Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

1. oktober 2016

Så ramte vi loftet

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 17:08

Sat ud
Jeg ved næsten ikke, hvilket hjemligt luksusproblem, hvilket kreaprojekt eller hvilken “pudsig” anekdote, jeg skulle finde på at præsentere i dag, hvor regeringens “moderne” kontanthjælpsloft træder i kraft. Det ville virke noget upassende for mig at skrive om noget som helst andet netop i dag.

Over 30000 personer, heraf mere end 10000 børn, er blevet ramt af nedskæringerne. Loftet indføres angiveligt for at anspore kontanthjælpsmodtagerne til at tage arbejde. Der er ikke arbejde til dem. Nogle af dem ville, siges det, være i stand til at arbejde “nogle få timer hver uge”. Sådan nogle jobs er der slet ikke nok af. Hvorfor skulle en arbejdsgiver også besvære sig med at ansætte 5-6 deltidsarbejdere, når man kan få en fuldtids, endnu “robust” arbejdskraft? Arbejdsgiverne vil i givet fald skulle motiveres, og sikkert ikke på samme måde, som man nu forestiller sig at have motiveret samfundets svageste. Det anslås, at op mod 2/3 af de ramte slet ikke vil kunne arbejde. De er nemlig på kontanthjælp, fordi de er syge. Det er i de senere år blevet utroligt svært at få tilkendt førtidspension, også selv om man har adskillige lægers ord for, at man ikke har nogen arbejdsevne tilbage, ikke vil få mere arbejdsevne, uanset hvor mange ressourceforløb eller sengepraktikker, man sendes ud i.

Illustrationens relevans er, at boligselskaberne over en kam udtrykker frygt for, at de kommer til at måtte udsætte mange lejere, fordi de efter de nye regler ikke vil være i stand til at betale huslejen. “Så må de jo finde noget billigere at bo i”, lyder det. Nu er overskud til at gå på boligjagt nok ikke det, man har mest af, hvis man er syg og på kontanthjælp. Men selv hvis det var, er der ikke så mange billige boliger. Selv ikke små, mørke, fugtige kælderværelser er der nok af. Og hvis der var, er det så der, vi vil have kommende generationer til at vokse op? Et “fif” er der dog kommet frem i disse dage: Indtægten fra udlejning af et værelse skal ikke modregnes i kontanthjælpen. Man ser det for sig, hvordan kontanthjælpsmodtagere stuves sammen i færre lejligheder. Nu er der regler for den slags, heldigvis, kan man sige. Mange steder er det ikke tilladt at fremleje et værelse, og man vil vel ikke direkte opfordre til ulovligheder? Desuden forestiller jeg mig ikke, at ret mange har en lejlighed med flere værelser, end der er nødvendigt til deres egen familie. Men bevares, hvis der er, så er fiffet hermed givet videre.

Mange velkendte personligheder er kommet ud i mod kontanthjælpsloftet, fx. Ritt Bjerregaard, Hanne Reintoft, Mimi Jacobsen og Jan Sjuursen. Det er ikke andet, end jeg ville forvente af dem. At Asger Aamund også er imod er derimod noget af en overraskelse, men selvfølgelig en velkommen overraskelse. Så herfra skal lyde et “godt gået” til alle 5 og alle andre, der kæmper for at få disse forringelser rullet tilbage.

Opdatering: Jeg har nu set den sammenhæng, hvor Asger Aamund har udtrykt sin modstand mod kontanthjælpsloftet (Debatten hos Clement), og jeg er ikke længere så behageligt overrasket. Det han vist nærmest mener, er, at det er de fattiges egen skyld, at de allerfattigste ikke får tilstrækkelig hjælp. M.a.o. det sædvanlige b*llshit fra den kant.

9 Comments »

 1. Det er en skændsel, en skammens dag. Det er så usselt, og sig ikke, at de ikke ved, hvad de gør.

  I øvrigt et passende og godt billede af familien, der bliver sat ud. Jeg så det på SMK i fjor, men husker ikke, hvem kunstneren var.

  Comment by Eric — 1. oktober 2016 @ 17:48

 2. @Eric: Ja, det er en skammens dag. Man gribes i at ønske at Samuelsen rent faktisk får væltet den regering. Men han falder jo nok til patten, inden enden på disse forhandlinger.

  Jeg har hugget billedet fra et indlæg på FaceBook, men jeg kendte det nu godt fra tidligere. Det hedder “Stemningsbillede: Sat ud”, og kunstneren er Erik Henningsen, som malede det i 1892.

  Comment by Henny Stewart — 1. oktober 2016 @ 18:05

 3. Det er altid så befriende ved dine blogposter, at vi trækker på samme hammel så at sige. Hos dig skal jeg ikke ud at forklare mig op og ned ad døre og stolper for at blive forstået.

  Jeg så et lille klip med Asger Aamund og jeg takkede min Gud for, at han vidste, hvad han talte om: maksimal armod!

  Din illustration er vigtig og en tilbagerulning af historien til noget, der fandtes i en tid, hvor vi stadig havde fattiggårde. EL er det eneste parti, der siger det lige ud: “Vi må rulle fattigdomsydelserne tilbage”. Så er der tillige nogle celebrity fortalere, men jeg tror bare ikke, de kan rykke ret meget.

  De, der modtager kontanthjælp, men som er syge, burde jo på førtidspension, uanset hvor meget kommunerne hopper og danser. Hvis man er syg (udover snotnæse, brækket ben og den slags), er man jo ikke reelt til rådighed for arbejdsmarkedet.

  Jeg havde selv et indlæg på min blog om det med at leje et værelse eller flere ud. Jeg kan ikke finde det igen, men det drejede sig om nogle, der rent faktisk havde lejet de to børns værelse ud. Nu sov “udlejer” og børnene så på madrasser i stuen. Jeg spørger bare: Hvordan får de et liv? Det er jo ikke noget, der går over; børnene vil for altid skulle sove sammen med mor på madrasserne. De børn er nogle af de 7.000, der ville havne under fattigdomsgrænsen. Bekvemt nok har indeværende regering afskaffet grænsen; og vupti har vi ingen fattige.

  Jørn Neergaard Larsen er dygtig til at finde nogle nemme løsninger. De dur bare ikke i virkeligheden. Der er fx ikke mulighed for at “tage” et job, man kan heller ikke bare lige finde en billigere lejlighed. Han lever (sgu) på månen.

  Da jeg selv var i risiko for at havne på kontanthjælp, undersøgte jeg boligmarkedet lidt. Jeg spurgte hos JØP (min pensionskasse), om de kunne se noget billigere end min nuværende bolig. De kunne nemt finde noget med færre kvadratmeter, men prisen ville ikke falde af det. Herudover er det dyrt med indskud og flytning.

  Jeg er ked af, at vi er endt med en 1. oktober 2016. Jeg håber på, at EL kan trylle.

  Comment by Stegemüller — 1. oktober 2016 @ 18:10

 4. @Hanne: Jamen, lige over. Det er rart at vide, at der er andre fornuftige mennesker til!

  Hele det her påvirker mig også følelsesmæssigt, ikke mindst, når jeg tænker på alle de tidligere kursister, der risikerer at blive sat på gaden, og de har ved den søde grød haft tilstrækkeligt med traumatiske oplevelser.

  På det personlige plan er jeg ret sikker på, at jeg ville være blandt de 30 tusind, hvis jeg havde været 2-3 år yngre. Dels er perioden, hvor man kan være sygemeldt blevet gjort meget kortere, dels ville jeg stensikkert være blevet sendt i ressourceforløb, før jeg nærmest var i stand til at være oppe en hel dag. Som det er, undgik jeg det med nød og næppe, men derfor kan man godt føle hundenes åndedræt i haserne.

  Comment by Henny Stewart — 1. oktober 2016 @ 18:48

 5. @ Henny

  “føle hundenes åndedræt i haserne.” Jeg er helt enig, og det er måske en del af det der gør, at vi begge er indignerede (eller hvad et stærkere ord kunne være, for dette føles alt for for slapt). Jeg håber, du forstår, hvad jeg mener.

  Det påvirker også mig følelsesmæssigt, da jeg med min uddannelsesmæssige baggrund ser, at dette er fuldstændig galt.

  Jeg var sygemeldt i 69 uger, jeg fik en god og fair behandling i min kommune, min sagsbehandler var dygtig og grundig, men det kunne jo alt sammen have været anderledes. Tilfældigheder klæder ikke en retsstat.

  Comment by Stegemüller — 1. oktober 2016 @ 19:02

 6. mit hjerte græder for dem der rammes.
  Og jeg harmes over vores politiker, er slet ikke sikker på de er der for folket mere.

  Comment by Anette — 2. oktober 2016 @ 0:25

 7. @Anette: Nogle politikere, fx dem i blå blok, venter man sig ikke andet af. Andre, derimod, fx socialdemokrater, har historisk haft et socialt sigte. Det ser ikke ud, som om de har det mere. Ej heller SF. Det gør valgmulighederne meget begrænsede.

  Comment by Henny Stewart — 2. oktober 2016 @ 13:02

 8. @Henny
  også min tanke

  Comment by Anette — 6. oktober 2016 @ 13:05

 9. bare lige en spænende artikkel http://www.bt.dk/fra-editorial/haandvaerkere-raser-over-loekke-aner-ikke-et-klap-om-virkeligheden
  håber medierne holder fast så der måske kan ske noget

  Comment by Anette — 12. oktober 2016 @ 22:20

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment