Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

19. oktober 2016

Svesken på disken: Økonomi

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 13:58

Ovre hos Mommer kan man læse en velment opsang til unge mennesker med indtægter om for hulan da at se at komme i gang med at spare op til alderdommen. Jeg tilslutter mig gerne denne opfordring, selvom jeg hellere havde set, at vores velfærdssamfund sikrede alle en god alderdom. Jeg ser, at det ikke er sådan, og at såvel røde som blå regeringer i hvert fald i dette årtusind har reduceret velfærdsydelserne, så i erkendelse af, at det er sådan, det er: Til foret, unge mennesker, jer med de gode indtægter. Der skal nok være dem, der tænker, at det ikke behøvede at være sådan, det gør jeg også selv til en vis grad. Ligeledes kan man have den mening, at problemet a priori er skabt af folk, der hytter sig og sine, fede pensionsformuer bl.a., formuerne, ikke nødvendigvis og ikke sædvanligvis dem, der har skabt dem. Men vi må altså konstatere, at det er sådan, det forholder sig nu, og så er man nok lidt ubegavet, hvis man ikke gør, hvad man kan. Hvis man altså kan noget. Der skal vi ikke glemme, at der er masser af mennesker, der simpelthen ikke har frie midler, fordi de er blevet ramt af en af de begivenheder, ud over alderdom, som vi håber, vores velfærdssamfund beskytter os mod de værste konsekvenser af. Folk i evighedspraktik og på kontanthjælp er selvfølgelig ikke i den privilegerede position at kunne lægge noget til side til alderdommen.

Og nu til egen abildgård: Man siger, at for at det kan være fornøjeligt at være efterlønner eller pensionist, skal man sørge for at have mindst 75% af sin lønindtægt til rådighed. Det har jeg ikke. Langt fra. Men det går alligevel. Og så er der jo mange forskellige definitioner på “fornøjeligt”. Men:

 • Vi var godt forberedt på den lavere indtægt. Jeg var jo sygemeldt fra oktober 2012 til februar 2015. Jeg skruede med fuldt overlæg ikke op for forbruget i de få måneder, jeg arbejdede, før jeg gik på efterløn.
 • Vi bor billigt. Faktisk er det måske den vigtigste grund til at blive boende her. Det og så det faktum, at huset nok ville være nærmest umuligt at sælge. At give det væk vil jeg dog ikke.
 • Vi har skruet ned for en hel del “luksus-forbrug” af den slags, hvor mindre bestemt kan gøre det, men hvor man ikke er bevidst om det på samme måde, hvis man har en lønindtægt. Jeg skal slet ikke udelukke, at der er mere at gøre på den front. PayPal-konto og TV2play, jeg har jer i tankerne!
 • Vi har aldrig levet højt og flot, for vi har levet af én indtægt gennem det meste af vores ægteskab. Jeg forestiller mig, at det faktisk er sværere at vænne sig til relativ smalhans, hvis man har været vant til samtalekøkken, velværelse og flere biler i garagen. Ikke at jeg vil argumentere for, at sådanne mennesker skal have større overførselsindkomster, hvis de skulle få brug for dem. Sorry folks, men der må være en kant!

Så alt i alt går det. Vi har det, vi skal bruge. Bruge mere kunne man vel altid, men det kan også være anstrengende. Det er ikke sådan, at jeg sparker mig selv i ærgrelse over ikke at have sparet mere op, for jeg ser ikke et stort formål i at efterlade en stor arv. Samtidig er jeg da glad for, at jeg ikke har golf eller sejlsport som mine hovedinteresser. Jeg er også ret begejstret over at have netop den alder, jeg har, for havde jeg været bare nogle få år yngre, ville der ikke have været noget, der hed efterløn. Så den havde stået på at slæbe sig på arbejde, indtil man blev smidt ud og derefter kontanthjælp, hvilket man som bekendt ikke kommer langt med i vore dage.

Det var mig og nu tilbage til de andre: Specielt hvis man har meget, bør man tænke over, hvordan man vil leve, når man ikke længere arbejder. De unge skal også tænke over, hvad de vil gøre, hvis de ikke vil arbejde, til de bliver 70. Uden tvivl kommer selv den aldersgrænse kun til at flytte sig opad, sådan at der kun er folkepension til de allerfærreste.

9 Comments »

 1. Jeg synes, der kan gå lidt sport i at klare sig for begrænsede midler. Det er utrolig flot, at I i mange år har klaret jer for en indkomst, men det kan man jo, hvis man er indstillet på det.

  Selv har jeg aldrig tilmeldt mig efterlønsordningen, da mit indtryk var, at den ville være nedlagt, inden jeg blev berettiget. Jeg glæder mig over min invalidepension, som gør tilværelsen håndterbar for mig.

  Comment by Hanne — 19. oktober 2016 @ 14:55

 2. @Hanne: Jo, der kan da gå sport i at klare sig for mindre, men det forudsætter to ting:

  • Man skal have personligt overskud
  • Øvelsen skal kunne lade sig gøre. Hvis man, alt andet lige, bonner ud med, at man enten kan spise eller betale husleje, så er det en led sport

  Jeg ved ikke, hvor flot det er, at vi har klaret os for én indtægt. Vi havde en ganske god overenskomst. Det er ikke sikkert, det kunne have ladet sig gøre, hvis jeg havde været SOSU-hjælper eller kassedame.

  Det er rigtigt, at du ikke ville have fået noget efterløn, men du kunne have fået pengene udbetalt og så investeret dem i en pensionsordning eller noget andet.

  Jeg synes også, det er godt, du har fået din invalidepension. Så har du da i det mindste noget. Jeg fik selv en halv invalidepension, da jeg var sygemeldt, og den faldt på et halvtørt sted. Men jeg må sige, at jeg hverken ville have haft invalidepension eller pension, hvis jeg ikke havde været i fagforening og arbejdet under overenskomst. Det lå mig ret fjernt at starte noget pensionsopsparing for egen maskine.

  Comment by Henny Stewart — 19. oktober 2016 @ 15:12

 3. Ja, det er fornuftigt at spare op til alderdommen, hvis man kan. Mit råd er dog at putte så lidt som muligt i pensionskasserne og i stedet spare op i frie midler.
  Ganske vist kan de næppe forrentes så godt som fx PFA, men man sparer en masse administrationsomkostninger, og ikke mindst undgår man, at pensionsopsparingen modregnes i alverdens andre ting (efterløn, pensionstillæg). Når pengene er “fanget” i en pensionskasse, tiltrækker de staten, som rådden frugt tiltrækker bananfluer. Netto kan det ende med at være meget dyrt opsparede penge.

  Comment by Eric — 19. oktober 2016 @ 15:55

 4. @Eric: Det har du ret i. Endnu kan man have sine frie midler i relativ fred. Jeg får mine pensioner udbetalt nu, fordi de alligevel bliver modregnet i efterlønnen.

  Der er også det med nogle private pensionsopsparinger, at man fik et skattefradag, da man lavede dem, og den skat skal selvfølgelig betales, når de kommer til udbetaling.

  Comment by Henny Stewart — 19. oktober 2016 @ 16:21

 5. Tak for opbakning 🙂
  Det er ret fedt at kunne bo billigt, når midlerne nu ikke engang er hvad de har været, men desværre er det min erfaring, at det ikke er terminerne, der sluger de fleste af pengene, men alt det andet, der følger med det at være husejer, som fx varme, forsikringer, ejendomsskatter, renovation, vand …
  Jeg kan godt til en vis grad følge Eric i det han skriver, men når man får arrangeret en arbejdsgiveradministreret pensionsordning, kan det få folk til at indbetale kontinuerligt, hvilket er bedre end ingen pensionsindbetalinger. Jeg tror der er for mange, der ikke kan tage sig sammen til selv at sørge for den opsparing – det er for nemt eller for fristende at springe en måned eller flere over, hvis der liiige dukker noget uforudset op.

  Selvfølgelig er det er stor fordel, at I ikke har været vant til at have et stort forbrug – det er altid sværere at skrue ned end op 🙂

  Comment by Ellen — 19. oktober 2016 @ 16:48

 6. @Ellen: Ja, det med varmeregningerne kan jeg godt snakke med om! Men man skal selvfølgelig betale for varmen, uanset hvor man bor.

  Jeg mener, at de fleste overenskomster indebærer pensionsordninger nu om dage, og dem kan man ikke sådan komme uden om. Desværre vælger flere og flere at arbejde uden at være organiserede, og det indebærer en mulighed for, at man arbejder uden at være dækket af en sådan overenskomst og de goder, der følger med.

  Comment by Henny Stewart — 19. oktober 2016 @ 17:23

 7. syntes helt ærligt det pension er forvirrende, så jeg ville nok havde nemmere ved bare at spare op.
  Det sagt så det også dejligt når det er en del af ens aftale, så der (forhåbentlig) styr på det, og jeg havde glæde af det her da jeg blev syg.

  Det burde være sådan at vi efter et langt (og det bliver bare længere… med mindre man er politiker sjovt nok) arbejdsliv kunne stole på en minimum af pension, som sikre et værdigt liv. Men slev vis det er der så er det da kun fornuftigt at spare op. Hvis der modregnes som med førtidspensionen så det jo lidt ala når du får 2 kr fra din egen ordning trækker vi 1 kr fra hvad det offentlig giver dig, det er helt fint med mig. for så bruger vi pengene på dem der har mest brug for det.

  Comment by Anette — 20. oktober 2016 @ 13:52

 8. @Anette: Ja, det er noget af en jungle, det med pensioner. Og du har ganske ret i, at det er bedst, at det er en del af alles overenskomster. Så skal den enkelte ikke bryde sit hoved med, hvad der er bedst.

  Jeg kan ikke rigtig gennemskue, hvordan modregningen foregår, synes dog, det ser ud til at være krone for krone, så man ender med at have det samme som en kontanthjælpssats. Før kunne man få sin pension oveni eller vente med at få pensionen udbetalt. Dette har man ikke råd til, når de modregnes uanset.

  Comment by Henny Stewart — 20. oktober 2016 @ 17:13

 9. jeg ved heler ikke hvordan med normal pension… men med førtidspension er det sådan (hvis du har noget forsikring/pension, hvilket jeg har via overenskomst) og det passer mig fint, syntes det fair.

  Comment by Anette — 21. oktober 2016 @ 8:28

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment