Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

21. november 2016

Et indlæg uden kattebilleder og ure!

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , — Henny Stewart @ 22:09

Det splittede Danmark
Hvor er det dog forstemmende at opleve, hvor dybt negative forestillinger ligger i visse mennesker. Ja, jeg begik den fejl at se første afsnit af DR1’s nye serie “Det splittede Danmark”.

To efter alt at dømme rimeligt godt begavede pæredanskere var gået med til at lade deres grundfæstede fordomme om flygtninge/indvandrere udfordre ved at bruge tid sammen med nogle med knap så pæredansk baggrund. Jeg skulle også nævne, og ville egentlig have gjort det først, at disse brunøjede danskere også havde indvilliget i at bruge tid sammen med pæredanskerne. Som tonen er her på lav, tror jeg næsten ikke, at jeg havde orket. Eller turdet. Ja, jeg ville gerne have nævnt det først, men kunne ikke få det vendt, så det blev rigtigt.

For at krydre programmet havde man valgt indvandrere, der åbenlyst var af en højere social klasse end de pæredanskere, der skulle have fordommene udfordret. Der var nemlig tale om folk med gode uddannelser, der havde slidt røven ud af bukserne og ganske givet betalt masser af penge i skat til pæredanskere og andre, der har brug for lidt overførsel. Den ene af de medvirkende var endda så integreret, at hun ønskede at gå ind politik for partiet Venstre. (Det er rigelig meget integreret for min smag. Hun kunne godt have valgt et andet parti). Nå, men vel ankommet til et opstillingsmøde får hun den besked, at man ikke vil give hende lov til at deltage i afstemningen om den nye kandidat. Vor pæredanske deltager blev behørigt forarget og – chokeret. Jeg må sige, at det desværre ikke chokerer mig at finde ud af, at man havde blokeret næsten alle med ikke-vestligt klingende navne. At Venstres liberalisme kun er for de blåøjede og lyshårede, chokerer ikke mig. Det forarger mig, men chok, nej. Man har efterfølgende forsøgt at bortforklare fænomenet fra Venstres side, og det med en forklaring, der godt kunne minde om de anstrengelser, visse gør sig i USA for at forhindre sorte og latinoer i a stemme. Fy, Venstre. Men den pæredanske damefrisør, der godt nok er forarget, ender alligevel med at sige, at hun mener, at indvandrere er en kæmpebelastning og ikke en bonus for det danske samfund.

Som et kuriosum skal nævnes, at hun også mener, at de to pashto-talende kvinder, mor og datter, bør tale dansk til hinanden, når de står i kø hos Netto, for det får hende til at føle sig utryg, når hun ikke kan følge med i deres samtale. Hun blev spurgt, om hun og hendes mand også ville tale spansk sammen i en kø i supermarkedet, hvis de flyttede til Spanien. Godt spørgsmål, som hun ikke rigtig fik svaret adækvat på.

Den anden pæredansker skulle være sammen med en dansker af pakistansk oprindelse, som dog havde været i Danmark, siden han var to år gammel. Han endte med at erklære, op i hovedet på sin vært, der havde behandlet ham høfligt, venligt og gæstfrit gennem to dage, at han ikke ville indvandrere. Uanset hvad.

Der er det så, at min kvalme er ved at få overtaget. Historien slutter ikke her. Der er åbenbart mindst 2 afsnit i serien. Jeg ved ikke om jeg orker at se det sidste. Tidligere har jeg egentlig ment, at man har en vis forpligtelse til at holde sig ajour med, hvad der foregår i samfundet omkring en, og hvad folk sådan går og tænker. Men som i tilfældet med ham tumpen med det orangefarvede garn, kan det godt være, jeg skal til at forholde mig mere selektivt. Det er dybt, dybt forstemmende, at disse fordomme er så fastgroede hos folk, og at vi skal synes, at det er i orden, et synspunkt, man har lov til at have, lige så godt som et hvilket som helst andet synspunkt.

Jeg synes IKKE, det er OK at være så fuld af fordomme. Jeg synes slet ikke, det er ok at gå og bryste sig af dem, og egentlig synes jeg, at den slags programmer har en seriøs forpligtelse til at være meget mere end mikrofonholdere for folks indre svinehunde! Det kan godt være, at vi er blevet så faktaresistente, at vi slet ikke er modtagelige for fornuft. Som fx en stemme, vi hørte til sidst i programmet, hvor en kvinde mente, at det er så let for nydanskere at få overførselsindkomster, at der ikke nok til de etniske danskere. Hun har åbenbart slet ikke hørt om integrationsydelse, der er lavere end den laveste kontanthjælpssats.

12 Comments »

 1. Jeg overvejede, om jeg skulle tænde tv til det program i går aftes. . Efter, jeg har læst dit indlæg, er jeg glad for, jeg ikke gjorde. Bare at læse det, gør mig virkelig trist. Jeg ved godt, der findes folk med urokkelige fordomsfulde holdninger, og at de også har en stemme. Men jeg synes ikke, DR som en public- servicekanal skal lægge program til at udbrede fordommene. Sådan en udsendelse kunne sagtens være ‘skåret’ på en anden måde. Det er som om journalisterne går efter at vinkle historierne på den konfliktskabende måde. Som kun er med til at uddybe forskelle. Jeg synes det er dybt pinligt og kan slet ikke sympatisere med de danskere. Jeg er skeptisk over for dokumentarprogrammer i det hele taget. Vinklingen er bestemt på forhånd, tror jeg.

  Comment by betty — 22. november 2016 @ 9:10

 2. @Betty: Jeg er bange for, at du har ret. Man har en hensigt med programmet, og i dette tilfælde har hensigten ikke været at oplyse.

  Comment by Henny Stewart — 22. november 2016 @ 9:23

 3. Nu ved jeg da, hvad jeg skal se, hvis jeg vil i dårligt humør.

  Comment by Eric — 22. november 2016 @ 11:49

 4. @Eric: Ja, det ved du. Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal råde dig til. Det, man en gang har set, kan ikke gøres uset igen.

  Comment by Henny Stewart — 22. november 2016 @ 11:50

 5. lyder kvalmende… jeg forstår slet ikke de holdninger. Jeg er ikke blind for at der er forskel på kultur (gudskelov) og det er et problem når kommunerne ikke må købe huse til midlertidige boliger/udlejning til flygtninger men er tvunget til at bruge almindboliger og derved ikke kan hjælpe herboende (uanset baggrund) med tag over hovedet. MEN det jo ikke flygtningenes skyld… det regeringens stramme garn om kommunerne der gør det.
  lidt medmenneskelighed mangler i samfundet

  Comment by Anette — 22. november 2016 @ 13:40

 6. @Anette: Ja, en dosis medmenneskelighed ville ikke skade.

  Comment by Henny Stewart — 22. november 2016 @ 13:52

 7. Jeg er glad for, at vi på forhånd vælger den slags udsendelser fra.

  Comment by Ellen — 22. november 2016 @ 14:34

 8. @Ellen: Tjah, det kan være, man selv skulle gøre det.

  Comment by Henny Stewart — 22. november 2016 @ 16:06

 9. Dumhed og grimhed skal da vises – for at udstille den.

  Udsendelsen viste med al tydelighed at ‘De Udanske Danskere’ der blev overmatchet og udstillet, havde en menneskelig side, som de dog hurtigt forfægtede, straks de var tilbage i den hjemlige skyttegrav – stemmeboks.

  Det undrer mig mere, at kritikken af udsendelsen ikke kommer fra race-propagandisterne (og Venstre), der med rette burde frygte vigende opbakning med det resultat eksperimentet, bevidst eller ubevidst, åbenbarede på skærmen.

  Jeg forventede et fortidigt ekko om ‘røde’ lejesvende i DR, men folk vælger idag så bare at zappe væk fra det, man ikke kan lide/ tåle.

  Comment by kell ivan thygesen — 22. november 2016 @ 19:01

 10. @Kell: Ja, de ting skal udstilles. Jeg er bare bange for, at det ikke var det, der skete.

  Jeg er også bange for, at Venstre-folk en masse synes, det er helt fint at holde nydanskere ude fra deres “demokratiske” proces.

  Det at zappe væk er også et valg. Måske et, jeg i fremtiden vil benytte mig mere af.

  PS: Din kommentar røg i kø, fordi det er første gang, du kommenterer her hos mig.

  Comment by Henny Stewart — 22. november 2016 @ 19:08

 11. Den udsendelse vil jeg sætte mig til at se i aften. Jeg bliver sikkert forarget – men tak for henvisningen.

  Comment by Stegemüller — 27. november 2016 @ 17:12

 12. @Hanne: Et skud forargelse er ikke altid det værste, man har. Der vil i hvert fald være rig lejlighed til at skamme sig over nogle af vores landsmænd i den udsendelse.

  Comment by Henny Stewart — 27. november 2016 @ 17:14

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment