Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

18. september 2016

På den anden side af “drøwten”

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 15:07

Drøwten var et fælles engdrag (etymologisk gæt: =”driften”; “kvægdriften”), som lå syd for det husmandssted, hvor jeg tilbragte det meste af min barndom. Vi gik derned for at plukke engblommer om sommeren, og hele året kunne vi bruge “drøwten” til at lege på eller som en slags genvej hen til skolen. Jeg tror såmænd ikke, det var kortere vej, men afveksling er godt, også når man er barn.

På den anden side af “drøwten” boede der en mand, vi kan kalde ham “Olsen”. Det hed han ikke, han havde et navn, der nemt ville kunne genkendes, og han har muligvis familie, der ikke ville bryde sig om, at jeg skriver, som jeg gør.

Vi var alle sammen bange for Olsen. Mellem os børn gik der sladder om, hvad han ville gøre ved os, hvis han fangede os. Min far havde en konflikt med ham en gang. Jeg tror, det var en hegnstvist eller noget med en grøft, som de hver i sær ikke ville påtage sig ansvaret for at dræne. De råbte vist lidt af hinanden hen over den grøft.

Olsen boede alene, og hans hus så meget forfaldent ud. Det vi kunne se af det. Det lå temmelig langt fra “Drøwten”, og vi skulle ikke have noget af at nærme os huset. Vi var jo ret sikre på at komme til skade, hvis vi gjorde det. Vi havde ikke noget at have det i. Der var ingen rapporter om, at han rent faktisk havde gjort nogle børn noget.

Olsen var med andre ord ikke særlig populær, og ingen havde noget med ham at gøre. Ingen jeg kendte, i hvert fald.

Olsen var sikkert lige glad. Det håber jeg i hvert fald.

Han havde under alle omstændigheder, og helt uden at gøre noget for det, sat sig i respekt hos alle egnens unger.

6 Comments »

 1. Jeg tror simpelthen, at der er en Olsen eller en Olsdatter i alle børns første år. En eller anden som på en eller anden måde var uden for samfundet, blev stigmatiseret og måske ligefrem blev kaldt “børnelokker”. Det er faktisk rigtig synd for både Olsen og Olsdatter.

  Comment by Stegemüller — 18. september 2016 @ 15:36

 2. @Hanne: Ja, det har sikkert været mere synd for bøhmanden end for de børn, der var bange for ham. Derfor håber jeg også, han var uvidende om det.

  Comment by Henny Stewart — 18. september 2016 @ 16:34

 3. Der er en bøhmand i alle børns liv.

  Comment by Eric — 18. september 2016 @ 15:58

 4. @Eric: Ja, det er der nok.

  Comment by Henny Stewart — 18. september 2016 @ 16:31

 5. Ja, jeg kan også nikke genkendende til Olsen – jeg fandt ud af langt senere, at den stakkels mand faktisk holdt meget af børn. På den go’e måde, altså, men han var meget ulækker og hans hjem meget snavset.

  Comment by Ellen — 18. september 2016 @ 19:21

 6. @Ellen: Jeg fandt aldrig ud af noget om Olsen. Det blev ved rygterne og frygten.

  Comment by Henny Stewart — 18. september 2016 @ 20:51

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment