Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

10. oktober 2016

Vox pop og hastige domme

Jeg kommer ikke til at angive nogen kilder. Interesserede kan gøre deres egen research. Der er nok at tage af.

Her i dagene efter Løkkes kontrafaktiske “håndsrækning” til de svageste grupper i samfundet, AKA kontanthjælpsloftet, er der blevet slynget rundt med tal, budgetter og vilde påstande om hvor meget eller hvor lidt denne eller hin hypotetiske familie ville have at gøre godt med.

I et af eksemplerne var der tale om en enlig mor, som hævdede, at det beløb, der kom til at mangle i hendes månedlige budget, ville komme til at gå fra børnenes fritidsinteresser.

Da hendes budget var blevet fremlagt i sin helhed, kunne man se, hvad der ellers skulle bruges penge på, sådan i alle detaljer. Her var der især 3 forhold, der blev fremhævet:

 • Kvinden var ryger
 • Hun budgetterede med en vinduespudser
 • Hun havde den størst mulige tv-pakke

Forudsigeligt nok har folkeviddet været ude med riven, for hvad bilder hun sig ind, at hun både vil ryge, ikke pudse sine egne vinduer, OG sidde og stene foran fjerneren hele dagen i stedet for at søge arbejde. Og at hun priorieterer alt dette over lille Sofies fodboldklub og Sofus’ balletundervisning eller vadenudevar.

Jeg vil godt prøve at kommentere de tre-fire “dødssynder” på en måde, så det kunne se ud, som om jeg forsvarer kvinden, hvilket jeg måske nok også gør, uden at jeg dog vil tages til indtægt for, at man begrænser børns fritidsaktiviteter mere end højst nødvendigt.

Ad 1) OK, så hun ryger, og hun kan bare holde op, mener nogen. Tja, jeg var selv ryger i 30 år, og der skulle en temmelig traumatisk hændelse til for mig, før jeg bare så meget som overvejede at holde op. Man kan ikke bare sådan lade være med at ryge. Cigaretter er mere afhængighedsskabende end heroin! En situation, hvor man er truet på udkommet, må være voldsomt stressende, hvilket også er en dårlig baggrund for et forsøg på at holde op med at ryge. Endelig er der nogen, der – helt lovligt – tjener gode penge på, at denne kvinde køber sine cigaretter. Hun skaber omsætning, job i tobaksindustrien og detailhandelen. Måske senere i sundhedssektoren. Man kunne faktisk frygte, at hvis alle kontanthjælpsmodtager holdt op med at ryge, så ville adskillige hjul gå i stå rundt omkring.

Ad 2) Jeg har godt nok ikke en vinduespudser, jeg lader bare vinduerne være beskidte. Jeg er nemlig ligeglad og kan komme af sted med at være det, fordi jeg har tolerante naboer. Jeg kunne nok også godt pudse de vinduer en gang i mellem, hvis det endelig skulle være. Det kan kvinden i vores eksempel måske ikke. Hun er måske syg? Historien melder ikke noget om det, men det er meget sandsynligt, idet man mener at ca. 70% af alle kontanthjælpsmodtagere er syge. De er i hvert fald ikke jobparate, og det er der jo en grund til. Det kan også være, at familien bor i et højhus, hvor man simpelthen ikke kan komme til at pudse vinduerne udvendigt, og er tvunget med i en kollektiv ordning. Hvem ved? Jeg gør i hvert fald ikke. Under alle omstændigheder er kvinden i vores eksempel med til at holde en vinduespudser i arbejde, så han ikke skal på dagpenge eller kontanthjælp.

Ad 3) Den største TV-pakke. Ja, her nærmer vi os måske et ømt punkt for mig personlig. Jeg må indrømme, at jeg synes, TV ligger lidt tyndt, hvis man er henvist til DR på nettet. Ikke at der ikke er mange programmer der, men så sætter man sig fx til at ville se en film. Man får lov at se det første par minutter, og så kommer der et skilt, hvor der står, at DR desværre ikke har ret til at streame vedkommende film. Nå, men når man selv har valgt ikke at have TV-pakker, så finder man ud af ikke at ærgre sig alt for meget over den slags. Og når man selv har valgt at gå hjemme hele dagen, er virkeligheden en ganske anden, end når man af arbejdsløshed og/eller sygdom er tvunget til det. I den situation skal ingen bebrejdes, at de har brug for nogle af de tomme kalorier til hjernen, som den store TV-pakke typisk giver. Den giver også gode og lærerige kanaler, og kvinden i eksemplet havde jo børn. Endelig er der det at sige, at det næsten altid koster penge, når man vil lave om på sine abonnementer, skifte udbyder osv., penge som en kontanthjælpsmodtager, der lige har fået sin indtægt beskåret, ikke lige står og har.

At melde ungerne ud af sportsklubben eller stoppe deres musikundervisning er sikkert meget nemmere. Man er ikke bundet hele og halve år frem i tiden.

Altså er der ikke nogen grund til at fordømme kvinden i eksemplet. I det hele taget skal man være forsigtig med at gå ud og have offentlige meninger om, hvordan andre mennesker skal agere i verden, uanset hvor meget eller lidt, de måtte have at gøre med. Og man skal ikke misbruge den situation, at nogen ærligt og redeligt har gjort rede for, hvordan de “nye tider” kommer til at påvirke deres liv ved simpelthen at give alverden indsigt i deres budget.

Når alt det er sagt, så vil jeg stadig, selvfølgelig, opfordre folk til at holde op med at ryge og, lige så selvfølgelig, forsøge af al magt at beskytte deres børn mod konsekvenserne af kontanthjælpsloftet, selv om det kan blive frygteligt svært.

4 Comments »

 1. selv hvis hun droppede de 3 ting er det ikke sikkert det ville dække udgifterne til børnenes aktiviteter…. så tv pakken da en billiger aktivitet for hele familien.

  ang tvungen tilbud, så kan selv tv pakker (dog ikke den store) være relativ tvunget i nogle boliger… selv om jeg har valgt den billigste form for pakke (med internet) så har jeg flere kanaler end basis (desværre ikke engang dem jeg gerne vil havde)

  men du har helt ret der er meget vi ikke ved om situationen, og selv hvis nogle bruger deres få midler ufornuftigt (for de er der nok) så ændre det jo ikke på at det ER MEGET SMÅ MIDLER.
  Jeg ville ønske politikerne begyndte at respektere folk der har været uheldig med deres liv, i stedet for at forfølge dem og nedgøre dem.

  Comment by Anette — 10. oktober 2016 @ 11:28

 2. @Anette: Ja, og en del af den respekt er faktisk, at folk selv disponerer over de meget små midler. Også selv om det skulle være ufornuftigt en gang i mellem.

  Comment by Henny Stewart — 10. oktober 2016 @ 16:09

 3. det er det absolut, det betyder ikke at vi skal stoppe med at anbefale folk ikke at ryge (det er sundere og billigere) men jo være deres situation er jo mindre energi er der til at stoppe…. og nogle rygestopmidler er vist også meget dyre.

  desuden tror jeg simpelthen ikke på at alle bruger deres penge 100% fornuftigt, end ikke politiker… eller måske især ikke, når de er så ufornuftige med de fælles midler. For de bruger da netop pengene på samfundets form for rygning og tvpakke, når de fokusere på skatte lettelser i stedet for basal overlevelse for borgerne.

  der skal være plads til lidt ufornuft i alles liv… eller retter til livsglæde, hvilket gør det fornuftigt.

  Comment by Anette — 11. oktober 2016 @ 11:55

 4. @Anette: Ja, anbefalingen her fra skal da absolut også være at kvitte de nikotinstænger, men for at man skal have held med foretagendet, skal man ikke være stresset. Og ja, rygestopmidler er dyre. Da jeg stoppede, kostede de ca. det samme som cigaretter. Men det lugter bedre!

  Ingen bruger deres egne penge fuldstændigt fornuftigt. Ja, hvis der alligevel ikke er råd til resten af måneden, kan man finde på at fyre resten af på en gang, i desperation.

  Men fornuft og ufornuft er jo altid åbent for fortolkning. I samfundsperspektiv er det meget ufornuftigt at fyre “resten” af på skattelettelser til dem, der i forvejen har rigeligt!

  Comment by Henny Stewart — 11. oktober 2016 @ 12:47

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment