Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

14. september 2016

Hvad motiverer mennesker?

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , , — Henny Stewart @ 12:01

Hvad med indre motivation?
En illustration, der ikke dækker fænomenet “indre motivation”, der i virkeligheden er den eneste, der har egentlig værdi.

Spørgsmålet rejser sig for mig i disse dage, fordi det ser ud til, at regeringen og store dele af oppositionen, med andre ord det politiske establishment, har en mening om, at penge er den store motivator. Eller sult, dårlig samvittighed og stigma.

Jeg havde jo lovet mig selv ikke at lave indlæg om politik, og jeg kan godt se, at dette går til kanten eller over. Pyt, i gamle dage sagde nogle af os, at alt er politisk, og det er det jo også nok, så …

Man siger, at man beskærer de sociale ydelser for at motivere folk til at tage et arbejde, som man kan gå ned på Jobcentret og få anvist. Det sidste er nyt for mig, det tror jeg slet ikke, Jobcentrene beskæftiger sig med. Det er jo også blevet påpeget, at den største del af fx kontanthjælpsmodtagerne, slet ikke er i stand til at arbejde. Så kan de vel i princippet være så motiverede, som det skal være. Det vil altså ikke nytte at “motivere” dem mere. I øvrigt mener jeg, at det er ret uartigt, bare sådan at antage, at man ikke er motiveret for at arbejde, bare fordi man ikke har et arbejde. Der er stadig ikke arbejde nok til alle! Inden nogen skulle finde på at spørge mig, så er jeg ikke det ringeste motiveret for at arbejde, og hvis nogen skulle få idéer om at pålægge mig og andre efterlønnere motivation i form af tom brødkasse, så vil jeg mene, at det er den ringeste form for motivation af alle.

Den øvelse lugter langt mere af, at man vil begrænse kontanthjælpsmodtagernes antal med et hvert til rådighed stående middel. Med Ayn Rand lade universet skælve og ryste disse “pariaer” af sig. Desværre er dette neoliberale “tankegods” bag både den nuværende regering og store dele af den forrige.

Jeg tror ikke på, at magthaverne er uvidende om, at kontanthjælpsmodtagere ofte har børn, og at disse får en sværere barndom, hver gang man skærer i kontanthjælpen. Det er nok her, den dårlige samvittigheds motivation kommer ind i billedet. Men denne dårlige samvittighed er blot en ekstra byrde. Det virker ikke. Syge bliver ikke raske af at have dårlig samvittighed eller være sultne.

Hvis der er nogle kontanthjælpsmodtagere, der kan arbejde, og hvis der er arbejde til dem, og det er to store hvisser, skal man bare føre de to sammen. Kan det ikke lade sig gøre, skal man arbejde med motivationen, men mon dog ikke, det er en pædagogisk indsats, der ville være brug for? Det er i øvrigt ikke sikkert, at det kun er de potentielle arbejdstagere, der skal motiveres!

8 Comments »

 1. Jeg er forlængst holdt op med at tro på politikernes påståede intentioner. Man kan ikke måle dem på, hvad de siger, men kun på hvad de gør.

  Og det, de gør, er ondsindet og kynisk. De bruger uden skrupler magten mod samfundets svageste. Man kaldte det klassekamp engang, men kampen er svær at få øje på i dag. Man kan kun gisne om politikernes motiver, men ædle er de i hvert fald ikke.

  Så langt øjet rækker er der ingen undskyldende momenter for den nye fattiglemspolitik. Det er ikke nok, at folk ligger ned; de skal trædes på med stilethælen.

  Comment by Eric — 14. september 2016 @ 15:15

 2. @Eric: Ondsindet og kynisk, ja, så enkelt kan det summes op. Det vil jeg godt skrive under på.

  Hvis man husker sin historie en lille smule, så har vi fortilfælde for, at en magthaver lagde en bestemt befolkningsgruppe for had, så han havde en syndebuk, hvilket gav ham “arbejdsro” til at gennemføre sine endnu mere lumske og ondsindede tiltag.

  Comment by Henny Stewart — 14. september 2016 @ 16:26

 3. thja jeg er rigelig motiveret (og kender kun motiverede folk) men er nu glad for jeg har fortidspension, da jeg desværre ikke kan arbejde, men tror mig jeg arbejder hårdt med mig selv så jeg måske en dag kan lidt (åh hvor vil det være skønt)…. at sulte mig vil aldrig gøre mig mere rask eller mere motiveret.

  Jeg frygter hvor politikerne er på vej hen… der jo ikke langt fra dette til at tage livet af folk… har allerede oplevelsen af at de helst så jeg tog mit eget liv så jeg ikke kostede samfundet.

  Comment by Anette — 14. september 2016 @ 22:01

 4. @Anette: Det er forfærdeligt, at nogen skulle have den opfattelse i dagens Danmark. Vi må holde fast i, at vi er et velfærdssamfund, som vi alle har bidraget til og alle har ret til at være i.
  Hvis folk ikke kan arbejde mere, skal de have en pension. De tilfælde, vi har hørt om, hvor folk er så syge, at de faktisk får hjælp med at holde deres hjem, går med rollator og ilt, og alligevel bliver truet med, at deres hjælp vil blive taget fra dem, det er helt ude i hampen.

  Comment by Henny Stewart — 15. september 2016 @ 9:28

 5. Selvom der er ni år imellem os, er vi vokset op med de samme termer fx: “Viden er magt”, og “alle handlinger er politiske”. For mig er disse termer stadig korrekte, og de bliver rigtigere og rigtigere dag for dag. De vokser nemlig med den neoliberalistiske politik, der føres nu om dage – spørg bare LA.

  Fattigdom og sult gør ikke de syge raske, og det har det aldrig nogensinde gjort. Jeg kommer til at tænke på Marie Antoinette, men det var vist slet ikke hende, der spurgte: “Hvorfor spiser de ikke bare kage?”.

  Nej man går ikke ned på Jobcenteret og tager et job. Det er kun beskæftigelsesministeren, der tror sådan. Han ved intet om det område han forvalter! Hans embedsmænd har beregnet, at hele kontanthjælpsloftet vil kaste 650 årsværk af sig – sæt det lige i relation til de 49.000, der er omfattet at de nye regler.

  Mit hjerte bløder mest for børnene, som vi bl.a. så dem i DR2’s udsendelser “Børn på bistand”. De er uden nogen former for skyld pludselig rodet ind i at tage ansvar for familiens økonomi. Regeringen har afskaffet fattigdomsgrænsen, men havde de ikke afskaffet den, ville de se 7.000 børn ligge under den.

  Jeg kan snart ikke holde det ud mere!

  Comment by Stegemüller — 15. september 2016 @ 14:47

 6. @Hanne: Nej, det er strenge tider. Det værste er, at hvis vi fik en socialdemokratisk regering i morgen, ville den føre stort set den samme politik over for de svageste.

  Det er helt rigtigt, at det er børnene, det går værst ud over. Jeg gad nok vide, hvilke fremtidige regninger til samfundet, der bliver udskrevet netop i disse dage.

  Comment by Henny Stewart — 15. september 2016 @ 15:14

 7. Henny jeg går ikke lige frem med ilt… men kæmper for bare nogenlunde at holde mit hjem
  Desværre er det den oplevelse mange politiker (og nogle almindelige mennesker) giver mig, med deres “tag dig sammen” snak….

  der er så lidt medmenneskelighed tilbage.

  og du har desværre ret ang socialdemokratiet… der findes dog nogle partier som vil mennesker det godt, og ønsker at tage et socialt ansvar…. håber de får lidt at skulle havde sagt.

  jeg er også bekymret for børne… og det er da en mærkelig ide at tro man afskaffer fattigdom, ved bare at droppe grænsen, de da stadig fattige bare ikke statistisk set…
  løgn, hvidløgn og statistik….

  Comment by Anette — 18. september 2016 @ 15:39

 8. @Anette: Ja, du har ret i, at virkeligheden ikke ændrer sig, bare fordi man afskaffer fattigdomsgrænsen. En sulten mave knurrer lige højt.

  Comment by Henny Stewart — 18. september 2016 @ 16:33

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment