Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

16. september 2016

Tendenser i måden, vi bruger nettet på

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 12:10

Der er ikke nogen statistik, der underbygger det følgende. I hvert fald har jeg ikke kendskab til sådan en statistik, der er udelukkende tale om personlige iagttagelser.

Vi kan jo starte med nærværende medium: Det er bestemt mit indtryk, at det er langt færre, der blogger nu, end da jeg selv startede på det. Endvidere mener jeg, at der blogges på nogle andre måder nu end den gang. Da jeg startede for alvor for godt 8 år siden, var bloggeri meget populært. Det var ikke noget, alle gjorde, men rigtig mange. Den gang var rigtig mange blogs personlige. Folk berettede fra deres hverdag, løst og fast, som det nu kunne passe dem. Der var – og er – også blogge med fast tema, fx madblog, modeblog, boligblog, politisk blog osv. Men min blogliste er blevet kortere, mange blogger ikke mere, og der er ikke rigtig kommet nye til.

Hvor er bloggerne gået hen? Ja, nogle af dem er utvivlsomt bare blevet trætte af det. De har følt, efter et stykke tid, at de ikke havde mere at fortælle, eller de har fået travlt med andre ting. Jeg har jo selv en rem af huden, hvad det angår. Der har været lange perioder af blogtørke, også her. Nogle af de tidligere bloggere huserer nu meget på FaceBook, Instagram, Twitter osv. Efter min mening kan ingen af disse medier erstatte bloggen. Der ses fx kun yderst sjældent lange indlæg der, ja på nogle af disse medier kan det slet ikke lade sig gøre at lave lange indlæg. Meget kan siges til fordel for det at fatte sig i korthed, men det er nu ikke altid det bedste.

Hvordan det forholder sig med blogs, der er mere eller mindre skjulte reklamesøjler for egne eller andres firmaer, ved jeg ikke. Jeg læser dem ikke. Det samme gør sig gældende mht. de blogs, der er tilknyttet diverse dagblade. Jeg er holdt op med at læse dem, fordi deres kommentarspor ofte er totalt usorterede kloakudledninger, eller det var de, sidst jeg kiggede.

Men det lader til, at folk har mindre blokering i forhold til at kommentere på diverse “sociale medier”, end de har i forhold til at gøre det på en personlig blog. Det kan også være ret besværligt at få lov til at kommentere på en blog, det skal indrømmes. Det er efterhånden nødvendigt for bloggere at beskytte sig mod kommentarspam ved at bruge de mest aggressive indstillinger i spamfilteret. Det er ret irriterende at se sin kommentar forsvinde ud i cyberspace for måske, måske ikke at komme tilbage flere timer senere. På FaceBook ser man sin kommentar med det samme, og man får automatisk besked, hvis nogen har reageret. Reageret, ja, man kan nøjes med at like. Det er et enkelt klik. Det kræver mere at give sig til kende på en blog. Alle disse ulemper til trods mener jeg stadig, at bloggen kan noget, FaceBook og de andre ikke kan.

Nok om det. Nu til e-mail: Det er mit indtryk, at rigtig mange mennesker er holdt op med at bruge e-mail til privat kommunikation. Hvad det kan skyldes, kan man kun gisne om, men spam er måske også en stor synder her. Jeg kender det godt, er ved at drukne i uønsket mail somme tider. En anden årsag kunne være, at der ikke er nogle gode e-mail-klienter mere. Specielt er der ingen gode mailprogrammer til Windows. Den, som Windows kommer med, er helt til grin. Aldeles ubrugelig. Nogle bruger Thunderbird, men dette program er heller ikke ideelt. Det bærer i høj grad præg af at være udviklet til et andet styresystem, nemlig Linux. På min laptop har jeg aldrig kunnet få det til at køre godt, og det bliver man træt af. Jeg har i mange år fået al mail gennem g-mail, og løsningen bliver så, at man læser sin mail i en browser, hvilket er en langsom og træls løsning. Det er lidt bedre på iPad og telefon, hvor man kan få apps til at checke mail med, men man bruger netop ikke altid kun iPad eller telefon.

Det kunne også være, at mange oplever, at deres arbejde har sat sig tungt på e-mail, og derfor synes de ikke, at det kan være lystbetonet at sende eller modtage e-mail.

Hvad gør folk så i stedet? Som jeg ser det, så sender de sms’er, chatter i Messenger, SnapChat eller hvad de forskellige chatprogrammer nu hedder. Her viser min dåbsattest sig muligvis, men jeg er aldrig kommet rigtigt i gang med at bruge SMS. Jeg checker fx ikke ret tit, om der er kommet en SMS. Folk bliver lidt trætte af det, hvis der går flere uger, inden de får svar. SMS er jo netop karakteriseret som et hurtigt medie. Det er det så ikke i forhold til mig.

Chat er jeg endnu mindre fortrolig med. Bruger det stort set aldrig.

Det hele lugter måske lidt af, at jeg ikke er glad for at fatte mig i korthed, hvem ved? Endelig kan det jo også være, at disse ændringer, som jeg oplever, ikke er alment gældende. Måske har andre nogle helt andre opfattelser af tingenes tilstand.

10 Comments »

 1. Du har nok ret i, at færre blogger end tidligere og i stedet bruger de sociale medier. Det er lidt synd, for på de sociale medier er der ikke megen refleksion. Nu har den og den løbet 5 km, og nu er han på en rasteplads ved E45. Who cares?

  Med bloggen er der MULIGHED for at give og få overvejelser, der er hævet over det platfodet banale. Det sker ikke per automatik, men muligheden er der, hvis man har noget på hjerte.

  Comment by Eric — 16. september 2016 @ 13:16

 2. @Eric: Ja, det er jeg enig i. MULIGHED men selvfølgelig ikke sikkerhed.

  Desværre er det en selvforstærkende ting: Jo flere, der går over til FB, jo hurtigere affolkes blogland. Ingen bryder sig i længden om at holde taler i et tomt rum.

  Nogle af dem, der er holdt op, var faktisk reflekterende ud over det banale, og dem savner man.

  Comment by Henny Stewart — 16. september 2016 @ 13:23

 3. Jeg kan virkelig godt lide at blogge, og jeg synes, jeg har megen fornøjelse af det. En blog er jo en langsommelig affære. Der er netop plads til længere, velpuslede og reflekterede indlæg. Det passer godt til mig.

  Jeg er ikke begejstret for de hurtige platforme som fx “Messenger”. De unge mennesker, som jeg lave softwareguides for/med skriver altid på Messenger. Det kan jeg slet ikke følge med til. Jeg kan heller ikke klare det der lillebitte skrive- og læsefelt. Jeg er ved at lære dem, at hvis de vil kommunikere med mig, så er det altså pr. e-mail.

  E-mails er geniale. Hvis man har styr på sine arkiver, kan mails rumme ufatteligt mange års viden og læring.

  Jeg havde en Twitterkonto, men problemet var det samme. Jeg kan ikke fatte mig i den nødvendige korthed.

  Instagram: Lene har ind i mellem skrevet om, at Instagram har overtaget blogs. Jeg kan selt ikke se sammenhængen mellem de to ting.

  SMS: Igen for kort til at det kan bruges til noget som helst – altså i min verden. Jeg kunne aldrig finde på at tjekke mine SMS’er.

  Comment by Stegemüller — 16. september 2016 @ 16:21

 4. @Hanne: Det lille skrivefelt er også en af mine anker mod både SMS og Messenger! Twitter kan jeg slet ikke med. Men jeg forstår, at hvis man vil høre noget direkte fra magthaverne, så skal man følge dem der. Jeg sætter mere pris på politikere, der er i stand til at sammenstille længere tekster!

  Jeg arkiverer faktisk aldrig e-mails. I Gmail er der, ikke overraskende, en ganske god søgefunktion!

  Næh, jeg ved heller ikke, hvordan Instagram kan erstatte blogs. Det er jo billeder, ikke sandt? Ovenikøbet ofte billeder af folks aftensmad, hvor relevant for andre det så kan være.

  SMS er jo netop “short messages”. Det kan de bruges til, altså at bekræfte aftaler og sådan noget. Men at forklare noget på SMS vil jeg godt nok nødigt.

  Comment by Henny Stewart — 16. september 2016 @ 18:17

 5. Jeg vil i hvert fald aldrig kunne fatte mig i korthed, og jeg er endnu ikke blevet træt af at ‘snakke’, men det kommer vel engang.
  FB er jeg på, som du ved, men jeg bliver aldrig en optimal bruger af det. Instagram og lignende bliver foreløbig uden mig.
  Det er vel med bloggeri som med alt andet, at det har sin tid, og der er da, som du skriver, forsvundet en del af de gode bloggere, men der er da så sandelig stadig mange, mange, som jeg af forskellige årsager ikke gider spilde min tid med at læse.
  Jeg bruger Windows Live Mail og er glad for den .. har også en Gmail, som jeg bruger som backup – har dog ikke rigtig brugt mail i voldsom grad til privat kommunikation, men jeg er god til at sms’e 🙂
  Venner og bekendte vil jeg helst se IRL; det er faktisk kun Charlotte, jeg fører lange telefonsamtaler med.
  Det er vel med internettet som med så meget andet, nemlig i konstant udvikling.

  Comment by Ellen — 16. september 2016 @ 16:37

 6. @Ellen: Ja, jeg har også selv besøgt mange blogs en eller to gange og så pillet dem af listen igen. Man kan som regel hurtigt danne sig en mening om, hvorvidt det nu er “noget” eller ej.

  Jeg kunne ikke forlige mig med Windows Live Mail, da den blev udbudt sammen med Windows. Det gør den ikke mere, så hvis man skal have den sammen med Windows 10, skal man gennem nogle tilvalg, der er temmeligt komplicerede. Jeg brugte i høj grad e-mail til private formål, da jeg lige var kommet på nettet. Det var først flere år senere, at e-mail blev aktuel i arbejdssammenhæng.

  Jeg bryder mig heller ikke noget videre om at tale i telefon og gør det sådan set kun, når et møde IRL ikke er praktisk.

  Du har sikkert ret i, at måden vi bruger nettet på, udvikler sig. Det skal blive spændende at se, i hvilken retning det bevæger sig.

  Comment by Henny Stewart — 16. september 2016 @ 18:09

 7. Interessante overvejelser, du gør. Der er mange, der har forladt blogland. Bloggen er blevet en slags dagbog for mig. Hvad foretog jeg mig sidste år i september eller i 2009? Hvor meget har mine børnebørn udviklet sig?? Osv. Det er jo ikke interessant for andre.
  Jeg bruger sms rigtig meget. Er oprettet på instagram, men har ikke taget det i brug. Jeg forestiller mig, jeg vil dele billeder.
  Der sker hele tiden ændringer eller forskydninger på nettet.

  Comment by betty — 16. september 2016 @ 17:50

 8. @Betty: Jo, det kan sagtens være, at dagbogsnotater er interessante for andre. Ikke mindst, når der er gået nogle år, og man kan dokumentere forskellige hændelser ud fra dagbøger.

  Nogle af verdenslitteraturens største mesterværker er en slags dagbøger, så det!

  Jeg kan da god sms’e, men det bliver ikke til ret meget. Og jeg checker ikke min telefon særlig tit, så der kan godt ligge gamle beskeder, som jeg ikke får svaret på.

  Jeg har også oprettet konti til alverdens ting, for man er jo nysgerrig på, hvad det er for noget. Men det er jo ikke en pligt at bruge dem. Fx var jeg på FaceBook adskillige år, før jeg begyndte at bruge det. Nu bruger jeg det nok nærmest for meget. 🙂

  Comment by Henny Stewart — 16. september 2016 @ 18:03

 9. Jeg har megen modstand mod anvendelsen af Facebook, ligegyldigheder som jeg ikke bliver klogere af, og så alt det med at like, nej tak. Men om der er blevet færre blogge har jeg ikke bemærket, jeg er læser af ca. 10 forskellige og er ikke så flittig til at kommentere (det er nok ikke så vigtigt, det jeg mener!) men det tror jeg, jeg vil ændre på.

  Comment by Anni — 18. september 2016 @ 11:29

 10. @Anni: Jeg er nu også glad for FaceBook, men det kan ikke erstatte bloggeri for mig.

  Når jeg siger, at der er færre blogge, beror det på, at af de RSS-feeds, jeg har siddende i min læser, er der 5-6 stykker, der er stoppet, bare i år.

  Comment by Henny Stewart — 18. september 2016 @ 13:30

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment