Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

25. november 2016

Fabeldyr eller fabelfyr?

Filed under: Blandet — Tags: , , , , , , , , , , , , — Henny Stewart @ 11:08

Fabelfyr
Da mine fedtede Tiger-farver er ved at tage slut, har jeg fundet frem til en æske Filia oliekridt. Det er da et produkt, der stort set ikke har ændret sig de sidste 60 år! Der er meget mere modstand og langt mindre pigment at gøre godt med. Men sådan har det nok også altid været. Det er nok forældrenes foretrukne at give til børn, for selv hvis ungerne går i gang med at male på tapetet, tager det relativt lang tid, inden de virkelig har ødelagt noget.

Jeg malede løs og fik den lille fyr ovenfor ud af det. Hvad er han for en én? Måske en krydsning mellem Rasmus Klump og en Gøl-trold.

Det her “krydsnings”-tema har da slet ikke noget at gøre med, at vi spændt venter på K-LA-V-regeringen. Ikke spor.

Dagens ur er fremstillet i Indien. På en statslig fabrik, HMT, Hindustan Machine Tools. De begyndte at producere ure i 1961. Alle ansatte på den første urfabrik var i lære hos Citizen i Japan i et helt år. Det blev en stor succes. På et tidspunkt var der 4 HMT urfabrikker!

Men alting får en ende. Unge indere går heller ikke med armbåndsur, og hvis de endelig gør, er det Casio G-shocks. Så HMT holdt op med at producere ure sidste år, eller det blev besluttet, at de skulle holde op. Der kommer stadig nye ure fra Indien, så det er nok deres restlagre, de bruger op. HMT ure har aldrig hørt til blandt de dyreste, for de blev lavet, så almindelige mennesker skulle have råd til at være med. De har følgelig heller ikke været af den allerbedste kvalitet. De nåede fx aldrig op på siden af forbilledet, Citizen. Det er især kvalitetskontrollen, den har været gal med. Det vil sige, at hvis man har fået et, der virker, vil det sandsynligvis blive ved med at gøre det i mange år. Til gengæld brugte man heller ikke mange penge på at udvikle design efter 60’erne, hvilket betyder, at selv nye HMT-ure er i retro-design af en eller anden slags, som er ret eftertragtet blandt urtosser nu om dage, skulle jeg hilse og sige.

Dette ur er et Janata, Folket, hindi art-deco version. Det art-deco’ede består i de vandrette linjer på skiven. Det er med almindeligt optræk, ikke noget med batterier, der løber flade, eller automatikværk, der går i skuddermudder.
251116
Ja, ja. Urene er også en rundtur i historie, kunsthistore, designhistorie osv. Det kan man jo altid kaste sig over, hvis man ikke har evner ud i at forstå og reparere/servicere urværkerne. Det har jeg ikke. Hvis jeg nærmer mig et ur med en skruetrækker i hånden, er det nærmest opskrift på fiasko.

Til gengæld skifter jeg remmene ud og sætter nogle gange “deployant”-spænde på, bare fordi jeg kan lide dem!
251116b
Jeg har bragt den lille film om HMT før, men en god gerning er værd at gentage, så her kommer den:

11 Comments »

 1. Gjøltrold var også det første, der røg gennem tankerne, da jeg så din fine tegning, men jeg kan godt se Rasmus Klump temaet også 🙂
  Og jeg er virkelig imponeret over din viden om ure, men det skal man selvfølgelig også have, når man samler på ure.

  Comment by Lene — 25. november 2016 @ 12:43

 2. @Lene: Sjovt nok var det ikke før, jeg var færdig med billedet, at jeg kunne se, hvad inspirationen havde været. Nogle gange begynder man bare, og så ser man, hvad det bliver til.

  Jeg ved ikke, om man ligefrem behøver at vide en masse om ure for at samle på dem, men for mig beriger det i hvert fald oplevelsen, hver gang man lærer noget nyt om sin hobby. Jeg var fx begejstret for at finde HMT og historien om dem. Og så er de jo også til at komme i nærheden af. Det er ikke Rolex eller Patek Philippe, men mindst lige så sjovt.

  Tror jeg da nok. Hvis nogen vil give mig en Rolex eller en Patek, vil jeg da gerne lave sammenlignende studier i marken …

  Comment by Henny Stewart — 25. november 2016 @ 14:06

 3. fedt ur…
  selv om mange måske dropper uret idag, så jeg glad for mit armbåndsur

  absolut en Gjøltrold… helt i filme trolls ånd….

  Comment by Anette — 25. november 2016 @ 13:47

 4. @Anette: Hvis jeg ikke lige samlede på ure, tror jeg, at jeg ville have droppet at gå med ur. Det er faktisk ikke nødvendigt. Men det er også en slags smykke uden at være for fint.

  Jeg har ikke set filmen, men jeg havde en lille Gjøltrold med blåt hår, da jeg var lille. Han må have været en af de første, de lavede. Det gummi, han var lavet af, lugtede helt forfærdeligt …

  Comment by Henny Stewart — 25. november 2016 @ 14:02

 5. Einstein med Rasmus Klump-bukser! Men jeg kan godt se Gjøltrolden, og jeg kan også godt huske, hvor skrækkeligt nogle af dem lugtede.
  (Du kunne nu godt have iført ham et HMT-ur; så var dagens ring sluttet 😉 )

  Comment by Ellen — 25. november 2016 @ 17:49

 6. @Ellen: Ja, trolde kunne godt tænkes at gå med ure, og hvorfor ikke et HMT? 😎

  Comment by Henny Stewart — 25. november 2016 @ 19:44

 7. Henny, thja for mig er det bare rart ikke at skulle finde telefon eller andet frem.
  Jeg har heler ikke set filmen, men ved den er baseret på Gjøl (de købte rettigheder for at kunne agere frit… hvilket på sin vise er lidt trist for hvad vil der så ske med de oprindelige Gjøltrolde?)

  Comment by Anette — 25. november 2016 @ 22:39

 8. @Anette: Tja, som Per Dick sang:

  Sådan er kaPItalismen
  Armod er de ringes løn
  Det’ de riges paradis men
  Jeg syns fa’me det er synd

  Hvis de bevæger sig for meget væk fra de originale Gjøltrolde, tror jeg ikke det bliver nogen succes, så lad os håbe, de er klar over det.

  Comment by Henny Stewart — 26. november 2016 @ 9:05

 9. Du er bare så dygtig til at tegne! Hvem husker ikke de små æsker med Filia farver. I hvert fald husker jeg dem glimrende.

  Ure er spændende og vigtige. Jeg går altid med ur.

  Mit gamle ur – et Ole Mathisen – fra 2005, mistede pludselig urskiven, dvs. at den faldt af i små stykker, og disse stykker, der lå hulter til bulter, forhindrede viserne i at komme forbi. Det holdt i 11 år, og det kan man ikke sige er dårligt.

  Erstatningen blev: http://ur-tid.dk/shop/rustfri-staal-quartz-35451p.html Jeg synes faktisk, det er et ret pænt ur til prisen.

  Comment by Stegemüller — 26. november 2016 @ 12:43

 10. @Hanne: Ja, jeg synes også, dit ur er meget pænt. Jeg må dog sige, at kun meget få af mine ure er i nærheden af at koste så meget. Det ville jeg heller ikke have råd til.

  Mange af mine ure har kostet under 200 kr. Men dertil kommer selvfølgelig de remme og spænder, jeg køber i tillæg.

  Så en helt billig hobby er det ikke.

  Comment by Henny Stewart — 26. november 2016 @ 13:10

 11. […] Fabeldyr eller fabelfyr? […]

  Pingback by Guld hedder “Sona” på hindi « Hverken fyrre, fed eller færdig! — 3. december 2016 @ 19:10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment