Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

28. september 2016

Og så var der 8 (eller var det 9?)

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , , , — Henny Stewart @ 21:45

Bagedyst
Da jeg “glemte” at skifte kanal, kom jeg lige til at se noget “Store Bagedyst”. Dette koncept-program har man nu kunnet se i dansk TV over adskillige sæsoner. Konceptet er, ganske kort, i fald nogen ikke skulle kende det: 10 deltagere samles i et telt og får i hver udsendelse 3 kagerelaterede opgaver, de skal løse. Nogle gange skal det være lige efter opskriften, andre gange skal de udvise kreativitet, men skidt nu med det. Sagen er den, at efter hvert fornøjeligt bageafsnit, skal dommerne stemme en deltager hjem. Man tager så afsked med vedkommende under opbud af store følelser, mens den deltager, dommerne mener, har gjort sig bedst fortjent til det får et specielt forklæde og bliver til ugens mesterbager. Den lader vi lige stå et øjeblik.

På den konkurrerende kanal har de et program, der hedder “Vild med dans”. Jeg er i øjeblikket ude af stand til at se det, når det bliver sendt fredag aften, selv om jeg har bopæl i DK og betaler medielicens. Derimod kan jeg se det bagefter, for jeg har glemt at afbestille TV2-play. Her er konceptet det samme, bare uden kage. Ja, nogle af dansedamernes kjoler ligner kage, men det er hverken her eller der.

Det var to populære udsendelser, jeg har førstehåndskendskab til, som kører efter dette kedelige koncept. Jeg har ladet mig fortælle, at der er adskilligt flere af dem, endda også nogle, hvor seerne kan stemme deltagerne hjem. Shows, der involverer sex, drugs and rockn’n’roll. Shows, jeg ikke kan se, fordi vi ikke har nogle tv-pakker, hvilket åbenbart kan være en velsignelse på mere end en måde.

Nu skal jeg straks komme til kernen af mit indlæg: Ville programmerne blive dårligere af, at man lod være med at stemme nogen hjem? Ville programmerne blive dårligere af, at man i stedet lærte de kluntede bagere/dansere eller danserinder at være mindre kluntede i stedet? Personligt mener jeg, at programmerne kun ville blive mere underholdende og lærerige af det. Jeg kan simpelthen ikke fordrage den tendens til at skulle udpege vindere og tabere evig og altid. Er det ikke nok, at man har det system i sportens verden? Er det for at forrå seerne, så de bliver bedre til at acceptere barsk konkurrence i erhvervslivet, eller er programmerne bare en afspejling af samme -liv?

I ingen af de to tilfælde er det i orden! Jeg ved godt, at koncepterne er indkøbt i dyre domme fra England og USA, men det kunne man jo så holde op med og begynde at udvikle sine egne koncepter, der hviler på nogle mere inkluderende værdier. Jeg tør ikke kalde dem danske værdier lige for tiden, for der lader til at være voldsom uenighed om, hvad sådan nogle mon kunne gå ud på. Under alle omstændigheder er de indkøbte koncepter lige så primitive som oldtidens gladiatorkampe. Men det er måske sådan nogle, man skal fodres med. Eller: “Lad dem spise kage”, som Marie Antoinette sagde.

11 Comments »

 1. Jeg er enig – kan heller ikke lide “Vind eller forsvind”-princippet, men når det er sagt, må jeg indrømme, at jeg godt kan lide at se bagedysten.
  Jeg er på ingen måde vild med dans, så det springes til gengæld over her i huset 🙂

  Comment by Ellen — 29. september 2016 @ 0:37

 2. @Ellen: Ja, lige bagedysten er faktisk fornøjelig, lige med undtagelse af elimineringen til sidst. Jeg synes, de skulle lave ti runder uden at sende nogen hjem, men med seriøs undervisning til dem, der hænger med r*ven i vandskorpen. Det ville være spændende at se, og de kunne lave programmerne i dobbelt længde. De måtte for min skyld så gerne udpege en vinder til sidst, hvis det endelig skulle være.

  Comment by Henny Stewart — 29. september 2016 @ 3:05

 3. Nu må jeg dog forsvare Marie-Antoinette – for det siges jo, at hun aldrig sagde det. Men det er jo svært at bevise nu – efter sigende, er det dog Rousseau, der har opfundetden anekdote.

  Jeg gider bestemt heller ikke at se Vild med Dans i sin fulde længde fredag aften; de snakker simpelthen alt alt for meget om alt for lidt. Men jeg optog, og præsterede at se begge dele (inkl. udstemning) på 40 minutter. Det var lige tilpas og uden dikkedarer.

  Bagedysten kan jeg nu godt lide; men du har ret i, at der er kort proces. Dit forslag kunne da være morsomt – men alt handler jo om at vinde!

  Comment by Pernille — 29. september 2016 @ 15:31

 4. @Nille: Ja, alt handler jo om at vinde. Det er måske nok det, jeg gerne vil have lavet om på. Jeg synes ikke om, at nogen bliver stemt hjem, hverken i TV eller i det virkelige liv.
  Så jeg har beskyldt den stakkels Marie Antoinette for noget, hun aldrig har gjort? Ja, ja, hun er jo død og kan ikke protestere. Man kan spørge sig, hvorfor Rousseau har opfundet den historie? Måske fordi han kunne. Eller fordi der var et behov i det franske folk for at legitimere Marie Antoinettes endeligt. Hvem ved? Måske skulle jeg bare lade være med at lade fakta ødelægge en god historie.

  Comment by Henny Stewart — 29. september 2016 @ 16:27

 5. Jeg har aldrig set hverken “Vild med dans” eller “Den store bagedyst” selvom jeg kendte en ung dejlig pige i seneste sæson. Det eneste kendskab jeg har til det, er trailerne forud, og på det spinkle grundlag har jeg vurderet, at det ikke indenfor de nuværende konceptuelle rammer, er noget for mig.

  Men hvis man nu ændrede det, sådan som du foreslår, ville jeg bestemt kunne “overtales”. Jeg er ikke så meget for den udstilling af konkurrencesamfundet som vi ser i disse programtyper.

  Comment by Stegemüller — 29. september 2016 @ 19:50

 6. @Hanne: Det kan jeg sådan set godt forstå.

  Comment by Henny Stewart — 29. september 2016 @ 19:54

 7. Vi to er såmænd enig om det meste, og det bekommer mig vel.

  PS: Jeg fik ikke skrevet, at den unge pige/kvinde hørte til i “Den store bagedyst” og ikke det der “Dans en dans…”

  Comment by Stegemüller — 29. september 2016 @ 19:56

 8. det er lidt for meget Robinson med kager….

  nu det sagt så ville en Robinson hvor jo flere der kunne klare det i gruppen jo mere vandt de tilsammen være spænende….. hvor samarbejde og hjælpsomhed blev belønnet…. tror faktisk jeg ville se det

  Comment by Anette — 30. september 2016 @ 16:20

 9. @Anette: En vinkling, hvor samarbejde og hjælpsomhed var det vigtige, ville da være vildt spændende at se. Ikke sådan “blive-kastet-for-løverne-spændende”, men det kan da også være det samme!

  Comment by Henny Stewart — 1. oktober 2016 @ 17:15

 10. @Henny

  glad jeg ikke er ene om det
  og man kunne jo sætte 2 hold mod hinanden om at vinde prisen… hvis man ville havde konkurence…. og stadig have kampe om ris poser m.m.

  Comment by Anette — 2. oktober 2016 @ 0:20

 11. @Anette: Det kunne man. I det hele taget er der mange ting, man kunne finde på. Der er ikke tale om atomfysik, og man har her i landet sagtens kunne finde på diverse selskabslege til tv selv uden at behøve at indkøbe ideerne i udlandet. Det kunne man vel gøre igen. Tænk om noget af det blev så godt, at dansk TV kunne sælge sine ideer til udlandet!

  Comment by Henny Stewart — 2. oktober 2016 @ 0:27

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment