophobe, puge, oplagre osv. er gode bud på verbet, men man kan ikke rigtig substantivere dem. Puger har vi, men det er vel kun om penge.

  Det her er nok bare et eksempel på, at sprogene ikke dækker en til en, heller ikke sprog, der er så tæt som dansk og engelsk.

  Comment af Henny Stewart — 13. september 2016 @ 19:32

 7. hmm vi købte gær… men ikke meget…man kan jo spise andet end brød.

  jeg samler også… mest dimser og andet jeg kan bruge kreativt… men har bare sat en max massefylde på tingene…. det fungere ok

  Comment af Anette — 14. september 2016 @ 22:12

 8. @Anette: Ja, den med at sætte en max massefylde på samlingerne gør, at man beholder kontrollen, hvilket er en god ting™.

  Comment af Henny Stewart — 15. september 2016 @ 9:36

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment