Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

28. oktober 2016

Tal ordentligt!

Filed under: Blandet — Tags: , , , , — Henny Stewart @ 16:45

En telefoniudbyder, som ikke skal nævnes på dette site, da jeg ikke reklamerer, kører en ganske udmærket kampagne, der går ud på at få folk til at tale ordentligt. Det er ikke kun en gang “feel-good”. Beviset for dette er, at kampagnen faktisk også beskæftiger sig med forholdet mellem leder og ansatte. Dette kunne jo som bekendt være en ormebunke af format, og noget, der er svært at træde i uden at træde nogen over tæerne. Men det vover man altså, og så vidt jeg kan se, holder man også en passende balance.

Når man er så godt i gang, så har jeg et par forslag til yderligere områder, hvor det ville være godt, hvis der blev talt ordentligt:

 • Jeg savner, at regeringen og dens støttepartier taler ordentligt om de svageste i vores samfund. For mig at se har man dæmoniseret syge og andre, der ikke er i stand til at forsørge sig selv. Man har skiftet fokus fra kampen mod fattigdom til kampen mod de fattige.

Blandt folk, der ikke går ind for den såkaldte kontanthjælpsreform, herunder selvfølgelig mange kontanthjælpsmodtagere, har samme “reform” givet anledning til en del ytringer, der muligvis ikke kan betegnes som “ordentlig” tale. Det er naturligvis at beklage, men ganske forståeligt, hvis der ryger en finke af panden, når man er truet på sit udkomme.

Dette har så givet anledning til nogle svar, der er tilstræbt at være “ordentlig tale”, men som ikke er det, hvilket jeg håber at gøre rede for i det følgende:

Fx har Rasmus Jarlov(K) været ude og beklage “tonen” blandt mennesker, der er modstandere af kontanthjælpsreformen. Herunder bemærker han, at “det ikke er en menneskeret at blive forsørget, men noget, vi har valgt at gøre”. Hvis man tager den logiske konsekvens af dette, mener Jarlov altså, at det ikke er en menneskeret at leve. Jeg tror ikke, han skal regne med, at hans indlæg i denne debat tjener til brobygning eller på anden måde er styrkende for sammenhængskraften i samfundet. Når han så fortsætter med at hævde, at “vi ikke tager penge fra folk”, så må jeg altså slå fast, at han er mere end en anelse kontrafaktisk. Han får næppe familier, der fra 1. oktober skulle vælge mellem at betale husleje og at købe mad, til at skrive under på, at “reformen” ikke tager penge fra folk, for det gør den!

Hvad Joachim B. Olsen(LA) har været ude og sige om de svageste i samfundet, skal jeg ikke komme nærmere ind på. Det bringer i den grad mit blod i kog!

Nu hedder det sig, at “reformen” skal få folk til at tage arbejde. Det går jeg selvfølgelig helt og holdent ind for. Hvis der er noget arbejde. Hvis folk er i stand til at bestride et arbejde. Hvis de to forhold ikke er i vatter, er det stadig i et velfærdssamfund sådan, at man bør kunne regne med, at man kan blive forsørget!

For nylig er jeg stødt på den opfattelse, at der ikke findes fattige i Danmark. Der argumenteres med, at der findes steder i verden, hvor det er så almindeligt med tiggerbørn i gaderne, at man nærmest er holdt op med at lægge mærke til det. I sammenligning med disse tiggerbørn, er børn, der ikke for sportens skyld, men evig og altid går med genbrugstøj, aldrig får lov at være med til endsige holde en børnefødselsdag, bliver taget ud af fritidsaktiviteter, har bekymringer om familiens økonomi i en alt for ung alder, somme tider går sultne i seng og egentlig sjældent får god og sund mad, ja sammenlignet med tiggerbørn på gaden er sådanne børn måske ikke fattige. Men jeg mener at de er, og at sammenligningen er irrelevant. I et velfærdssamfund skal man naturligvis ikke indrette sig efter den lavest mulige fællesnævner. Hvis man fx finder på at lufte ovennævnte synspunkt i et forum på FaceBook, lige i ansigtet på mennesker, der er stået frem som ramte af “loftet”, så er det efter min mening et eksempel på, at man ikke taler ordentligt!

Og så har et velfærdssamfund selvfølgelig også relevante støtteprogrammer til 3.-verdenslande, hvor forholdene er så umenneskelige, som det beskrives.

Og et andet område, hvor det også ville være godt med en “tal ordentligt”-kampagne:

 • Måden, vi omtaler flygtninge og andre fremmede på. Den dæmoniserende, uhyggelige retorik i denne sammenhæng har stået på så længe, at man bliver alvorlig træt i hovedet.

Dæmonisering af alt og alle, der ikke lige er som os selv, er ikke blot enøjet, snævert provinsiel, for ikke at sige bondsk på den absolut ufede måde. Det er også en af de ting, der karakteriserer fascisme. Og det er skræmmende, i hvor høj grad fremmedfjendskhed og dæmonisering er blevet nærmest mainstream i Danmark.

Tænk ordentligt! Tal ordentligt!

12 Comments »

 1. Godt brølt! – Og så er det sagt.

  Comment by Eric — 28. oktober 2016 @ 17:33

 2. @Eric: Ja, det er det. Men det skal nok siges mange gange endnu, hvis man overhovedet skal gøre sig nogle forhåbninger om at blive hørt.

  Comment by Henny Stewart — 28. oktober 2016 @ 17:38

 3. Hvor har du ret! Og hvor formulerer du det klart og præcist! Og jeg kan tilføje, at jeg meget snart er en del af ældrebyrden…heller ikke nogen rar fremtidsudsigt 🙁 (som man kun kan undgå at bive en del af, hvis man skynder sig at dø)
  Ja, ordentligt sprogbrug kræver medmenneskelig respekt 🙂

  Comment by Susanne Lund kristensen — 28. oktober 2016 @ 18:55

 4. @Susanne: Med hensyn til den der med ældrebyrden, ja, så har både du og jeg betalt til efterløn, vi er blevet lovet, at vi kunne gå på efterløn, bl.a. for at skaffe arbejdspladser til nogle af de yngre, håbefulde, der står og gerne vil til fadet. At det så ikke bliver resultatet, kan vi altså ikke tage os af. Det må være dem, der planlægger, hvordan verden skal være, der må stå for skud der.

  Jeg har sq ikke tænkt mig at lægge mig til at dø, og det har du da forhåbentlig heller ikke?

  Når jeg føler de her ting temmelig tæt på, er det ikke kun på grund af min empati. Det ville ellers have set godt ud! Havde det ikke lige været for det der efterløn, kunne jeg meget vel have været solgt til stanglakrids. Død eller levende!

  Comment by Henny Stewart — 28. oktober 2016 @ 19:03

 5. Godt, vigtigt og vægtigst indlæg! Som Eric vil jeg sige vel brølt.

  Jeg tror, du og jeg er medlemmer af den samme Facebook-gruppe “Kontanthjælpsmodtagere er også mennesker”. De bruger grimme ord om magthaverne, men det kan man ikke fortænke dem i. Overfor hinanden er de vældig konstruktive og deler gode tips med hinanden.

  Jeg er helt enig med dig i, at vi er havnet midt i kampen mod de fattige.

  Tonen overfor flygtninge er forfærdelig. Den nærmest udstråler, at de ikke er mennekser. Jeg bliver skiftevis rasende og ked af det, når jeg læser de debatter på Facebook, for jeg føler mig afmægtig.

  Comment by Stegemüller — 29. oktober 2016 @ 7:43

 6. @Hanne: Ja, det er væmmeligt at være vidne til, hvordan bestemte befolkningsgrupper lægges for had.

  Man havde troet, at de spor ville skræmme allle tilstrækkeligt, men det gør de altså ikke, ;'(

  Comment by Henny Stewart — 29. oktober 2016 @ 8:20

 7. ja tak, jeg bliver så ked af det og vred… når der tales ned til folk på den måde som desværre en del politiker gør.
  Til tider føler jeg at jeg er så stort et problem for dem at de faktisk ønsker at jeg bare tager mit eget liv…. den tanke hjælper ikke på at få det bedre og dermed kunne arbejde.

  Comment by Anette — 31. oktober 2016 @ 11:35

 8. @Anette: Jeg forstår dig godt. Som en del af “ældrebyrden” er det heller ikke altid, jeg føler mig lige værdifuld.

  Der er det så bare, at vi må holde fast i, at hvert enkelt menneske har værdi, helt uafhængigt af, hvor mange arbejdstimer vi har erlagt/kan erlægge.

  Comment by Henny Stewart — 1. november 2016 @ 11:17

 9. det har du ret i Henny, og det hjælper utrolig meget når der laves blog posts som denne, eller andre på anden måde siger tal ordentligt og vis medmenneskelighed…. så lidt, er så meget

  Comment by Anette — 3. november 2016 @ 8:47

 10. @Anette: Jamen, så er mit mål nået, hvis det bare hjælper lidt for et enkelt menneske.

  Comment by Henny Stewart — 3. november 2016 @ 13:23

 11. Henny det varmer mit hjerte… endnu mere når der alle de gode kommentarer.
  så tak fordi du giver mig et smil

  Comment by Anette — 4. november 2016 @ 19:14

 12. […] Tal ordentligt! […]

  Pingback by Donald hin klamme vandt « Hverken fyrre, fed eller færdig! — 9. november 2016 @ 15:47

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment